Kotlety mielone z wykwintną niespodzianką
Kotlety mielone z wykwintną niespodzianką
Jajka przepiórcze uchodzą za wykwintną i nie tak powszechną przekąskę. Same mielone - takie typowe, polskie, swojskie jedzenie… a z tego połączenia wychodzi coś naprawdę ciekawego i pysznego.Od jakiegoś czasu, oprócz jajeczek, dodaję też do środka malutkie pomidorki koktajlowe. W ich przypadku, kotleciki można delikatniej kroić. W zależności od ilości i struktury miąższu mogą po prostu prysnąć sokiem (głównie zależy to od pomidorków, które kupimy).
Faszerowanie jajkami przepiórczymi czy pomidorkami możecie wykorzystać przygotowując swoją własną wersję kotletów. Z mielonymi jest jak z rosołem - w każdym domu pyszne i w każdym domu nieco inaczej zrobione.
Smacznego dnia!
ilość porcji: ok. 10
potrzebne przyrządy: jedynie miska, patelnia
SKŁADNIKI:
- 500 g ulubionego mięsa mielonego (u mnie często wołowo-wieprzowe)
- cebula*
- 5 jajek przepiórczych
- 5 pomidorków koktajlowych
- jajko
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka ostrej mielonej papryki
- rozgnieciony ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta** (jako panierka + ew. do środka)
- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
**oczywiście istnieje też bułka tarta bezglutenowa, ale jeśli potrzebujecie takiej wersji kotlecików, to polecam też poeksperymentować również z tartymi orzechami (ale nie "mąką")
PRZEPIS:
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 4-5 min). Lekko przestudzone jajka przepiórcze obieramy, pomidorki koktajlowe myjemy.Mięso mielone umieszczamy w sporej misce. Wbijamy jajko. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa (ew. cebulę możemy wcześniej podsmażyć). Doprawiamy: sól pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, tymianek, czosnek.
Masę wyrabiamy rękami (mieszamy wszystkie składniki).
Jeśli masa jest zbyt wodnista można dodać suchą bułkę (wcześniej namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody) albo dosypać do masy bułki tartej (jeśli zaistnieje potrzeba, to raczej nie będzie trzeba dawać jej więcej niż 1-2 łyżki).
Nabieramy po łyżce masy mięsnej, lekko uklepujemy na dłoni i na środku kładziemy jajko lub pomidorka. Oblepiamy w całości mięsną masą. Obtaczamy w bułce tartej. W zależności od wielkości kotlecików, którą robimy, może nam ich wyjść nieco więcej lub mniej niż w podanym przepisie.
Roztapiamy tłuszcz na patelni i smażymy z każdej strony do przyrumienienia (najczęściej oprócz góry i dołu przysmażam przez chwilę boki kotlecików - ze względu na wypełnienie bywają dość “grube”).
Uśredniony koszt całości: ok. 17-18 zł
te kotleciki komponują się naprawdę ze wszystkim, co Wam się wymarzy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz