Imbirowa zupa kalafiorowa z chipsami z jarmużu
Imbirowa zupa kalafiorowa z chipsami z jarmużu
Prosta, szybka i rozgrzewająca: imbirowa zupa kalafiorowa. W zależności od użytego wywaru zupa może być wegetariańska/wegańska. Świetna zimową porą i podczas jesiennej oraz wiosennej pluchy. Zupa jest bardzo oryginalna w smaku. Polecam nie rezygnować z chipsów z jarmużu 😉
Smacznego dnia!
ilość: ponad 3 litry
potrzebujesz: dużego garnka, blachy do pieczenia, miski, blendera
SKŁADNIKI:
- 900g mrożonego kalafiora (możesz użyć świeżego w sezonie, ale ta zupa pasuje szczególnie zimą)*
- 2 litry rosołu lub wywaru warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 średniej wielkości ziemniaki (ok. 250g)
- 5 łyżeczek startego, świeżego imbiru
- tłuszcz do podsmażenia cebuli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku lub mały ząbek świeżego
- sól i pieprz do smaku
- 40g jarmużu (jeśli chcesz, możesz dać i więcej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- opcjonalnie: sezam (u mnie czarny)
PRZEPIS:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku, na rozpuszczonym tłuszczu (np. olej czy masło klarowane). Jeśli używasz świeżego czosnku, przeciśnij go przez praskę do czosnku, a imbir obierz i zetrzyj.Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj starty imbir i ew. czosnek (możesz też dać później czosnek granulowany). Smaż razem 1-2 minuty.
Następnie wlej rosół lub wywar warzywny i zagotuj. Dodaj mrożonego kalafiora i ziemniaki (obrane i pokrojone w drobną kostkę - dzięki temu szybciej się ugotują). Gotuj do miękkości ziemniaków - jeśli kalafior się rozgotuje, nie szkodzi, i tak będziemy go blendować.
Gdy wszystkie warzywa zmiękną, użyj blendera do stworzenia zupy-krem. Dodaj wszystkie przyprawy (jeśli nie użyłeś/aś wcześniej świeżego czosnku, dodaj granulowany) i przemieszaj całość.
Dodatki - chipsy z jarmużu:
W czasie, gdy jeszcze zupa się gotuje, nastaw piekarnik na 190 stopni.
Oderwij liście od łodyżek jarmużu. Jeśli masz duże liście - pokrój je drobniej. Paczkowanego nie musisz bardziej rozdrabniać.
W misce umieść jarmuż, oliwę, sol, pieprz i słodką, mieloną paprykę. Wymieszaj dokładnie i umieść tak przygotowany jarmuż na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem) lub w naczyniu żaroodpornym.
Jarmuż umieść na najwyższym piętrze w piekarniku (niemal pod samą grzałką) i piecz ok. 8-10 min. Gotowe chipsy będą brązowawo-zielone i bardzo chrupiące.
Każdy talerz zupy udekoruj chipsami z jarmużu oraz opcjonalnie sezamem (najefektowniej wygląda moim zdaniem czarny).
Dodatkowe wskazówki:
- Zupę możesz zrobić jeszcze mocniej imbirową. W tym celu użyj 8 łyżeczek startego imbiru. Większej ilości nie polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz