Keto blok czekoladowy

Keto blok czekoladowy



Keto blok czekoladowy

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Bezglutenowy blok czekoladowy


Bez mleka w proszku, z minimalną ilością węgli (trochę ponad 4g na jedną porcję!), mooocno najeżony bakaliami! :)

Blok czekoladowy to prawdopodobnie przysmak z dzieciństwa niejednego z nas! :) Ta wersja nie smakuje jak oryginał, ale - w moim odczuciu - dość nieźle go imituje. Jest mniej słodka, ale ilość erytrolu zawsze można zwiększyć, a w ostateczności można też na koniec zrobić np. polewę czekoladową!

Smacznego dnia!

Blok czekoladowy na mące kokosowej

Blok czekoladowy mocno bakaliowy

ilość: ok. 15 małych kawałków (ale sycących!)
potrzebujesz: 2 garnków (do podgrzewania nad parą), małej keksówki o wymiarach: 25 x 11,5 cm (górne krawędzie

SKŁADNIKI:

  • 150g masła
  • 50g śmietanki 36%
  • 50g mąki kokosowej
  • 50g erytrolu
  • 40g kakao (polecam surowe, nieodtłuszczone lub przynajmniej o zawartości tłuszczu 20-22%)
  • 3 łyżki wody 
  • ok. 150-170g dowolnych orzechów i bakalii, u mnie jest to:
    • 60g migdałów
    • 40g rodzynków
    • 30g orzechów arachidowych 
    • 20g kruszonego kakao 
    • 20g łuskanych nasion konopi

PRZEPIS:

W garnku, nad parą wodną, umieść wodę, masło, śmietankę, kakao, erytrol i podgrzewaj aż masa stanie jest jednolita. Co jakiś czas dobrze przemieszaj. Masło najlepiej umieścić już pokrojone w mniejsze kawałki - szybciej się będzie rozpuszczać.

W międzyczasie posiekaj drobniej wybrane bakalie. Ja posiekałam jedynie migdały i orzechy ziemne. Całą resztę dodałam "w całości".

Do rozpuszczonej, jednolitej masy kakaowej dodaj mąkę kokosową, wymieszaj, a na koniec dodaj bakalie.

Dobrze wymieszaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na przynajmniej ok. 2-3h.  

Dodatkowe wskazówki:
  • Ostateczny smak tego bloku nadaje kakao oraz ilość i rodzaj wybranych orzechów i bakalii. Kakao nieodtłuszczone lub też słabiej odtłuszczone (czyli z zaw. tł. od 20 do 52% - typowe w sklepie ma zaledwie 10-12%) jest moim zdaniem najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Jedyny minus, że jest 3 lub 2x droższe od takiego odtłuszczonego.


Orientacyjny koszt całości: +/- 16 zł
(przy proporcjach orzechów i bakalii, jak powyżej oraz kakao 20-22%, przy surowym koszt zwiększy się o ponad 1 zł)

Orientacyjne BTW: 51 / 225 / 63
(przy proporcjach orzechów i bakalii, jak powyżej oraz przy kakao 20-22% tł)

Blok czekoladowy keto

Blok czekoladowy z migdałami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger