Krakersy z mąki sezamowej

Sezamowe krakersy wysokobiałkowe




Krakersy z mąki sezamowej

Krakersy wysokobiałkowe]

Bardzo lubię testować najróżniejsze, dziwaczne mąki, ale z sezamową miałam małą zagwozdkę. Na pierwszy ogień poszły testy krakersów sezamowych i muszę przyznać, że są pyszne!

Twarde, a jednocześnie kruchutkie (jak najprawdziwsze krakersy!). Mocno sezamowe z fajnym serowo-rozmarynowym aromatem. Jedzenie ich wciąga, ale krakersy są dość sycące, więc to nie jest przekąska, którą je się godzinami... i bardzo dobrze ;) Świetnie przechowują w metalowej puszce. Maksymalnie trzymałam ok. 2 tygodnie i wciąż były dobre.

Sezamowe krakersy są bezglutenowe i mocno niskowęglowodanowe. Jeednak ze względu na sporą zawartość mąki sezamowej, sera i jajka... najwięcej jest w nich białka.

Przepis z lekką modyfikacją pochodzi z madcreationshub.com :)

Smacznego dnia!



Krakersy wysokobiałkowe


Krakersy low carb

Sezamowe krakersy niskowęglowodanowe


Sezamowe krakersy low carb


ilość: ok. 60 sztuk krakersów
potrzebujesz: wałka, papieru do pieczenia, blachy, miksera


SKŁADNIKI:

  • 125g mąki sezamowej
  • 60g ziaren sezamu (użyłam mieszanki białego i czarnego)
  • 60g kwaśnej śmietany (18%)
  • 50g drobno tartego parmezanu (albo podobnego twardego sera: grana padano czy nawet szafir)
  • 1 jajko
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

Jeśli masz młode gałązki rozmarynu wykorzystujesz całość, jeśli grube i twarde, to oderwij od gałązek same listki. Rozmaryn drobno posiekaj.

Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i utwórz coś na kształt kulki (ciasto nie jest rzadkie).

Na blacie lub stolnicy wyłóż papier do pieczenia, lekko spłaszcz na nim połowę ciasta sezamowego, przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.

Rozwałkowane ciasto krój na kwadraty lub wycinaj za pomocą foremek (ja użyłam kwadratowej foremki).

Gotowe krakersy przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15-20 min, aż stwardnieją i się zezłocą. Jeśli zrobisz krakersy zbyt grube, będą potrzebowały odrobinę dłuższego czasu. Powtarzaj całą procedurę wałkowania/wycinania/pieczenia aż skończy się ciasto.

Gotowe krakersy polecam studzić na kratce. Ostudzone krakersy przechowuj w metalowej puszce.


Orientacyjny koszt całości: +/- 13 zł

Orientacyjne BTW: 112 / 75 / 36


Sezamowe krakersy wysokobiałkowe

Wysokobiałkowe krakersy keto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger