Lekko pikantna sałatka z dynią i kwiatami nasturcji
Lekko pikantna sałatka z dynią
i kwiatami nasturcji
Choć jadalne kwiaty kojarzą się przede wszystkim z wiosną, to i w listopadzie możemy mieć do nich dostęp. Wciąż kwitnie nasturcja, której zarówno kwiaty, jak i liście, są jadalne. Warto je wykorzystać chociażby do takiej sałatki. Oczywiście najlepiej zajadać się nasturcją z własnego ogródka, bo wtedy mamy pewność, że nie była niczym pryskana.
Nasturcja smakuje solo jak rzeżucha, nadaje więc lekkiej pikantności. Dodatek odrobiny chilli i rukoli, tylko wzmacnia tę delikatną nutę ostrości. Jeśli lubisz mocno ostre potrawy, dodaj o wiele więcej chilli. Choć ja używam tu tylko kwiatów, możesz też użyć liści nasturcji (aczkolwiek najlepsze są młode).
Smacznego dnia!
ilość: 4-5 porcji (jako dodatek)
potrzebujesz: samych podstawowych przyrządów
Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kilku centymetrowe kawałki.
W misce wymieszaj rukolę, dynię i pestki dyni (opcjonalnie dodaj też liście nasturcji). Dodaj oliwę/olej z pestek dyni i wymieszaj dokładnie. Dopraw płatkami chilli i solą oraz pieprzem. Ja używam świeżo mielonych - 2 razy przekręcam młynkiem z solą i 5 sek używam elektrycznego młynka do pieprzu).
Gotową sałatkę udekoruj kwiatami nasturcji.
potrzebujesz: samych podstawowych przyrządów
SKŁADNIKI:
- 250g upieczonej i pokrojonej w kawałki dyni (to ok. połowa małej dyni o wadze 700g)
- 50g rukoli
- kilka kwiatów nasturcji
- 3-4 łyżek łuskanych pestek dyni
- 6 łyżek oleju z pestek dyni lub oliwy albo ich mieszanka (ja dałam 4 łyżki tego oleju i 2 oliwy)
- pół łyżeczki płatków chilli (lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy)
- sól i pieprz (polecam świeżo mielone)
- opcjonalnie liście nasturcji (ale najsmaczniejsze są młode)
PRZEPIS:
Żeby upiec dynię, nastaw piekarnik na 180 stopni. Dynię pokrój na 4-5 kawałków i usuń pestki. Ułóż kawałki dyni na blaszce i piecz ok 30-35 min (aż widelec będzie gładko wchodził w miąższ).Upieczoną dynię obierz ze skórki i pokrój w kilku centymetrowe kawałki.
W misce wymieszaj rukolę, dynię i pestki dyni (opcjonalnie dodaj też liście nasturcji). Dodaj oliwę/olej z pestek dyni i wymieszaj dokładnie. Dopraw płatkami chilli i solą oraz pieprzem. Ja używam świeżo mielonych - 2 razy przekręcam młynkiem z solą i 5 sek używam elektrycznego młynka do pieprzu).
Gotową sałatkę udekoruj kwiatami nasturcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz