Gulasz z gęsich żołądków
Gulasz z gęsich żołądków
Jak pierwszy raz gotowałam dla męża żołądki, to trochę skrzywił. Te podroby kojarzyły mu się z gumową i mało smaczną potrawą. Na szczęście ja wyniosłam dobre doświadczenia z domu rodzinnego. Moja mama to mistrzyni przyrządzania podrobów, a żołądki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe ze względu na zawartość aminokwasów i minerałów.
Te żołądki wychodzą pyszne i naprawdę mięciutkie, maż był zdziwiony, że żołądki mogą tak smakować. ;) I wcale nie trzeba ich wcześniej przegotowywać w innej wodzie! Spróbujcie i Wy!
Smacznego dnia!
Te żołądki wychodzą pyszne i naprawdę mięciutkie, maż był zdziwiony, że żołądki mogą tak smakować. ;) I wcale nie trzeba ich wcześniej przegotowywać w innej wodzie! Spróbujcie i Wy!
Smacznego dnia!
ilość: 5 do 8 porcji
potrzebujesz: dużego garnka, opcjonalnie patelni; noża, deski
potrzebujesz: dużego garnka, opcjonalnie patelni; noża, deski
SKŁADNIKI:
- 1 kg żołądków gęsich
- ok. 200g marchewki (ale może być i więcej)
- 2 średniej wielkości cebule
- smalec (może być gęsi, ale nie musi)
- ok 2 łyżki kwaśnej śmietany
- kilka ziaren angielskich (tak do 10)
- 2-3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
PRZEPIS:
Żołądki przekrój wzdłuż mięśni (gęsie są bardzo duże), możesz też zebrać nadmiar błony (ja nie oczyszczam całkowicie i nie odkrajam tłuszczu).W garnku z szerokim dnem lub na patelni rozpuść 2-3 łyżki smalcu i podsmaż żołądki, gdy się już w miarę zetną, dodaj cebule pokrojone w kostkę. W międzyczasie warto dodać więcej tłuszczu. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli.
Następnie zalej żołądki wodą, tak aby wszystko przykryła (żaden żołądek ma nie wystawać) i gotuj pod przykryciem do miękkości. Czas gotowania wyniesie między 1 a 1,5h. Do gotowania dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli korzystałeś/aś wcześniej z patelni, na czas gotowania przenieś żołądki do garnka.
Gdy żołądki będą już miękkie, dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Możesz ją wcześniej lekko podsmażyć (już startą), ale nie jest to konieczne.
Gotuj chwilę całość razem z marchewka, aż ona zmięknie. Następnie zabiel gulasz śmietaną (zahartują ją najpierw poprzez wymieszanie paru łyżek sosu ze śmietaną). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe :) Ja tym razem podałam z puree ziemniaczanym oraz buraczkami zasmażanymi, ale można jeść też samodzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz