Pudding chia mango

Pudding chia mango i śmietanka



Deser mango chia

Pudding chia ze śmietanką

Deser śmietankowy z chia

Ten deser powstał z potrzeby zagospodarowania resztki pulpy z mango. Choć prosty, okazał się wyśmienity.

Kruszone kakao i nasiona konopii to jednej z moich ulubionych dodatków do posypywania ciast i deserów. Tutaj pasują wspaniale, jeśli je posiadasz, warto użyć.

Smacznego dnia!


Pudding chia mango


ilość: 2 porcje
potrzebujesz: wysokiego naczynia, miksera, trzepaczki lub łyżki, 2 kieliszków lub pucharków

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 200g puree z mango (możesz użyć gotowej "pulpy")
  • 80g śmietanki 30 - 36%
  • 80 -100g mascarpone
  • opcjonalnie: łyżka kakao kruszonego
  • opcjonalnie: łyżka nasion konopii
  • świeża mięta

PRZEPIS:

Nasiona chia wymieszaj energicznie z puree z mango w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki na noc lub kilka godzin (np. z rana przed podaniem wieczorem). 

Na samym początku możesz jeszcze 2-3 razy przemieszać chia i puree (w odstępach ok. 15 minutowych czyli wkładasz do lodówki, po 15 min ponownie energicznie mieszasz chia i puree, znów odstawiasz do lodówki, a po 15 min wyjmujesz ponownie do rozmieszania). Taki sposób zapewnia bardzo dobre wymieszanie się składników, dzięki czemu chia równomierniej żelują.

Tuż przed podaniem deseru ubij śmietankę, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone.

W pucharkach układaj śmietankę, na to chia z mango, znów śmietanka i znów chia z mango. Udekoruj świeżą miętą.

Opcjonalnie możesz posypać całość jakimiś bakaliami. U mnie to kruszone kakao oraz nasiona konopii. Deser podawaj od razu po przygotowaniu.


Orientacyjny koszt całości: +/- 8 zł


Nasiona chia z mango

Deser w pucharkach z mango

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger