Śmietanowiec z kwiatami pigwowca

Śmietanowiec z kwiatami pigwowca



Śmietanowiec z kwiatami pigwowca




Śmietanowiec z jadalnymi kwiatami



Pyszne, śmietankowe ciasto bez pieczenia! Z zachwycających dodatkiem, jakim są kwiaty pigwowca! Pigwowiec jest moim zdaniem przepiękny, gdy zaczyna kwitnąć! Przybiera kolory od czerwonego przez koralowy po różowy! Gdy dowiedziałam się, że kwiaty pigwowca są jadalne, byłam lekko zdziwiona... Z drugiej strony, jest to absolutnie logiczne, że drzewa i krzewy, które wydają jadalne owoce, mają też jadalne kwiaty!

Najpierw spróbowałam płatki pigwowca samodzielnie, tak dla smaku. Okazały się lekko kwaskowate, ale nie cierpkie! A jako, że pigwowca mamy całkiem sporo, postanowiłam poeksperymentować z przepisami...

Oczywiście, jeśli będziesz zrywać z krzewów mnóstwo całych kwiatów pigwowca, to nie zawiążą się później owoce... ale jeśli oberwiesz same płatki, to wydaje mi się, że nie powinno być z tym tak ogromnego problemu... mamy wtedy dokładnie taki sam efekt, jak przy mocniejszych podmuchach wiatru. ;-) W tym przypadku znaczenie może mieć już moment oberwania płatków. Nie ma sensu ogołacać całego krzewu, ale jeśli masz dostęp do dużej ilości pigwowca - można spróbować tak delikatnego i pysznego ciasta, jakim jest ten śmietanowiec.

Jest bardzo szybkie do wykonania, a swoją konsystencją przypomina ptasie mleczko. Do tego świetne dla wszystkich bezglutenowców i osób unikających jedzenia dużych ilości węglowodanów. Nie ma może mikroskopijnej ilości węgli, ale proporcje BTW wyglądają tak = 1 : 9,9 : 5,6. Dzieląc ciasto na 12 porcji, w jednym kawałku zjemy 10,7g węglowodanów. ;) Ciasto nie jest też przesadnie słodkie, ta ilość cukru jest moim zdaniem idealna, ale jeśli chcesz możesz ją jeszcze zmniejszyć o 1-1,5 łyżki. Na pewno nie zwiększałabym ilości cukru, bo dzięki małej zawartości (jak na ciasto), jest naprawdę orzeźwiające! Ten śmietanowiec to naprawdę idealne ciasto na pierwsze, wiosenne, ciepłe dni! :-)

Smacznego dnia!



Ciasto śmietankowe bez pieczenia

Jadalne kwiaty pigwowca w cieście

Deser z jadalnymi kwiatami



ilość: 12-14 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24 cm, miksera, metalowego kubka/garnuszka i drugiego garnka (do podgrzewania żelatyny), przesiewaka, kilku misek, noża


SKŁADNIKI:

  • 500g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g mascarpone
  • 3 łyżki żelatyny
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 9 łyżek cukru pudru (możesz też dodać zmielony ksylitol lub erytrol - tego daj trochę więcej)
  • płatki z 50 kwiatów pigwowca + ew. dodatkowe płatki do dekoracji


PRZEPIS:


Żelatynę zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia (na ok. 10 min). Ja zalewam ją w metalowym kubku, który potem trzymam w kuchennej rękawicy (żeby się nie poparzyć) nad garnkiem z parującą wodą.

Jogurt grecki wyjmij z lodówki, a śmietankę ubij na sztywno. W czasie ubijania dodawaj do śmietanki przesiany cukier puder, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Nie ubijaj już długo z mascarpone (wystarczy po prostu dobre rozmiksowanie). Gdy śmietanka zacznie się robić sztywna, nie można już bardzo długo miksować, by jej nie przebić. Gotową, ubitą masę włóż do lodówki. Jogurt grecki również rozmiksuj przez chwilę w drugiej misce (możesz użyć tych samych szpatułek).

Płatki pigwowca opłucz, odsącz i posiekaj drobniej, a w garnku zagotuj w międzyczasie wodę. Tortownicę wyłóż np. papierem do pieczenia (zabezpiecza nam spód).

Napęczniałą żelatynę rozpuść nad parą wodną. Gdy cała żelatyna dobrze się już rozpuści odstaw ją dosłownie na chwilę (ale nie może się oziębić i zacząć tężeć przed dodaniem do właściwej masy). Wyjmij w tym czasie ubitą śmietankę.

Do żelatyny dodawaj po kolei 3 łyżki jogurtu greckiego (po każdym dodaniu, rozmieszaj dokładnie). Taką mieszankę wlej do miski z jogurtem greckim, cały czas miksując. Następnie taką mieszankę jogurtu i żelatyny wlewaj od razu do ubitej śmietanki, również cały czas miksując. Ważne jest, żeby zrobić to krótko, ale bardzo dokładnie.

Ciasto będzie tężeć momentalnie, więc szybko przełóż masę do tortownicy. Teraz możesz jeszcze udekorować ciasto na wierzchu dodatkowymi płatkami kwiatów pigwowca. Gotowe ciasto schowaj do lodówki do stężenia. Polecam schować je na całą noc.


Orientacyjny koszt całości: +/- 16,5


Piankowe ciasto śmietankowe

Śmietanowiec niskowęglowodanowy

Keto śmietanowiec



4 komentarze:

  1. jak przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wspaniale 😊 Dziękuję 💛 Jadalne kwiaty chyba wszystko potrafią zamienić w piękne pyszności 😍

      Usuń
  2. Już widziałam na IG i tak się tym ciastem zachwyciłam że musiałam sprawdzić przepis na blogu. Super pomysł ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o cześć Justyna! 😊 Bardzo dziękuję 💛💛 To cudownie motywuje, gdy czyta się takie słowa! :) Dobrego dnia dla Ciebie i wszystkiego smacznego ☺️

      Usuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger