Tort letnie marzenie
Pyszny tort "letnie marzenie"
bezglutenowy i niskowęglowodanowy
Coś jednak zaczyna zmienić i coraz częściej robię torty na specjalne okazje. Byłam bardzo dumna z tortu, który udał mi się na ślub przyjaciół, bo starałam się wyjątkowo. A ostatnio na urodziny męża przygotowałam taki dość niskowęglowodanowy i bezglutenowy tort.
Powiem jedno: był pyszny! Chwaliła go babcia, a mąż był naprawdę zachwycony. Wygląd tortu ktoś skomentował w ten sposób: "barok", co również uważam za komplement. Czasem można zaszaleć. ;)
Nie ma co ukrywać ten przepis jest czasochłonny, ale uważam, że warto. Ja go na pewno będę powtarzać.
Smacznego dnia!
ilość: 16-20 kawałków
potrzebujesz: tortownicy 24-25cm (wystarczy jedna, ale trzeba ją będzie myć na bieżąco), miksera, dużych misek, kilku garnków
SKŁADNIKI:
blat brownie:- 100 g masła (lub oleju kokosowego)
- 100 g erytrolu (lub cukru)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 90 g mąki ryżowej (lub 120 g pszennej czy orkiszowej)
- 30 g kakao
- pół łyżeczki sody
- 350 g białek (z ok. 10 jajek)
- 50 g kakao
- 5 łyżek erytrolu (albo cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g mąki z orzechów laskowych
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 50 g erytrolu (lub cukru)
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1000 g śmietanki 36% (może być też 30%, ja nie kupuję takiej, bo nie potrafię znaleźć bez karagenu)
- 500 g mascarpone
- 125 g migdałów (mogą być w skórce, mogą być blanszowane)
- 125 g białej czekolady
- dowolne owoce - w sezonie letnim polecam: borówki, maliny i porzeczki (przynajmniej ze 3 garści)
PRZEPIS:
Blaty możesz upiec i dzień przed składaniem, natomiast cały tort najlepiej schłodzić przez noc przed podaniem.Blat laskowy:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj wraz z erytrolem/cukrem na jasną i puszystą masę. Białka możesz w tym czasie włożyć do lodówki.
Do ubitych żółtek dodaj mąki i proszek.
Białka ubij na sztywną pianę i stopniową połącz z masą orzechową.
Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem i piecz ok. 25 min (aż patyczek będzie suchy)
Blat brownie:
Piekarnik nastaw na 175 stopni.
Czekoladę roztop nad parą wodną (może być na 2 na indukcji). Gdy część czekolady będzie już rozpuszczona, a część wciąż w kawałkach, dodaj do niej 200g masła i roztapiaj do stworzenia gładkiej masy. Po roztopieniu, odstaw czekoladę do lekkiego przestudzenia.
Przesiej mąkę z kakao i sodą. Dodaj erytrol/cukier i wymieszaj dobrze całość.
Jajka ubij na jasną masę (wystarczają ok. 3-4 min mikserem na najwyższych obrotach). Masa zmieni kolor i stanie się bardziej puszysta (będzie sporo pęcherzyków).
Do ubitych jajek dodaj przestudzona masę czekoladową i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki i zmiksuj do ładnego połączenia się składników.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 20-25 min (cały blat ma być równomiernie ścięty na wierzchu). To jest brownie, także uważaj, żeby nie przesuszyć ciasta.
Blat kakaowy:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę wraz z erytrolem (cukrem). Pod koniec ubijania przesiej kakao wraz z proszkiem i dokładnie połącz z białkami.
Masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem i piecz ok. 35-45 min (ciasto podwoi swoją objętość w piekarniku - choć w czasie studzenia opadnie - a patyczek będzie suchy)
Przygotowanie tortu:
Migdały posiekaj dość drobno, a białą czekoladę rozpuść nad parą wodną. Połącz czekoladę z migdałami i tak przygotowaną masę wyłóż na talerz/tacę, folię i włóż do zamrażalnika.
W dużej misce ubij śmietankę, a pod koniec ubijania dodawaj partiami mascarpone (ja nie daję żadnego cukru, ale jeśli chcesz, możesz dosłodzić). Połowę kremu użyj do obłożenia, a połowę do przełożenia.
Środek talerza/tacki do tortu posmaruj odrobiną kremu śmietanowego i połóż blat brownie (blaty nie wymagają żadnego nasączania, ale możesz to zrobić, jeśli je przesuszyłaś/eś), posmaruj go równomiernie cienką warstwą kremu, wyłóż równomiernie wybrane owoce i przykryj kremem. Na to wyłóż blat kakaowy.
Następnie wyjmij migdały z białą czekoladą z zamrażalnika
Pozostały krem, który ma iść do przełożenia wymieszaj z rozkruszoną białą czekoladą z migdałami (możesz też poczekać aż blat czekolady nabierze temperatury pokojowej i masę po prostu rozetrzeć w palcach). Masę wyłóż na kakaowy blat.
Następnie przykryj całość blatem z orzechów laskowych.
Pozostałą częścią kremu śmietankowego obłóż górę i boki tortu. Udekoruj wedle własnej fantazji świeżymi owocami i np. orzechami. Ja boki obłożyłam z boku mąką z orzechów laskowych, a górę udekorowałam migdałami, kruszonym kakao, borówkami, malinami, porzeczkami, listkami mięty i kwiatami liliowca (jest jadalny).
Tort koniecznie schłodź kilka godzin przed podaniem, a najlepiej nawet całą noc!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz