Keto granola orzechowa

Granola orzechowa
(niskowęglowodanowa, bez dodatku cukru)



Keto granola orzechowa

Granola orzechowa niskowęglowodanowa

Śniadaniowa granola bez cukru

Granola bez cukru

Granola bez dodatku cukru

Lubisz granolę, ale nie możesz albo nie chcesz jeść płatków zbożowych? Wystarczy użyć różnych orzechów i nasion. Wychodzi cudna mieszanka, pełna smaku i wartości odżywczych. Mały dodatek rodzynków nadaje nam słodkości, nie potrzeba dosładzać niczym więcej! ;) To co, spróbujesz orzechowej keto granoli? To dziecinnie prosty przepis!

Jeśli chcesz, żeby śniadaniowa granola była totalnie niskowęglowodanowym daniem (keto, optymalna etc.) to zamiast zwykłego mleka użyj mleka podgrzanego razem z masłem (do rozpuszczenia masła) lub słodkiej śmietanki. Opcjonalnie jogurt śmietankowy (połączenie jogurtu naturalnego ze śmietanką).

Smacznego dnia!


Granola z orzechów i nasion

Śniadanie bez jajek

Granola optymalna

ilość: ok. 350 g granoli
potrzebujesz: malaksera, ewentualnie naprawdę mocnego blendera, noża, dużej blaszki, miseczki, łyżki, trzepaczki lub widelca,

SKŁADNIKI:

  • 100 g orzechów ziemnych
  • 50 g migdałów (polecam blanszowane lub płatki migdałowe)
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 50 g nasion słonecznika
  • 40g rodzynek
  • 30g pestek dyni
  • 20g łuskanych nasion konopii (możesz pominąć i dodać nieco więcej innych składników, ale bardzo polecam te nasiona, są pyszne i zdrowe!)
  • 2 białka
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/6 łyżeczki mielonej wanilii (dodają fajnego posmaku, ale nie jest to konieczne! Granola super smakuje również bez tych dodatków, ja robię raz z tymi przyprawami, a raz bez)

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 160-165 stopni.

Wszystkie orzechy i nasiona (poza łuskanymi nasionami konopii oraz płatkami migdałowymi, jeśli ich używasz) umieść w malaskerze i rozdrobnij (wystarczy kilka sekund, nie robimy mąki, tylko dzielimy na mniejsze części). Zwykłym blenderem może być trudniej, ale możesz spróbować (tylko zabezpiecz górę miski, bo orzechy mogą Ci wtedy pryskać i wyskakiwać z miski). Jeszcze jedną opcją jest posiekanie wszystkich orzechów i nasion za pomocą dużego, ostrego noża, ale ten sposób będzie mocno czasochłonny.

Rodzynki posiekaj nożem na drobniejsze części (nie tylko rodzynki typu jumbo, także mniejsze i drobniejsze rodzynki).

Do rozdrobnionej mieszanki orzechowej dodaj łuskane nasiona konopii oraz posiekane rodzynki (porozdzielaj ich części tak, żeby nie zbijały się w wielkie kulki). Pokrusz również płatki migdałów, jeśli używasz ich zamiast migdałów w całości. Wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie dodaj też na tym etapie wanilię i cynamon (przesiany).

Białka ubijaj do momentu aż pojawi się na górze pianka. Chodzi o to, żeby trochę je rozbić i napowietrzyć, ale wciąż mają być płynne. Nie ubijamy ich na sztywno!

Wlej białka do mieszanki orzechowej i wymieszaj dokładnie.

Mieszankę orzechowo-bakaliową wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź najlepiej ręką (do łyżki masa może się przyklejać). Maksymalna grubość to tak do 1 cm, ale lepiej jeszcze cieniej.

Tak przygotowaną masę piecz ok. 20 min w 160-165 stopniach (jeśli wyłożysz dość grubą warstwę mieszanki, to piecz dłużej). Zezłocą się brzegi oraz cały dół, góra będzie mniej lub bardziej rumiana, w zależności od piekarnika i jego grzałek. Całość ładnie się zestali. Możesz pozostawić jeszcze na trochę wyłączonym piekarniku.

Po ostygnięciu rozkrusz powstały "placek" na drobniejsze kawałki i przechowuj w słoiku. Taka mieszanka ma dużą trwałość, ale u mnie nie wytrzymała w słoiku dłużej niż 1-1,5 tygodnia. ;)


Orientacyjny koszt całości: +/- 10,50 zł (nie licząc opcjonalnego cynamonu i wanilii)

Orientacyjne BTW całości w g: 56 / 124 / 57


Keto śniadanie bez jajek

Śniadaniowa granola

Śniadaniowa granola bez cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger