Dyniowe cottage pie

Mięsna zapiekanka w stylu brytyjskim z puree dyniowo-ziemniaczanym



Dyniowe cottage pie


Cottage pie

Mięsna zapiekanka w stylu brytyjskim z puree dyniowo-ziemniaczanym

Brytyjska zapiekanka z mięsa mielonego


To wariacja na temat cottage pie czy też shepherd’s pie - z dynią w roli głównej! (nazwa zależy od rodzaju użytego mięsa) Moim zdaniem, to warzywo wspaniale podkręca smak smacznej, już samej w sobie, zapiekanki.

Robiłam tę zapiekankę i różne jego wariacje wielokrotnie i na różne sposoby. Także na niezwykle uproszczone sposoby np. nie dusząc potrawy ani w winie, ani w bulionie... tylko jakby redukując najprostszy i mało finezyjny sos pomidorowy. Niestety, ale takie wariacje nie mogą się równać z prawdziwą wersją. Smak zapiekanki przyrządzonej tak jak poniżej jest naprawdę niesamowity! To co można w niej sobie dość dowolnie zmieniać to proporcje puree dyniowego. Przyrządzałam dyniowe cottage pie z różnych rodzajów dyni i przy różnych proporcjach (bo np. miałam za mało puree :D) i zawsze wychodziła znakomita!

Smacznego dnia!


Mięsna zapiekanka w stylu brytyjskim

Cottage pie z dynią


ilość porcji: 4 do 6 porcji (zależy jak sycących)
potrzebujesz: żaroodopornej formy o pojemności ok. 2 litrów, patelni, garnka, tarki


SKŁADNIKI:

  • 800g mięsa mielonego (przy cottage pie - wołowina, by wyszło shepherd's pie - baranina)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu (może być tłusty rosół, może być chudy wywar warzywny, jak wolisz)
  • 50 ml czerwonego wina (wytrawnego, ew. półwytrawnego)
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (świeży lub suszony)
  • kilka łyżek tłuszczu do smażenia (przynajmniej 2-3)
  • przynajmniej 300 g puree z dyni, ale możesz zwiększać tę ilość nawet o 100-200g* (ja używam zwyczajnej lub hokkaido, ostateczny kolor puree zależy od ilości puree i w dużej mierze od miąższu dyni)
  • 300 g ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 50 g tartego żółtego sera (używam cheddara)**
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki do posypania gotowej zapiekanki
*robiłam już zarówno z taką samą ilością ziemniaków, jak i większą ilością puree dyniowego. Jedna i druga opcja jest ok :) Niezależnie od proporcji, zapieka się wspaniale!
**ale np. Gordon Ramsay dodaje drobno tartego parmezanu - na pewno będzie on mniej "widoczny" w puree niż wiórki cheddara



PRZEPIS:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Jeśli dopiero przygotowujesz puree z dynii, to piecz rozkrojoną dynię w 180 stopniach przez ok. 30-35 min, potem zblenduj (jeśli skórka jest twarda, wyjmij farsz, ale w dynii z miękką skórką np. hokkaido, mozesz zblendować wszystko - choć ja nie lubię żadnej dyniowej skórki, hokkaido też nie)

Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i odstaw na kilka minut (dopiero wtedy nabiera swoich zdrowotnych właściwości).

Mięso mielone podsmaż na tłuszczu, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Marchewkę zetrzyj na tarce i również dodaj do mięsa na patelni. Przemieszaj wszystko razem i smaż kilka minut (gotowe mięso zbrązowieje, cebula stanie się szklista). Dodaj czosnek i podsmażaj dosłownie chwilę np. minutę. Dodaj sos worcestershire, rozmaryn, tymianek oraz przecier pomidorowy, przemieszaj całość.

Mięso z warzywami zalej winem i pozostaw na ogniu do odparowania, następnie wlej na patelnię bulion i duś całość do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i częściowo odparowany (czyt. mięso nie będzie pływać w bulionie).

Z ugotowanych ziemniaków zrób puree, dodaj zblendowaną dynię, mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tarty żółty ser. Wymieszaj dobrze całość.

W żaroodpornym naczyniu umieść najpierw mięso z warzywami, a na wierzchu rozsmaruj dyniowo-ziemniaczne puree.

Piecz w 180 stopni ok. 20-25 min (do lekkiego lub mocniejszego - zależy od preferencji o przyrumienienia się wierzchu).


Dodatkowe wskazówki:
  • Tuż po upieczeniu zapiekanka nie zachowuje ładnej struktury (rozlewa się na talerzu), albo odstaw ją zanim zaczniesz ja kroić, albo upiecz ją dzień wcześniej i podawaj dopiero następnego dnia.

Orientacyjny koszt całości: +/- 34 zł

Orientacyjne BTW: 235 / 168 / 91 (przy 300g dyni i nie licząc bulionu)


Cottage pie z puree dyniowo-ziemniaczanym

shepherd’s pie z dynią




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger