Keto blok czekoladowy
Keto blok czekoladowy
Bez mleka w proszku, z minimalną ilością węgli (trochę ponad 4g na jedną porcję!), mooocno najeżony bakaliami! :)
Blok czekoladowy to prawdopodobnie przysmak z dzieciństwa niejednego z nas! :) Ta wersja nie smakuje jak oryginał, ale - w moim odczuciu - dość nieźle go imituje. Jest mniej słodka, ale ilość erytrolu zawsze można zwiększyć, a w ostateczności można też na koniec zrobić np. polewę czekoladową!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 15 małych kawałków (ale sycących!)
potrzebujesz: 2 garnków (do podgrzewania nad parą), małej keksówki o wymiarach: 25 x 11,5 cm (górne krawędzie
SKŁADNIKI:
- 150g masła
- 50g śmietanki 36%
- 50g mąki kokosowej
- 50g erytrolu
- 40g kakao (polecam surowe, nieodtłuszczone lub przynajmniej o zawartości tłuszczu 20-22%)
- 3 łyżki wody
- ok. 150-170g dowolnych orzechów i bakalii, u mnie jest to:
- 60g migdałów
- 40g rodzynków
- 30g orzechów arachidowych
- 20g kruszonego kakao
- 20g łuskanych nasion konopi
PRZEPIS:
W garnku, nad parą wodną, umieść wodę, masło, śmietankę, kakao, erytrol i podgrzewaj aż masa stanie jest jednolita. Co jakiś czas dobrze przemieszaj. Masło najlepiej umieścić już pokrojone w mniejsze kawałki - szybciej się będzie rozpuszczać.W międzyczasie posiekaj drobniej wybrane bakalie. Ja posiekałam jedynie migdały i orzechy ziemne. Całą resztę dodałam "w całości".
Do rozpuszczonej, jednolitej masy kakaowej dodaj mąkę kokosową, wymieszaj, a na koniec dodaj bakalie.
Dobrze wymieszaną masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na przynajmniej ok. 2-3h.
Dodatkowe wskazówki:
Orientacyjne BTW: 51 / 225 / 63
Dodatkowe wskazówki:
- Ostateczny smak tego bloku nadaje kakao oraz ilość i rodzaj wybranych orzechów i bakalii. Kakao nieodtłuszczone lub też słabiej odtłuszczone (czyli z zaw. tł. od 20 do 52% - typowe w sklepie ma zaledwie 10-12%) jest moim zdaniem najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Jedyny minus, że jest 3 lub 2x droższe od takiego odtłuszczonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz