Keto granola orzechowa
Granola orzechowa(niskowęglowodanowa, bez dodatku cukru)
Lubisz granolę, ale nie możesz albo nie chcesz jeść płatków zbożowych? Wystarczy użyć różnych orzechów i nasion. Wychodzi cudna mieszanka, pełna smaku i wartości odżywczych. Mały dodatek rodzynków nadaje nam słodkości, nie potrzeba dosładzać niczym więcej! ;) To co, spróbujesz orzechowej keto granoli? To dziecinnie prosty przepis!
Jeśli chcesz, żeby śniadaniowa granola była totalnie niskowęglowodanowym daniem (keto, optymalna etc.) to zamiast zwykłego mleka użyj mleka podgrzanego razem z masłem (do rozpuszczenia masła) lub słodkiej śmietanki. Opcjonalnie jogurt śmietankowy (połączenie jogurtu naturalnego ze śmietanką).
Smacznego dnia!
Smacznego dnia!
ilość: ok. 350 g granoli
potrzebujesz: malaksera, ewentualnie naprawdę mocnego blendera, noża, dużej blaszki, miseczki, łyżki, trzepaczki lub widelca,
Wszystkie orzechy i nasiona (poza łuskanymi nasionami konopii oraz płatkami migdałowymi, jeśli ich używasz) umieść w malaskerze i rozdrobnij (wystarczy kilka sekund, nie robimy mąki, tylko dzielimy na mniejsze części). Zwykłym blenderem może być trudniej, ale możesz spróbować (tylko zabezpiecz górę miski, bo orzechy mogą Ci wtedy pryskać i wyskakiwać z miski). Jeszcze jedną opcją jest posiekanie wszystkich orzechów i nasion za pomocą dużego, ostrego noża, ale ten sposób będzie mocno czasochłonny.
Rodzynki posiekaj nożem na drobniejsze części (nie tylko rodzynki typu jumbo, także mniejsze i drobniejsze rodzynki).
Do rozdrobnionej mieszanki orzechowej dodaj łuskane nasiona konopii oraz posiekane rodzynki (porozdzielaj ich części tak, żeby nie zbijały się w wielkie kulki). Pokrusz również płatki migdałów, jeśli używasz ich zamiast migdałów w całości. Wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie dodaj też na tym etapie wanilię i cynamon (przesiany).
Białka ubijaj do momentu aż pojawi się na górze pianka. Chodzi o to, żeby trochę je rozbić i napowietrzyć, ale wciąż mają być płynne. Nie ubijamy ich na sztywno!
Wlej białka do mieszanki orzechowej i wymieszaj dokładnie.
Mieszankę orzechowo-bakaliową wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź najlepiej ręką (do łyżki masa może się przyklejać). Maksymalna grubość to tak do 1 cm, ale lepiej jeszcze cieniej.
Tak przygotowaną masę piecz ok. 20 min w 160-165 stopniach (jeśli wyłożysz dość grubą warstwę mieszanki, to piecz dłużej). Zezłocą się brzegi oraz cały dół, góra będzie mniej lub bardziej rumiana, w zależności od piekarnika i jego grzałek. Całość ładnie się zestali. Możesz pozostawić jeszcze na trochę wyłączonym piekarniku.
Po ostygnięciu rozkrusz powstały "placek" na drobniejsze kawałki i przechowuj w słoiku. Taka mieszanka ma dużą trwałość, ale u mnie nie wytrzymała w słoiku dłużej niż 1-1,5 tygodnia. ;)
potrzebujesz: malaksera, ewentualnie naprawdę mocnego blendera, noża, dużej blaszki, miseczki, łyżki, trzepaczki lub widelca,
SKŁADNIKI:
- 100 g orzechów ziemnych
- 50 g migdałów (polecam blanszowane lub płatki migdałowe)
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
- 50 g nasion słonecznika
- 40g rodzynek
- 30g pestek dyni
- 20g łuskanych nasion konopii (możesz pominąć i dodać nieco więcej innych składników, ale bardzo polecam te nasiona, są pyszne i zdrowe!)
- 2 białka
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/6 łyżeczki mielonej wanilii (dodają fajnego posmaku, ale nie jest to konieczne! Granola super smakuje również bez tych dodatków, ja robię raz z tymi przyprawami, a raz bez)
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 160-165 stopni.Wszystkie orzechy i nasiona (poza łuskanymi nasionami konopii oraz płatkami migdałowymi, jeśli ich używasz) umieść w malaskerze i rozdrobnij (wystarczy kilka sekund, nie robimy mąki, tylko dzielimy na mniejsze części). Zwykłym blenderem może być trudniej, ale możesz spróbować (tylko zabezpiecz górę miski, bo orzechy mogą Ci wtedy pryskać i wyskakiwać z miski). Jeszcze jedną opcją jest posiekanie wszystkich orzechów i nasion za pomocą dużego, ostrego noża, ale ten sposób będzie mocno czasochłonny.
Rodzynki posiekaj nożem na drobniejsze części (nie tylko rodzynki typu jumbo, także mniejsze i drobniejsze rodzynki).
Do rozdrobnionej mieszanki orzechowej dodaj łuskane nasiona konopii oraz posiekane rodzynki (porozdzielaj ich części tak, żeby nie zbijały się w wielkie kulki). Pokrusz również płatki migdałów, jeśli używasz ich zamiast migdałów w całości. Wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie dodaj też na tym etapie wanilię i cynamon (przesiany).
Białka ubijaj do momentu aż pojawi się na górze pianka. Chodzi o to, żeby trochę je rozbić i napowietrzyć, ale wciąż mają być płynne. Nie ubijamy ich na sztywno!
Wlej białka do mieszanki orzechowej i wymieszaj dokładnie.
Mieszankę orzechowo-bakaliową wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź najlepiej ręką (do łyżki masa może się przyklejać). Maksymalna grubość to tak do 1 cm, ale lepiej jeszcze cieniej.
Tak przygotowaną masę piecz ok. 20 min w 160-165 stopniach (jeśli wyłożysz dość grubą warstwę mieszanki, to piecz dłużej). Zezłocą się brzegi oraz cały dół, góra będzie mniej lub bardziej rumiana, w zależności od piekarnika i jego grzałek. Całość ładnie się zestali. Możesz pozostawić jeszcze na trochę wyłączonym piekarniku.
Po ostygnięciu rozkrusz powstały "placek" na drobniejsze kawałki i przechowuj w słoiku. Taka mieszanka ma dużą trwałość, ale u mnie nie wytrzymała w słoiku dłużej niż 1-1,5 tygodnia. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz