Keto ciasto z różowym kremem - bez sztucznych barwników!

Czekoladowe keto ciasto z różowym kremem
- bez barwników, bez glutenu, bez dodatku cukru!


Czekoladowe keto ciasto

Różowy krem bez sztucznych barwników


Tak, w tym cieście nie ma ani grama mąki, nie ma sztucznych barwników. A słodycz pochodzi jedynie z gorzkiej czekolady (koniecznie powyżej 70%) i odrobiny sproszkowanego buraka!

Proporcje na to ciasto czekoladowe zaczerpnęłam z www.headbangerskitchen.com - z tą różnicą, że ja nie używam żadnego dodatku cukru! Gorzka czekolada jest sama w sobie wystarczająco pyszna! Dla zwolenników nutelli to ciasto może być odrobinę zbyt wytrawne, ale myślę, że doceni je każdy na jakiejkolwiek diecie niskowęglowodanowej, czy to keto, czy optymalnej. Stosunek BTW jest tu następujący: 1 : 5,45 : 1,13

Smacznego dnia!



Czekoladowe ciasto bez glutenu

Niskowęglowodanowe ciasto czekoladowe

Różowa chmurka bez sztucznych barwników


ilość: ok. 12 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24 cm, miksera, 2 garnków (jeden mniejszy, drugi większy), miski, przesiewaka



SKŁADNIKI:

ciasto czekoladowe:
  • 300g gorzkiej czekolady (powyżej 70% - ja użyłam 74%)
  • 150g masła + do wysmarowania formy
  • 150g śmietanki 36%
  • 6 jajek (raczej większych)
różowy krem:
  • 500g mascarpone
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka sproszkowanego suszonego buraka (możesz spróbować z liofilizowanymi owocami, ale one nadadzą kwaśności. Burak ma natomiast lekkie działanie słodzące)
  • pestki granatu - ilość wedle uznania
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • ew. kwiaty bratka do dekoracji (są jadalne - ale muszą być ze sprawdzonego źródła*)
*nie polecam bratków już wyrośniętych, z doniczek. Nigdy nie wiesz, czym nie były niedawno pryskane czymś, z czym nie chcesz mieć kontaktu... Tak, jak nie powinno się dekorować ciast kwiatami pochodzącymi bezpośrednio z kwiaciarni (nieprzeznaczonymi do celów cukierniczych). Przy zwykłych kwiatach, których pochodzenia i sposobu uprawy nie znasz - nawet jeśli wykorzystujesz je tylko do dekoracji - koniecznie zabezpiecz końce np. folią. Jeśli masz bratki posiane z nasionek i nie pryskasz ich żadnymi chemicznymi środkami - śmiało zajadaj!



PRZEPIS:

Formę wysmaruj masłem.

Białka oddziel od żółtek. Miskę z białkami (tę, w której będziesz je potem ubijać) wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Czekoladę rozpuść z masłem nad parą wodną (garnek z czekoladą i masłem wkładasz do większego garnka z wodą w taki sposób, by gotująca się woda nie dotykała dna mniejszego garnka). Pod koniec rozpuszczania dodaj śmietankę i rozmieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Na koniec dodaj żółtka jajek (najlepiej pojedynczo i mieszaj po dodaniu każdego).

Następnie wyjmij białka z lodówki i ubij je na sztywną pianę. Ubite białka dodawaj w 3 partiach do przestudzonej czekolady i delikatnie mieszaj całość za pomocą szpatułki.

Ciasto piecz w 160 stopniach przez ok. 45 min (albo do momentu aż całe się zetnie). Ostudź je, a przed podaniem schłodź w lodówce.

Gdy ciasto będzie już ostudzone (lub następnego dnia) rozmiksuj mascarpone z dodatkiem mleka. Sproszkowanego buraka przesiej do mascarpone (w proszku z buraka robią się na ogół grudki) i jeszcze raz dokładnie rozmiksuj (nie miksuj długo, po prostu ma nie być białych smug).

Gotowy krem wyłóż na ciasto czekoladowe. Udekoruj pestkami granata, listkami mięty i ewentualnie jadalnymi bratkami.



Orientacyjny koszt całości: +/- 32 zł


Keto ciasto czekoladowe

Różowa bita śmietana bez sztucznych barwników

Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez dodatku cukru

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger