Dyniowe cottage pie

Mięsna zapiekanka w stylu brytyjskim z puree dyniowo-ziemniaczanym 


Mięsna zapiekanka z puree dyniowym


To wariacja na temat cottage pie czy też shepherd’s pie - z dynią w roli głównej! (nazwa zależy od rodzaju użytego mięsa) Moim zdaniem, to warzywo wspaniale podkręca smak smacznej, już samej w sobie, zapiekanki.

Robiłam tę zapiekankę i różne jego wariacje wielokrotnie i na różne sposoby. Także na niezwykle uproszczone sposoby np. nie dusząc potrawy ani w winie, ani w bulionie... tylko jakby redukując najprostszy i mało finezyjny sos pomidorowy. Niestety, ale takie wariacje nie mogą się równać z prawdziwą wersją. Smak zapiekanki przyrządzonej tak jak poniżej jest naprawdę niesamowity!

Smacznego dnia!


Zapiekanka pasterska

ilość porcji: ok. 6 bardzo sycących porcji
potrzebujesz: żaroodopornej formy o pojemności ok. 2 litrów, patelni, garnka, tarki

SKŁADNIKI:

  • 800g mięsa mielonego (przy cottage pie - wołowina, by wyszło shepherd's pie - baranina)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 50 ml czerwonego wina (wytrawnego, ew. półwytrawnego)
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (świeży lub suszony)
  • kilka łyżek tłuszczu do smażenia
  • 500 g puree z dynii (ja użyłam zwyczajnej)
  • 350 g ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 50 g tartego żółtego sera (używam cheddara)*
  • sól i pieprz do smaku
*ale np. Gordon Ramsay dodaje drobno tartego parmezanu - na pewno będzie on mniej "widoczny" w puree niż wiórki cheddara

Brytyjska zapiekanka z serem

PRZEPIS:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Jeśli dopiero przygotowujesz puree z dynii, to piecz rozkrojoną dynię w 180 stopniach przez ok. 30-35 min, potem zblenduj (jeśli skórka jest twarda, wyjmij farsz, ale w dynii z miękką skórką np. hokkaido, mozesz zblendować wszystko - choć ja nie lubię żadnej dyniowej skórki, hokkaido też nie)

Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i odstaw na kilka minut (dopiero wtedy nabiera swoich zdrowotnych właściwości).

Mięso mielone podsmaż na tłuszczu, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Marchewkę zetrzyj na tarce i również dodaj do mięsa na patelni. Przemieszaj wszystko razem i smaż kilka minut (gotowe mięso zbrązowieje, cebula stanie się szklista). Dodaj czosnek i podsmażaj dosłownie chwilę np. minutę. Dodaj sos worcestershire, rozmaryn, tymianek oraz przecier pomidorowy, przemieszaj całość.

Mięso z warzywami zalej winem i pozostaw na ogniu do odparowania, następnie wlej na patelnię bulion i duś całość do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty i częściowo odparowany (czyt. mięso nie będzie pływać w bulionie).


Z ugotowanych ziemniaków zrób puree, dodaj zblendowaną dynię, mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tarty żółty ser. Wymieszaj dobrze całość.

W żaroodpornym naczyniu umieść najpierw mięso z warzywami, a na wierzchu rozsmaruj dyniowo-ziemniaczne puree.

Piecz w 180 stopni ok. 20-25 min (do lekkiego lub mocniejszego - zależy od preferencji o przyrumienienia się wierzchu).


Dodatkowe wskazówki:

  • Tuż po upieczeniu zapiekanka nie zachowuje ładnej struktury (rozlewa się na talerzu), ale już następnego dnia, albo po dłuższej przerwie od pieczenia - przepięknie się kroi i przenosi na talerz w stałej formie.

Orientacyjny koszt całości: +/- 34 zł


Dyniowa zapiekanka shepherd's pie

Komentarze

Popularne posty