Pieczone rzodkiewki

Czosnkowe, pieczone rzodkiewki


Pieczone rzodkiewki


Bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo tanie, a do tego bardzo smaczne! Świetne na dodatek, przekąskę czy lekką kolację.

Rzodkiewki to chyba jedne z najpowszechniej jedzonych, wiosennych nowalijek. Znikąd nie bierze się określenie "królowa nowalijek"! 
😉 A wiedzieliście, że rzodkiewka ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i grzybobójcze? Kalorii ma tyle, co kot napłakał, za to zawiera witaminy i minerały. Ma szczególnie dużo potasu, więc poleca się ją osobom ze zbyt wysokim ciśnieniem. W połączeniu z czosnkiem, takie rzodkiewki są świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu!

Najbardziej polecam jeść rzodkiewki na świeżo, ale taka pieczona odmiana jest bardzo ciekawa. Pieczenie pozwala też jeść rzodkiewkę osobom, dla których świeża jest zbyt twarda (pieczona trochę mięknie). taka przekąska może się więc sprawdzić dla starszych osób.

To co jest istotne dla czosnku - jeśli chcemy korzystać nie tylko z jego właściwości aromatycznych, ale też zdrowotnych - to sposób przygotowania. Postępuj tak, jak jest opisane w przepisie, ponieważ żeby skorzystać w pełni ze zdrowotnych właściwości czosnku, potrzeba czasu i do tego najlepiej jeść świeży czosnek. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, dlaczego używam czosnku w taki, a nie inny sposób, zerknij do opisu przy tym przepisie.

Smacznego dnia!


Czosnkowe pieczone rzodkiewki


Pieczone rzodkiewki z czosnkiem


ilość: 2-3 osoby (jako dodatek)
potrzebujesz: naczynia żaroodpornego lub blaszki, noża, ew. praski do wyciskania czosnku


SKŁADNIKI:

  • ok. 8 rzodkiewek (mniej więcej mały pęczek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1-2 szczypty soli
  • 1-2 szczypty pieprzu
  • natka pietruszki - ilość wedle uznania

PRZEPIS:

2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.

Rzodkiewki przekrój na połówki. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, wędzoną paprykę i oliwę. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut. Czosnek potrzebuje do ok. 10 min, by nabrać mocy i w pełni rozwinąć swoje właściwości.

Piekarnik nastaw na 220 stopni. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, piecz rzodkiewki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia przez ok. 15 min. W połowie tego czasu przemieszaj rzodkiewki.

W międzyczasie przeciśnij lub drobno posiekaj 1 ząbek czosnku oraz natkę pietruszki.

Gotowe pieczone rzodkiewki wymieszaj z dodatkowym, świeżym ząbkiem czosnku i natką. Podawaj świeżo wyjęte z piekarnika.


Orientacyjny koszt całości: +/- 2,5 zł


Nowalijki na wzmocnienie odporności

Pieczone rzodkiewki na odporność



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger