Krakersy z mąki sezamowej
Sezamowe krakersy wysokobiałkowe
Twarde, a jednocześnie kruchutkie (jak najprawdziwsze krakersy!). Mocno sezamowe z fajnym serowo-rozmarynowym aromatem. Jedzenie ich wciąga, ale krakersy są dość sycące, więc to nie jest przekąska, którą je się godzinami... i bardzo dobrze ;) Świetnie przechowują w metalowej puszce. Maksymalnie trzymałam ok. 2 tygodnie i wciąż były dobre.
Sezamowe krakersy są bezglutenowe i mocno niskowęglowodanowe. Jeednak ze względu na sporą zawartość mąki sezamowej, sera i jajka... najwięcej jest w nich białka.
Przepis z lekką modyfikacją pochodzi z madcreationshub.com :)
Smacznego dnia!
ilość: ok. 60 sztuk krakersów
potrzebujesz: wałka, papieru do pieczenia, blachy, miksera
SKŁADNIKI:
- 125g mąki sezamowej
- 60g ziaren sezamu (użyłam mieszanki białego i czarnego)
- 60g kwaśnej śmietany (18%)
- 50g drobno tartego parmezanu (albo podobnego twardego sera: grana padano czy nawet szafir)
- 1 jajko
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.Jeśli masz młode gałązki rozmarynu wykorzystujesz całość, jeśli grube i twarde, to oderwij od gałązek same listki. Rozmaryn drobno posiekaj.
Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i utwórz coś na kształt kulki (ciasto nie jest rzadkie).
Na blacie lub stolnicy wyłóż papier do pieczenia, lekko spłaszcz na nim połowę ciasta sezamowego, przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
Rozwałkowane ciasto krój na kwadraty lub wycinaj za pomocą foremek (ja użyłam kwadratowej foremki).
Gotowe krakersy przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15-20 min, aż stwardnieją i się zezłocą. Jeśli zrobisz krakersy zbyt grube, będą potrzebowały odrobinę dłuższego czasu. Powtarzaj całą procedurę wałkowania/wycinania/pieczenia aż skończy się ciasto.
Gotowe krakersy polecam studzić na kratce. Ostudzone krakersy przechowuj w metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz