Imbirowa zupa kalafiorowa z chipsami z jarmużu

Imbirowa zupa kalafiorowa z chipsami z jarmużu


Imbirowa zupa kalafiorowa z chipsami z jarmużu

Prosta, szybka i rozgrzewająca: imbirowa zupa kalafiorowa. W zależności od użytego wywaru zupa może być wegetariańska/wegańska. Świetna zimową porą i podczas jesiennej oraz wiosennej pluchy. Zupa jest bardzo oryginalna w smaku. Polecam nie rezygnować z chipsów z jarmużu 😉

Smacznego dnia!



Imbirowa zupa z mrożonego kalafiora


ilość: ponad 3 litry
potrzebujesz: dużego garnka, blachy do pieczenia, miski, blendera



SKŁADNIKI:

  • 900g mrożonego kalafiora (możesz użyć świeżego w sezonie, ale ta zupa pasuje szczególnie zimą)*
  • 2 litry rosołu lub wywaru warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (ok. 250g)
  • 5 łyżeczek startego, świeżego imbiru
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku lub mały ząbek świeżego
  • sól i pieprz do smaku
Dodatki - podane dla liczby 2 osób (przelicz sobie ilość, w zależności od potrzeb):
  • 40g jarmużu (jeśli chcesz, możesz dać i więcej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • opcjonalnie: sezam (u mnie czarny)
*oczywiście i zimą da się obecnie kupić sprowadzane z zagranicy kalafiory… ale nie widzę większego sensu w ich kupowaniu. Dyskusja na ten temat prowadzona była pod jednym moim postem na Instagramie


PRZEPIS:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku, na rozpuszczonym tłuszczu (np. olej czy masło klarowane). Jeśli używasz świeżego czosnku, przeciśnij go przez praskę do czosnku, a imbir obierz i zetrzyj.

Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj starty imbir i ew. czosnek (możesz też dać później czosnek granulowany). Smaż razem 1-2 minuty.

Następnie wlej rosół lub wywar warzywny i zagotuj. Dodaj mrożonego kalafiora i ziemniaki (obrane i pokrojone w drobną kostkę - dzięki temu szybciej się ugotują). Gotuj do miękkości ziemniaków - jeśli kalafior się rozgotuje, nie szkodzi, i tak będziemy go blendować.

Gdy wszystkie warzywa zmiękną, użyj blendera do stworzenia zupy-krem. Dodaj wszystkie przyprawy (jeśli nie użyłeś/aś wcześniej świeżego czosnku, dodaj granulowany) i przemieszaj całość.


Dodatki - chipsy z jarmużu:
W czasie, gdy jeszcze zupa się gotuje, nastaw piekarnik na 190 stopni.

Oderwij liście od łodyżek jarmużu. Jeśli masz duże liście - pokrój je drobniej. Paczkowanego nie musisz bardziej rozdrabniać.

W misce umieść jarmuż, oliwę, sol, pieprz i słodką, mieloną paprykę. Wymieszaj dokładnie i umieść tak przygotowany jarmuż na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem) lub w naczyniu żaroodpornym.

Jarmuż umieść na najwyższym piętrze w piekarniku (niemal pod samą grzałką) i piecz ok. 8-10 min. Gotowe chipsy będą brązowawo-zielone i bardzo chrupiące.

Każdy talerz zupy udekoruj chipsami z jarmużu oraz opcjonalnie sezamem (najefektowniej wygląda moim zdaniem czarny).


Dodatkowe wskazówki:

  • Zupę możesz zrobić jeszcze mocniej imbirową. W tym celu użyj 8 łyżeczek startego imbiru. Większej ilości nie polecam.



Orientacyjny koszt całości: +/- 27 zł (przy użyciu rosołu, na wywarze warzywnym będzie o wiele tańsza)


Zupa krem kalafiorowa z imbirem

Imbirowa zupa krem z kalafiora i z chipsami z jarmużu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger