Złociste naleśniki z mięsem i warzywami z rosołu

Lekko pikantne, złociste naleśniki z kurkumąoraz farszem curry na bazie mięsa i warzyw z rosołu 

Naleśniki z farszem po rosole


Co robisz, by nie marnować mięsa i warzyw z rosołu?

Ja należę do grupy osób, które bardzo lubią "czysty rosół"! Czasem piję go nawet bez żadnego dodatku w postaci makaronu. Zawsze zostaje mi więc po rosole: kurczak, marchewka, por (i czasem pietruszka). Korzystając z porad mamy, która robi najlepszy rosół na świecie, nie wykorzystuję większej ilości produktów... ale co zrobić z tych?

Każdy ma pewnie jakieś własne, ulubione sposoby na wykorzystanie takich "resztek". U mnie jest to najczęściej: danie a la chińszczyzna, kurczak a la kebab (a la, bo w oryginale używamy przecież innego rodzaju mięsa) albo właśnie takie naleśniki z kurkumą i curry!
😉 Jeśli chcesz spróbować takiej nowości w swojej kuchni, zapraszam!

Smacznego dnia!

Naleśniki z farszem curry


ilość: ok. 8 naleśników (o średnicy 30cm)
potrzebujesz: patelni (albo dwóch: do naleśników i zwyczajnej), miski, miksera lub trzepaczki, formy żaroodpornej lub blachy

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody (zwykłej lub gazowanej*)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu**
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
*ja używam zwykłej, bo butelkowana woda, to jedno z ostatnich, co można znaleźć na codzień w mojej kuchni
*kurkumina wchłania się przy obecności piperyny znajdującej się w pieprzu (inaczej jest dla nas bezwartościowa), więc ja dodaję go zarówno do naleśników, jak i farszu do nich


UWAGA! Oczywiście możesz też przygotować swoją ulubioną mieszankę na naleśniki i do niej dodać przyprawy. Najczęściej na taką samą ilość jajek i mąki, co w przepisie, dodaje się 1 szklankę mleka i od 0,5 do ¾ szklanki wody gazowanej, więc proporcje odrobinę inne niż u mnie.

FARSZ:

  • ok. 300g mięsa z rosołu (u mnie czysty kurczak)
  • 200-250g marchewki z rosołu
  • 1 por (biała i jasno zielona część - może być z rosołu)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty soli i pieprzu
  • 2,5 łyżeczki przyprawy curry
  • ewewntualnie pół łyżeczki kuminu
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • tarty żółty ser (ok. 100g)
  • ew. sezam do posypania na koniec naleśników (u mnie zarówno biały, jak i czarny)
  • tłuszcz do podsmażenia warzyw
Naleśniki barwione kurkumą

PRZEPIS:

Składniki na naleśniki umieść w większej misce i zmiksuj dokładnie. Jeśli nie używasz wody gazowanej, miksuj nieco dłużej niż do samego połączenia składników, by napuszyć masę.

Naleśniki możesz smażyć od razu albo po odstawieniu masy na ok. 30 min. Ponoć odstawianie masy to mit… jak jest naprawdę nie wiem. Pewne nawyki wynosi się po prostu z domu i ciężko je zmienić, tym bardziej, że nie są szkodliwe 😉

Naleśniki możesz przygotować np. dzień wcześniej przed właściwym podaniem czy nadziewaniem farszem.

Mięso oddzielone od kostek dość drobno posiekaj, dopraw curry, szczyptą soli i pieprzu. Cebulę również drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij/rozgnieć i odstaw na kilka minut. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozpuść tłuszcz i wrzuć na nią cebulę, smaż do momentu aż stanie się szklista. Następnie dodaj paprykę i smaż razem kilka minut. Potem dodaj mięso, jeszcze szczyptę soli i pieprzu (ew. dodatkowo kumin), a na koniec przeciśnięty czosnek i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj koncentrat wraz z odrobiną wody (np. 1/4 szklanki) i duś do odparowania. Na końcu dodaj marchewkę i por z rosołu, pokrojone w kostkę i dobrze wymieszaj.

Na każdym naleśniku układaj farsz i stwórz z nich koperty lub po prostu zawiń. Naleśniki posyp żółtym serem i ułóż na blaszce lub w formie żaroodpornej. Piecz razem ok. 5 min w 200 stopniach, by ser się roztopił, a wszystkie składniki zyskały podobną temperaturę.

Podawaj wraz ze szczypiorkiem i ew. sezamem. Możesz też dodać dowolne sosy np. pomidorowy lub czosnkowy. Naleśniki wychodzą same z siebie leciutko pikantne, co dodatkowo podkręca świeży szczypiorek

Dodatkowe wskazówki:

  • Farsz możesz wzbogacić jeszcze o pieczarki

  • Jeśli podgrzewasz wczorajsze naleśniki (możesz je przygotować np. dzień wcześniej, a potem odgrzewać) nastaw naleśniki w piekarniku na ok. 10 min

Orientacyjny koszt całości: +/- 24 zł czyli 3 zł za 1 naleśnika z farszem (tak wychodzi obliczając ceny wszystkich produktów, ale jeśli wykorzystujemy mięso i warzywa z rosołu, to w praktyce wyjdzie taniej, bo produkty wykorzystujemy w zasadzie 2 razy 
😉 )

Lekko pikantne żółte naleśniki

Żółte naleśniki

Naleśniki z farszem curry na bazie resztek z rosołu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger