Wigilijne ciasteczka śledziowe

Ekspresowe, wigilijne, wytrawne ciasteczka śledziowe



Wigilijne ciasteczka śledziowe

Uwielbiam tradycję, ale o wiele bardziej kocham eksperymenty i bardzo często głowię się... co zrobić INNEGO na wigilię czy święta! Może jakiś nowy dodatek, może jakiś bardzo nietypowy przepis?

Jednym z moich ulubionych i bardziej oryginalnych przekąsek, które raz na jakiś czas stawiam na wigilijnym stole są… ciasteczka śledziowe! Przy tym jest to przepis szalenie prosty i szybki do wykonania.

Znalazłam go wieki temu, w którymś z dawnych wydań magazynu “Kuchnia” (może to było i z 10 lat temu?). Niestety nie pamiętam, kto jest autorem przepisu, a przepis robię już trochę na wyczucie i na swój własny sposób. W oryginale na pewno używano creme fraiche, którą niezwykle trudno kupić w Polsce (choć da się!). Creme fraiche nie warzy się w wysokiej temperaturze, ale ciasteczka wychodzą wspaniałe i z najzwyklejszą śmietaną 18% lub 24%. Co znajdziesz w sklepie
😉

Smacznego dnia!


Ciasto francuskie ze śledziem

ilość: ok. 15-17 ciasteczek
potrzebujesz: jedynie ostrego noża, łyżki, blaszki, patelni, piekarnika, ew. może się przydać pędzelek kuchenny



SKŁADNIKI:

  • 300g filetów śledziowych a'la matjas - po odsączeniu (lub prawdziwe matjasy, jeśli je zdobędziesz)
  • 300g ciasta francuskiego (gotowego - najlepiej na maśle* lub samodzielnie przygotowanego)
  • 4 łyżki śmietany 18 lub 24%**
  • 1 średniej wielkości cebula
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli
  • 1 jajko
  • 2 do 3 łyżeczek suszonego tymianku
  • ew. 5-6 źdźbeł świeżego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2-3 szczypty pieprzu
  • ew. szczypta cukru
*nie polecam z olejem palmowym!
**albo creme fraiche, jeśli uda Ci się ją gdzieś kupić lub chcesz zrobić ją samodzielnie


PRZEPIS:

Filety śledziowe odmocz w zimnej wodzie, by nie były zbyt słone. Jeśli są mało słone może wystarczyć zaledwie 15 min moczenia, jeśli są mocno słone (zazwyczaj najłatwiej da się kupić bardzo mocno solone!) to włóż je do wody na 1-2h. W międzyczasie wymieniasz wodę i możesz od razu sprawdzać poziom słoności.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż na nim delikatnie cebulę wraz z rozmarynem i tymiankiem: 1,5 łyżeczki suszonego i 5-6 źdźbeł świeżego (ze świeżego oderwij listki) albo tylko 2,5 łyżeczki suszonego tyminaku. Gotową cebulę z ziołam, ostaw do ostygnięcia.

Pokrój filety śledziowe w kostkę i wymieszać z aromatyczną cebulą (najlepiej, żeby cebula była już dobrze ostudzona, śledzie są bardzo delikatne i gdy połączymy je z gorącą cebulą może nam się zacząć zrobić pasta śledziowa). Dodaj śmietanę oraz pieprz i odrobinę cukru, jeśli masa jest zbyt kwaśna. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie.

Rozwiń płat ciasta francuskiego lub rozwałkuj samodzielnie przygotowane. Rozsmaruj na nim farsz śledziowy, posyp równomiernie jeszcze 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku.

Jajko roztrzep w miseczce (wystarczy widelcem) i posmaruj nim roladę (najłatwiej pędzelkiem). Pokrój roladę na 2cm kawałki.

Powstałe ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je lekko spłaszczyć - wyjdą wtedy bardziej równe. Wierzch ciasteczek posmaruj resztą jajka (nie próbuj wykorzystać go do cna, jeśli zostaje go bardzo dużo - użyj wtedy resztki jajka do innego dania).

Piecz ciasteczka w 200 stopniach. Najpierw 20 min, następnie odwróć ciasteczka na drugą stronę i piecz kolejne 15 min. Jeśli po tym czasie spód jest jeszcze lekko wilgotny (wilgotnieje mocno od masy śledziowej) jeszcze raz odwróć i piecz ok. 5 min. To nam gwarantuje, że ciasteczka nie będą wilgotne od masy śledziowej (nawet jeśli zrobiłeś/aś z niej pastę).

Dodatkowe wskazówki:


  • Pomimo długiego moczenia śledź prawdopodobnie pozostanie minimalnie słony. Brak dodatku soli w tym przepisie to nie przypadek 😉
  • Jeśli dodasz gorącą cebulę do śledzia - zrobi się pasta! Nie przeszkadza to w żaden sposób w zrobieniu ciasteczek, ale jeśli chcesz zachować śledzia w miarę w kawałkach, to ostudź cebulę przed połączeniem masy śmietanowej!

Orientacyjny koszt całości:
  • z gotowym ciastem francuskim na oleju palmowym (nie polecam): +/- 14 zł
  • z gotowym ciastem francuskim na maśle: +/- 17,5 zł
  • z własnoręcznie przygotowanym ciastem francuskim: +/- 15 zł



Przekąska z ciasta francuskiego i śledzia


Ciasteczka śledziowe na wigilię


2 komentarze:

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger