Ciasto dzika róża w czekoladzie
Ciasto dzika róża w czekoladzieczyli ciasto na wzmocnienie odporności!
Jeśli chodzi o witaminę C, to dziennie zaleca się 1-2g, ale w okresie przeziębień można zwiększać tę dawkę (warto jednak to już konsultować ze specjalistami). Jeśli chodzi o sproszkowaną dziką różę, to każde źródło mam wrażenie podaje inne wartości. Na ogół jednak mówi się, że 100g takiego produktu zawiera zaledwie 2,5g witaminy C (czyli tyle zawierałoby calutkie to ciasto). Nie jest to powalająca ilość, ale i tak dzika róża ma więcej witaminy C niż osławiona cytryna, czy nawet natka pietruszki. Takie ciasto, w którym nawet nie ma dodatku cukru, nie zaszkodzi. ;) A jest pyszne!
Żeby skorzystać z właściwości sproszkowanej dzikiej róży (to nie tylko witaminy, ale też działanie antyoksydacyjne czy uspokajające), nie podgrzewamy jej. Ciasto jest specjalnie przygotowywane na zimno!
Smacznego dnia!
ilość: 12-14 kawałków
potrzebujesz: miksera, 2 garnków, tortownicy 25/26cm
Biszkopty pokrusz drobniej (nie rozdrabniaj jeśli używasz mini biszkopcików) i połącz z masą czekoladową.
UWAGA! Biszkoptów nie musisz niczym nasączać, ale wtedy spód może być twardy i będzie spora różnica pomiędzy twardością góry i spodu. Warto więc nasączyć je herbatą np. czarną lub brzoskwiniową albo wodą (tak, żeby były delikatnie wilgotne).
Masę czekoladowo-biszkoptową przełóż do tortownicy i włóż do lodówki. Gdy już zastygnie ubij śmietankę z mascarpone (ja najpierw ubijam śmietankę, a gdy jest blisko ku końcowi, zaczynam dodawać partiami mascarpone).
Do masy śmietanowej przesiej sproszkowaną dziką różę i rozmiksuj dobrze, a 2-3 brzoskwinie pokrój w kostkę (im mniejsza, tym łatwiej potem kroić ciasto)
Na spód wyłóż trochę masy śmietanowej z dziką różą, na to wyłóż brzoskwinie, lekko je zatapiając w masie. Następnie przykryj owoce resztą kremu śmietanowego.
Chłodź kilka godzin, aż masa dobrze osiądzie. Na samym początku masa śmietanowa wyda Ci się bardzo kwaśna, po kilku godzinach smak będzie o wiele przyjemniejszy. Jeśli chcesz jeść od razu, możesz opcjonalnie dodać cukru pudru.
Górę udekoruj wedle uznania, ja ułożyłam półplastry brzoskwini, startą gorzką czekoladę i mini biszkopciki.
potrzebujesz: miksera, 2 garnków, tortownicy 25/26cm
SKŁADNIKI:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 150g biszkoptów (dowolne kształty)
- opcjonalnie napar do nasączenia biszkoptów (jeśli nie są mocno twarde i są przez Ciebie rozkruszane, nie ma takiej potrzeby)
- 500g śmietanki 36% (możesz też spróbować z 30%, ja takiej nie kupuję, bo nigdzie nie mogę znaleźć bez karagenu)
- 500g mascarpone
- 5 łyżek sproszkowanej dzikiej róży (ok. 100g)
- 3-4 dojrzałe brzoskwinie
PRZEPIS:
Czekoladę roztop na parze wodnej wraz z masłem.Biszkopty pokrusz drobniej (nie rozdrabniaj jeśli używasz mini biszkopcików) i połącz z masą czekoladową.
UWAGA! Biszkoptów nie musisz niczym nasączać, ale wtedy spód może być twardy i będzie spora różnica pomiędzy twardością góry i spodu. Warto więc nasączyć je herbatą np. czarną lub brzoskwiniową albo wodą (tak, żeby były delikatnie wilgotne).
Masę czekoladowo-biszkoptową przełóż do tortownicy i włóż do lodówki. Gdy już zastygnie ubij śmietankę z mascarpone (ja najpierw ubijam śmietankę, a gdy jest blisko ku końcowi, zaczynam dodawać partiami mascarpone).
Do masy śmietanowej przesiej sproszkowaną dziką różę i rozmiksuj dobrze, a 2-3 brzoskwinie pokrój w kostkę (im mniejsza, tym łatwiej potem kroić ciasto)
Na spód wyłóż trochę masy śmietanowej z dziką różą, na to wyłóż brzoskwinie, lekko je zatapiając w masie. Następnie przykryj owoce resztą kremu śmietanowego.
Chłodź kilka godzin, aż masa dobrze osiądzie. Na samym początku masa śmietanowa wyda Ci się bardzo kwaśna, po kilku godzinach smak będzie o wiele przyjemniejszy. Jeśli chcesz jeść od razu, możesz opcjonalnie dodać cukru pudru.
Górę udekoruj wedle uznania, ja ułożyłam półplastry brzoskwini, startą gorzką czekoladę i mini biszkopciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz