Dyniowe cottage pie
Mięsna zapiekanka w stylu brytyjskim z puree dyniowo-ziemniaczanym
Robiłam tę zapiekankę i różne jego wariacje wielokrotnie i na różne sposoby. Także na niezwykle uproszczone sposoby np. nie dusząc potrawy ani w winie, ani w bulionie... tylko jakby redukując najprostszy i mało finezyjny sos pomidorowy. Niestety, ale takie wariacje nie mogą się równać z prawdziwą wersją. Smak zapiekanki przyrządzonej tak jak poniżej jest naprawdę niesamowity! To co można w niej sobie dość dowolnie zmieniać to proporcje puree dyniowego. Przyrządzałam dyniowe cottage pie z różnych rodzajów dyni i przy różnych proporcjach (bo np. miałam za mało puree :D) i zawsze wychodziła znakomita!
Smacznego dnia!
ilość porcji: 4 do 6 porcji (zależy jak sycących)
potrzebujesz: żaroodopornej formy o pojemności ok. 2 litrów, patelni, garnka, tarki
potrzebujesz: żaroodopornej formy o pojemności ok. 2 litrów, patelni, garnka, tarki
SKŁADNIKI:
- 800g mięsa mielonego (przy cottage pie - wołowina, by wyszło shepherd's pie - baranina)
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 200 ml bulionu (może być tłusty rosół, może być chudy wywar warzywny, jak wolisz)
- 50 ml czerwonego wina (wytrawnego, ew. półwytrawnego)
- 3 łyżki sosu worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
- 1 łyżeczka rozmarynu (świeży lub suszony)
- kilka łyżek tłuszczu do smażenia (przynajmniej 2-3)
- przynajmniej 300 g puree z dyni, ale możesz zwiększać tę ilość nawet o 100-200g* (ja używam zwyczajnej lub hokkaido, ostateczny kolor puree zależy od ilości puree i w dużej mierze od miąższu dyni)
- 300 g ziemniaków
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 50 g tartego żółtego sera (używam cheddara)**
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: natka pietruszki do posypania gotowej zapiekanki
**ale np. Gordon Ramsay dodaje drobno tartego parmezanu - na pewno będzie on mniej "widoczny" w puree niż wiórki cheddara
PRZEPIS:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Jeśli dopiero przygotowujesz puree z dynii, to piecz rozkrojoną dynię w 180 stopniach przez ok. 30-35 min, potem zblenduj (jeśli skórka jest twarda, wyjmij farsz, ale w dynii z miękką skórką np. hokkaido, mozesz zblendować wszystko - choć ja nie lubię żadnej dyniowej skórki, hokkaido też nie)Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i odstaw na kilka minut (dopiero wtedy nabiera swoich zdrowotnych właściwości).
Mięso mielone podsmaż na tłuszczu, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Marchewkę zetrzyj na tarce i również dodaj do mięsa na patelni. Przemieszaj wszystko razem i smaż kilka minut (gotowe mięso zbrązowieje, cebula stanie się szklista). Dodaj czosnek i podsmażaj dosłownie chwilę np. minutę. Dodaj sos worcestershire, rozmaryn, tymianek oraz przecier pomidorowy, przemieszaj całość.
Mięso z warzywami zalej winem i pozostaw na ogniu do odparowania, następnie wlej na patelnię bulion i duś całość do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i częściowo odparowany (czyt. mięso nie będzie pływać w bulionie).
Z ugotowanych ziemniaków zrób puree, dodaj zblendowaną dynię, mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tarty żółty ser. Wymieszaj dobrze całość.
W żaroodpornym naczyniu umieść najpierw mięso z warzywami, a na wierzchu rozsmaruj dyniowo-ziemniaczne puree.
Piecz w 180 stopni ok. 20-25 min (do lekkiego lub mocniejszego - zależy od preferencji o przyrumienienia się wierzchu).
Dodatkowe wskazówki:
- Tuż po upieczeniu zapiekanka nie zachowuje ładnej struktury (rozlewa się na talerzu), albo odstaw ją zanim zaczniesz ja kroić, albo upiecz ją dzień wcześniej i podawaj dopiero następnego dnia.
Orientacyjny koszt całości: +/- 34 zł
Orientacyjne BTW: 235 / 168 / 91 (przy 300g dyni i nie licząc bulionu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz