Pudding chia mango
Pudding chia mango i śmietanka
Kruszone kakao i nasiona konopii to jednej z moich ulubionych dodatków do posypywania ciast i deserów. Tutaj pasują wspaniale, jeśli je posiadasz, warto użyć.
Smacznego dnia!
ilość: 2 porcje
potrzebujesz: wysokiego naczynia, miksera, trzepaczki lub łyżki, 2 kieliszków lub pucharków
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki nasion chia
- 200g puree z mango (możesz użyć gotowej "pulpy")
- 80g śmietanki 30 - 36%
- 80 -100g mascarpone
- opcjonalnie: łyżka kakao kruszonego
- opcjonalnie: łyżka nasion konopii
- świeża mięta
PRZEPIS:
Nasiona chia wymieszaj energicznie z puree z mango w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki na noc lub kilka godzin (np. z rana przed podaniem wieczorem).Na samym początku możesz jeszcze 2-3 razy przemieszać chia i puree (w odstępach ok. 15 minutowych czyli wkładasz do lodówki, po 15 min ponownie energicznie mieszasz chia i puree, znów odstawiasz do lodówki, a po 15 min wyjmujesz ponownie do rozmieszania). Taki sposób zapewnia bardzo dobre wymieszanie się składników, dzięki czemu chia równomierniej żelują.
Tuż przed podaniem deseru ubij śmietankę, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone.
Tuż przed podaniem deseru ubij śmietankę, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone.
W pucharkach układaj śmietankę, na to chia z mango, znów śmietanka i znów chia z mango. Udekoruj świeżą miętą.
Opcjonalnie możesz posypać całość jakimiś bakaliami. U mnie to kruszone kakao oraz nasiona konopii. Deser podawaj od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz