Kokosowe, bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Mocno kokosowe ciasto ze śliwkami -
- bezglutenowe i mieszane jedynie łyżką!
Gdy trwa sezon na śliwki, w internecie królują zdjęcia chyba najpopularniejszych ciast w sezonie czyli ucieranego lub drożdżowego ciasta ze śliwkami! Widzę, że czasem wzbogaca się je o wiórki kokosowe, ale jeszcze nigdy nie widziałam, żeby ktoś pokusił się o całkowicie bezglutenową, kokosową wersję tego smakołyku…
Postanowiłam się więc sama z tym zmierzyć ;) Wyszło lekko wilgotne i bardzo, bardzo mocno kokosowe ciasto! Śliwki idealnie przełamują tu smak. W jednym cieście zamknęłam więc lato (za którym niektórzy zaczęli już tęsknić) i jesień... bo czy jest lepsze połączenie na przełom tych pór roku, jak kokos i śliwka?
Smacznego dnia!
ilość: +/- 8 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 20 cm, łyżki, miski do wymieszania składników i drugiej do roztrzepania jajek
SKŁADNIKI:
- 75 g mąki kokosowej
- 75 g wiórków kokosowych
- 75 g cukru (albo 100 g erytrolu/ksylitolu)
- 35 g mąki owsianej
- 110 g masła lub oleju (zwykłego albo kokosowego)*
- 110 ml mleka kokosowego**
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia***
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 duże, okrągłe śliwki (obojętnie jaka odmiana) albo ok. 5 węgierek
**zamiast mleka kokosowego możesz spróbować z płynną śmietanką 30%
***polecam bez fosforanów albo taką mieszankę: ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1 łyżeczka kamienia winnego
PRZEPIS:
Piekarnik ustaw na 160 stopni. Masło lub olej kokosowy o stałej konsystencji rozpuść na małym ogniu.Mąkę kokosową wymieszaj z przesianym proszkiem do pieczenia i mąką owsianą. Dodaj wiórki kokosowe i cukier.
Jajka roztrzep i dodaj je do miski z mąką, następnie wlej rozpuszczony tłuszcz i mleko kokosowe. Wszystko wymieszaj łyżką.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (możesz też wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub jej bezglutenowym odpowiednim czy drobniutkimi wiórkami kokosowymi) i wyłóż do formy masę na ciasto.
Śliwki przekrój na połówki i wyjmij pestki. Połówki śliwek wciśnij równomiernie w ciasto (skórką do dołu).
Piecz ok. 45-50 min (patyczek będzie suchy, a wierzch się przyrumieni)
Ciasto jest bardzo delikatne (co jest dość charakterystyczne dla wielu ciast bezglutenowych), ale swobodnie da się kroić ładne kawałki i smakuje także zwolennikom glutenu 😉
Dodatkowe wskazówki:
- Możesz zrobić ciasto również bez mąki owsianej, na samej kokosowej (zmniejsz wtedy ilość mleka kokosowego do 70 ml), ale ciasto będzie się o wiele bardziej kruszyć! Dzięki temu dodatkowi zachowuje przyzwoitą strukturę. Ja preferuję wersję z mąką owsianą (może być też pszenna, jeśli gluten Ci nie straszny)
- Robiłam to ciasto zarówno z samymi węgierkami, jak i z innymi rodzajami śliwek (ciasto na zdjęciu ma w sobie 2 różne odmiany!) i najlepsze śliwki do tego ciasta to moim zdaniem - zdecydowanie poczciwe węgierki!
- Jeśli ktoś nie jada na codzień mąki kokosowej to różnie może reagować na jej smak, bo w niej miesza się pewnego rodzaju nieoczywista goryczka ze słodyczą... Zaręczam jednak, że nawet moja babcia - która w ogóle nie jada mąki kokosowej - zasmakowała w tym cieście 😉
- Jeśli nie chcesz robić ciasta bezglutenowego, możesz spróbować zrobić je z 225 g mąki pszennej zamiast 75 g mąki kokosowej. Uprzedzam, że nie testowałam takiej wersji, ale to będzie prawidłowy przelicznik mąki kokosowej na pszenną
Orientacyjny koszt całości: +/- 10 zł
(przy użyciu oleju kokosowego)
a to wersja na samej mące kokosowej i z samymi węgierkami 😉
- wychodzi, ale mocno się kruszy
- wychodzi, ale mocno się kruszy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz