Keto ciasto z różowym kremem - bez sztucznych barwników!
Czekoladowe keto ciasto z różowym kremem
- bez barwników, bez glutenu, bez dodatku cukru!
Tak, w tym cieście nie ma ani grama mąki, nie ma sztucznych barwników. A słodycz pochodzi jedynie z gorzkiej czekolady (koniecznie powyżej 70%) i odrobiny sproszkowanego buraka!
Proporcje na to ciasto czekoladowe zaczerpnęłam z www.headbangerskitchen.com - z tą różnicą, że ja nie używam żadnego dodatku cukru! Gorzka czekolada jest sama w sobie wystarczająco pyszna! Dla zwolenników nutelli to ciasto może być odrobinę zbyt wytrawne, ale myślę, że doceni je każdy na jakiejkolwiek diecie niskowęglowodanowej, czy to keto, czy optymalnej. Stosunek BTW jest tu następujący: 1 : 5,45 : 1,13
Smacznego dnia!
ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24 cm, miksera, 2 garnków (jeden mniejszy, drugi większy), miski, przesiewaka
SKŁADNIKI:
ciasto czekoladowe:- 300g gorzkiej czekolady (powyżej 70% - ja użyłam 74%)
- 150g masła + do wysmarowania formy
- 150g śmietanki 36%
- 6 jajek (raczej większych)
- 500g mascarpone
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka sproszkowanego suszonego buraka (możesz spróbować z liofilizowanymi owocami, ale one nadadzą kwaśności. Burak ma natomiast lekkie działanie słodzące)
- pestki granatu - ilość wedle uznania
- listki świeżej mięty do dekoracji
- ew. kwiaty bratka do dekoracji (są jadalne - ale muszą być ze sprawdzonego źródła*)
PRZEPIS:
Formę wysmaruj masłem.Białka oddziel od żółtek. Miskę z białkami (tę, w której będziesz je potem ubijać) wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
Czekoladę rozpuść z masłem nad parą wodną (garnek z czekoladą i masłem wkładasz do większego garnka z wodą w taki sposób, by gotująca się woda nie dotykała dna mniejszego garnka). Pod koniec rozpuszczania dodaj śmietankę i rozmieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Na koniec dodaj żółtka jajek (najlepiej pojedynczo i mieszaj po dodaniu każdego).
Następnie wyjmij białka z lodówki i ubij je na sztywną pianę. Ubite białka dodawaj w 3 partiach do przestudzonej czekolady i delikatnie mieszaj całość za pomocą szpatułki.
Ciasto piecz w 160 stopniach przez ok. 45 min (albo do momentu aż całe się zetnie). Ostudź je, a przed podaniem schłodź w lodówce.
Gdy ciasto będzie już ostudzone (lub następnego dnia) rozmiksuj mascarpone z dodatkiem mleka. Sproszkowanego buraka przesiej do mascarpone (w proszku z buraka robią się na ogół grudki) i jeszcze raz dokładnie rozmiksuj (nie miksuj długo, po prostu ma nie być białych smug).
Gotowy krem wyłóż na ciasto czekoladowe. Udekoruj pestkami granata, listkami mięty i ewentualnie jadalnymi bratkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz