Ciasto dzika róża w czekoladzie

Ciasto dzika róża w czekoladzie
czyli ciasto na wzmocnienie odporności!


Przepisy z dziką różą

Ciasto dzika róża w czekoladzie

Ciasto na wzmocnienie odporności

Czy ciasto może być sposobem na wzmocnienie odporności? Jeśli zawiera dziką różę, która jest genialnym źródłem witaminy C, to jak najbardziej! ;)

Jeśli chodzi o witaminę C, to dziennie zaleca się 1-2g, ale w okresie przeziębień można zwiększać tę dawkę (warto jednak to już konsultować ze specjalistami). Jeśli chodzi o sproszkowaną dziką różę, to każde źródło mam wrażenie podaje inne wartości. Na ogół jednak mówi się, że 100g takiego produktu zawiera zaledwie 2,5g witaminy C (czyli tyle zawierałoby calutkie to ciasto). Nie jest to powalająca ilość, ale i tak dzika róża ma więcej witaminy C niż osławiona cytryna, czy nawet natka pietruszki. Takie ciasto, w którym nawet nie ma dodatku cukru, nie zaszkodzi. ;) A jest pyszne!

Żeby skorzystać z właściwości sproszkowanej dzikiej róży (to nie tylko witaminy, ale też działanie antyoksydacyjne czy uspokajające), nie podgrzewamy jej. Ciasto jest specjalnie przygotowywane na zimno!

Smacznego dnia!



Ciasto ze sproszkowaną dziką różą

sposoby na wykorzystanie sproszkowanej dzikiej róży

Jedzenie z dużą ilością witaminy C

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia

Śmietanowiec z brzoskwiniami

ilość: 12-14 kawałków
potrzebujesz: miksera, 2 garnków, tortownicy 25/26cm

SKŁADNIKI:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 150g biszkoptów (dowolne kształty)
  • opcjonalnie napar do nasączenia biszkoptów (jeśli nie są mocno twarde i są przez Ciebie rozkruszane, nie ma takiej potrzeby)
  • 500g śmietanki 36% (możesz też spróbować z 30%, ja takiej nie kupuję, bo nigdzie nie mogę znaleźć bez karagenu)
  • 500g mascarpone
  • 5 łyżek sproszkowanej dzikiej róży (ok. 100g)
  • 3-4 dojrzałe brzoskwinie

PRZEPIS:

Czekoladę roztop na parze wodnej wraz z masłem.

Biszkopty pokrusz drobniej (nie rozdrabniaj jeśli używasz mini biszkopcików) i połącz z masą czekoladową.

UWAGA! Biszkoptów nie musisz niczym nasączać, ale wtedy spód może być twardy i będzie spora różnica pomiędzy twardością góry i spodu. Warto więc nasączyć je herbatą np. czarną lub brzoskwiniową albo wodą (tak, żeby były delikatnie wilgotne).

Masę czekoladowo-biszkoptową przełóż do tortownicy i włóż do lodówki. Gdy już zastygnie ubij śmietankę z mascarpone (ja najpierw ubijam śmietankę, a gdy jest blisko ku końcowi, zaczynam dodawać partiami mascarpone).

Do masy śmietanowej przesiej sproszkowaną dziką różę i rozmiksuj dobrze, a 2-3 brzoskwinie pokrój w kostkę (im mniejsza, tym łatwiej potem kroić ciasto)

Na spód wyłóż trochę masy śmietanowej z dziką różą, na to wyłóż brzoskwinie, lekko je zatapiając w masie. Następnie przykryj owoce resztą kremu śmietanowego.

Chłodź kilka godzin, aż masa dobrze osiądzie. Na samym początku masa śmietanowa wyda Ci się bardzo kwaśna, po kilku godzinach smak będzie o wiele przyjemniejszy. Jeśli chcesz jeść od razu, możesz opcjonalnie dodać cukru pudru.

Górę udekoruj wedle uznania, ja ułożyłam półplastry brzoskwini, startą gorzką czekoladę i mini biszkopciki.


Orientacyjny koszt całości: +/- 39 zł


Ciasto z czekoladą

Na odporność

Ciasto z dziką różą i brzoskwiniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger