Tort letnie marzenie

Pyszny tort "letnie marzenie"

bezglutenowy i niskowęglowodanowy



Tort letnie marzenie

Tort bezglutenowy

Keto tort z biszkoptem

Bezglutenowy tort keto

Jeśli regularnie śledzicie moje posty na Instagramie i Facebooku, to doskonale wiecie, że nie jestem wielką fanką tortów. Robię je rzadko, nigdy nie były one dla mnie ucieleśnieniem najwyższego smaku, nawet na własny ślub wybraliśmy tort, który najmniej przypominał typową weselną słodkość! ;)

Coś jednak zaczyna zmienić i coraz częściej robię torty na specjalne okazje. Byłam bardzo dumna z tortu, który udał mi się na ślub przyjaciół, bo starałam się wyjątkowo. A ostatnio na urodziny męża przygotowałam taki dość niskowęglowodanowy i bezglutenowy tort.

Powiem jedno: był pyszny! Chwaliła go babcia, a mąż był naprawdę zachwycony. Wygląd tortu ktoś skomentował w ten sposób: "barok", co również uważam za komplement. Czasem można zaszaleć. ;)

Nie ma co ukrywać ten przepis jest czasochłonny, ale uważam, że warto. Ja go na pewno będę powtarzać.

Smacznego dnia!


Tort brownie z orzechami

Tort bez cukru

Bezglutenowy tort letnie marzenie

Tort z biszkoptem bezglutenowym

Tort z letnimi owocami


ilość: 16-20 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24-25cm (wystarczy jedna, ale trzeba ją będzie myć na bieżąco), miksera, dużych misek, kilku garnków

SKŁADNIKI:

blat brownie:
  • 100 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 100 g erytrolu (lub cukru)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 90 g mąki ryżowej (lub 120 g pszennej czy orkiszowej)
  • 30 g kakao
  • pół łyżeczki sody
blat kakaowy:
  • 350 g białek (z ok. 10 jajek)
  • 50 g kakao
  • 5 łyżek erytrolu (albo cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
blat laskowy:
  • 130 g mąki z orzechów laskowych
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g erytrolu (lub cukru)
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
pozostałe składniki:
  • 1000 g śmietanki 36% (może być też 30%, ja nie kupuję takiej, bo nie potrafię znaleźć bez karagenu)
  • 500 g mascarpone
  • 125 g migdałów (mogą być w skórce, mogą być blanszowane)
  • 125 g białej czekolady
  • dowolne owoce - w sezonie letnim polecam: borówki, maliny i porzeczki (przynajmniej ze 3 garści)

Niskowęglowodanowy tort bez dodatku cukru

Tort śmietanowy z owocami

PRZEPIS:

Blaty możesz upiec i dzień przed składaniem, natomiast cały tort najlepiej schłodzić przez noc przed podaniem.

Blat laskowy:

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj wraz z erytrolem/cukrem na jasną i puszystą masę. Białka możesz w tym czasie włożyć do lodówki.

Do ubitych żółtek dodaj mąki i proszek.

Białka ubij na sztywną pianę i stopniową połącz z masą orzechową.

Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem i piecz ok. 25 min (aż patyczek będzie suchy)

Blat brownie:

Piekarnik nastaw na 175 stopni.

Czekoladę roztop nad parą wodną (może być na 2 na indukcji). Gdy część czekolady będzie już rozpuszczona, a część wciąż w kawałkach, dodaj do niej 200g masła i roztapiaj do stworzenia gładkiej masy. Po roztopieniu, odstaw czekoladę do lekkiego przestudzenia.

Przesiej mąkę z kakao i sodą. Dodaj erytrol/cukier i wymieszaj dobrze całość.

Jajka ubij na jasną masę (wystarczają ok. 3-4 min mikserem na najwyższych obrotach). Masa zmieni kolor i stanie się bardziej puszysta (będzie sporo pęcherzyków).

Do ubitych jajek dodaj przestudzona masę czekoladową i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki i zmiksuj do ładnego połączenia się składników.

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 20-25 min (cały blat ma być równomiernie ścięty na wierzchu). To jest brownie, także uważaj, żeby nie przesuszyć ciasta.

Blat kakaowy:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

Białka ubij na sztywną pianę wraz z erytrolem (cukrem). Pod koniec ubijania przesiej kakao wraz z proszkiem i dokładnie połącz z białkami.

Masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem i piecz ok. 35-45 min (ciasto podwoi swoją objętość w piekarniku - choć w czasie studzenia opadnie - a patyczek będzie suchy)

Przygotowanie tortu:

Migdały posiekaj dość drobno, a białą czekoladę rozpuść nad parą wodną. Połącz czekoladę z migdałami i tak przygotowaną masę wyłóż na talerz/tacę, folię i włóż do zamrażalnika.

W dużej misce ubij śmietankę, a pod koniec ubijania dodawaj partiami mascarpone (ja nie daję żadnego cukru, ale jeśli chcesz, możesz dosłodzić). Połowę kremu użyj do obłożenia, a połowę do przełożenia.

Środek talerza/tacki do tortu posmaruj odrobiną kremu śmietanowego i połóż blat brownie (blaty nie wymagają żadnego nasączania, ale możesz to zrobić, jeśli je przesuszyłaś/eś), posmaruj go równomiernie cienką warstwą kremu, wyłóż równomiernie wybrane owoce i przykryj kremem. Na to wyłóż blat kakaowy.

Następnie wyjmij migdały z białą czekoladą z zamrażalnika

Pozostały krem, który ma iść do przełożenia wymieszaj z rozkruszoną białą czekoladą z migdałami (możesz też poczekać aż blat czekolady nabierze temperatury pokojowej i masę po prostu rozetrzeć w palcach). Masę wyłóż na kakaowy blat.

Następnie przykryj całość blatem z orzechów laskowych.

Pozostałą częścią kremu śmietankowego obłóż górę i boki tortu. Udekoruj wedle własnej fantazji świeżymi owocami i np. orzechami. Ja boki obłożyłam z boku mąką z orzechów laskowych, a górę udekorowałam migdałami, kruszonym kakao, borówkami, malinami, porzeczkami, listkami mięty i kwiatami liliowca (jest jadalny).

Tort koniecznie schłodź kilka godzin przed podaniem, a najlepiej nawet całą noc!


Orientacyjny koszt całości: +/- 82 zł


Tort z biszkoptem na białkach

Tort z biszkoptem orzechowym

Tort śmietanowy

Tort z blatem brownie

Tort z czerwoną porzeczką, malinami i borówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger