Pieczeń wieprzowa z ajvarem

Pieczeń z mięsa mielonego z ajvarem (ajwarem)


Pieczeń wieprzowa z ajvarem

Pieczeń wieprzowa z ajvarem to naprawdę sycąca część obiadu mięsnego. Pasta z bakłażana i papryki z mięsem mielonym i dodatkiem świeżej papryki oraz pieczarek, smakuje na ciepło i na zimno. Jest bezglutenowa, bo nie dodaję do mięsa żadnej bułki tartej. Nie ma takiej potrzeby. 😉
Przygotowanie jest naprawdę banalne, a w zależności od ilości domowników, możesz starczyć nawet na kilka obiadów.

Smacznego dnia!

Pieczeń z mięsa mielonego z ajvarem

Pieczeń z mięsa mielonego z ajwarem

ilość: co najmniej 15 średniej grubości kawałków
potrzebujesz: keksówki o wymiarach: 30 x 11 cm (górne krawędzie, dolne to: 27 x 8,5), patelni, dużej miski



SKŁADNIKI:

  • 800g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
  • 200g ajvaru (u mnie ostry, ale możesz użyć wersji łagodnej)
  • 1 duża cebula
  • połowa średniej wielkości papryki
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 1 surowe jajko
  • 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu (ilość warto dostosować do własnego ajvaru, jego słoności i ostrości)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • tłuszcz do podsmażenia warzyw
  • odrobina oleju do lekkiego wysmarowania formy
  • ew. czarnuszka



PRZEPIS:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Pieczarki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu do lekkiego zarumienia się.

W dużej misce umieść mięso, ajvar, surowe jajko, podsmażone i świeże warzywa oraz przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i leciuteńko wysmaruj olejem. Przełóż do niej mięsną masę. Opcjonalnie możesz posypać wierzch pieczeni czarnuszką. Papier zagnij w ten sposób, by przykryć wierzch pieczeni.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. Następnie odkryj pieczeń i piecz jeszcze przez ok. 30-40 min - piecz do zarumienia się powierzchni pieczeni. W zależności od mocy piekarnika ten czas może się nieco różnić.

Podczas pieczenia pieczeń skurczy się w formie i wytopi się tłuszcz (ostateczna ilość zależy od tłustości mięsa). Ja odlewam ten tłuszcz do miseczki i używam do polewania kawałków pieczeni lub stanowi dla mnie bazę do innego sosu.

Gdy odlejesz płyn, wyjmij pieczeń wyciągając papier do góry. Wyłóż mięso na czysty, suchy talerz (papier będzie wilgotny od dołu) i lekko ostudź przed krojeniem.




Orientacyjny koszt: +/- 25 zł


Mięso wieprzowe z pastą z bakłażana i papryki

Pieczeń wieprzowa z warzywami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger