Ciasto migdałowe cioci Krysi

Ciasto migdałowe cioci Krysi



Ciasto migdałowe cioci Krysi

Ciasto na mące migdałowej

Ciasto maślano-migdałowe

Mazurek migdałowy


Zapraszam na pyszne ciasto migdałowo-maślane, z delikatnym korzennym aromatem i kontrastowym smakiem malin (im mniej słodki dżem tym lepiej!).

Autorką tego przepisu jest ciocia Krysia, a ja miałam okazję spróbować tego wypieku w malowniczym, historycznym Grunwaldzie! Oprócz ciekawych wspomnień, zabrałam ze sobą też ten cudny przepis! Korzystajcie i Wy :)

Smacznego dnia!
Ciasto kruche z dodatkiem migdałów

Ciasto kruche z dżemem

Ciasto z dżemem malinowym

Kruche ciasto z dżemem

Ciasto migdałowo-malinowe

Ciasto kruche z kartką na wierzchu


ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 26cm, dużego noża, stolnicy lub gładkiego blatu, miski, przesiewaka

SKŁADNIKI:

  • 250 g maki pszennej 450 (lub orkiszowej, płaskurki typ 450)
  • 300 g mąki migdałowej 
  • 250 g masła 
  • 80 g cukru pudru (możesz też użyć zmielonego erytrolu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możesz pominąć lub dać aromat)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200g malinowego dżemu niskosłodzonego, najlepiej mało wodnistego (ja użyłam z maliny moroszki - dlatego jest pomarańczowy zamiast różowego, możesz też spróbować z innym, ulubionym smakiem) - to jest dość mała warstwa dżemu, jeśli chcesz możesz zwiększyć nawet do 400g, ale wtedy warto dłużej piec, bo spód może nasiąkać dżemem, a nie chcemy by się nie dopiekł
  • opcjonalnie: kieliszek likieru wiśniowego lub innego, pasującego smakowo alkoholu (jeśli używasz dżemu o innym smaku

PRZEPIS:

Mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem i przyprawami (cynamon, kardamon, goździki). Dodaj migdały i dobrze wymieszaj całość.

Mieszankę mąk wysyp na stolnicę lub gładki blat. Ułóż na mące masło i posiekaj je drobno, co chwilę zagarniając z boków mąkę. Po chwili stworzy się coś na kształt kruszonki. Dodaj wtedy 1 jajko i 2 żółtka oraz ewentualnie ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć ciasto i utwórz z niego kulę. Ciasto będzie bardzo delikatne, ale spokojnie da się formować. Zawiń w folię spożywczą (lub wielorazowy odpowiednik) i włóż do lodówki na przynajmniej 30 min (a najlepiej godzinę).

Następnie z ciasta odkrój 1/3 jego ilości i większą częścią ciasta wylep tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto da nie wałkować, jeśli zrobisz to delikatnie, ale najprościej tym ciastem po prostu wylepić tortownicę. Dookoła stwórz niski 1-3cm brzeg (jak duży to zależy od ostatecznej ilości dżemu, której użyjesz, przy 200g 1-1,5cm powinno wystarczyć).

Na cieście rozsmaruj dżem wymieszany z sokiem z cytryny i ew. alkoholem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Z pozostałego ciasta zrób paski i utwórz kratkę na wierzchu - jeśli paski będą Ci się rozwalać, nic się nie przejmuj, po prostu zlepiaj ze sobą te kawałki na cieście (ciasto daje się formować naprawdę swobodnie!)

Jeśli chcesz zrobić takie ozdoby, jak na moim zdjęciu, odłóż trochę ciasta i dodaj do niego więcej mąki pszennej (ja dodaję na oko, po prostu ciasto ma mieć formę łatwo kształtującej się i zastygającej plastelinki). Listki tworzyłam tylko za pomocą noża. Jeśli chcesz możesz użyć specjalnych foremek.

Roztrzep ostatnie żółtko i posmaruj nim ciasto (ja pominęłam liście, by jeszcze bardziej odróżniały się od reszty ciasta).

Piecz ok. 45-50min do zazłocenia się ciasta (jeśli dajesz więcej dżemu niż 200g, wydłuż ten czas o ok. 20 min (pod koniec możesz przykryć ciasto, by nie spiekło się za bardzo).


Orientacyjny koszt całości: +/- 30 zł

Orientacyjne BTW: 106 / 389 / 407 (przy erytrolu zmniejszy się ilość w)



ciasto z kratką

Kruche ciasto korzenne

Kruche ciasto z migdałami i cynamonem


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger