Bezglutenowe, migdałowo-kakaowe gofry

Bezglutenowe, migdałowo-kakaowe gofry

To nie są typowe gofry… 
...są bezglutenowe
...są bardzo mocno kakaowe
...mają strukturę pianki, nie są chrupiące!

Jeśli to wszystko Cię nie odstrasza, koniecznie spróbuj! Udają się znakomicie. Z początku są dość delikatne, więc zdejmujemy je również z gofrownicy bardzo delikatnie. Po chwili, na talerzu, nabierają już lepszej, właściwej struktury.

Bazą jest mąka migdałowa. Specjalnie po to, by zmniejszyć ilość węglowodanów. ;) Dodatkowo nie dodaję do tych gofrów cukru. Śmiało możesz jednak dać łyżkę (bądź dwie) cukru lub jego zamiennika.


Smacznego dnia!


mąka migdałowa w gofrach

ilość porcji: 4 typowe gofry [prostokątne, nie serduszka!]
potrzebne przyrządy, ponadpodstawowe: mikser lub trzepaczka do ubicia białka, gofrownica


SKŁADNIKI:

  • 50 g mąki migdałowej [ok. pół szklanki]*
  • 25 g mąki owsianej [ok. ¼ szklanki]**
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka (u mnie pełnotłuste)
  • 25 g masła
  • ewentualnie 1-2 łyżki cukru lub jego zamiennika (ja nie daję żadnego cukru)***
*nie mylić z tartymi migdałami! To są mimo wszystko 2 różne produkty. Tarte migdały są robione z migdałów w łupinkach, a mąka migdałowa robiona jest z blanszowanych migdałów, jest jaśniutka, ma nieco inną strukturę.
**można też spróbować zamienić na: jaglaną, ryżową, gryczaną - to wszystko są tzw. mąki “bazowe” bezglutenowe
***spokojnie można pominąć. Ja robię je bez cukru, dodaję do nich bitą śmietanę - też bez cukru, a słodyczy nadają owoce, z którymi je podaję


PRZEPIS:

Rozpuść masło. Białko oddziel od żółtka. Ja wstawiam białko, już w docelowej misce do ubijania, do lodówki. Tak dodatkowo chłodzę je w naczyniu na czas przygotowania pozostałej części masy.

Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i kakao (możesz nie przesiewać migdałowej, często nie da się jej przesiać do końca - nie przesianą resztkę i tak wsypuję do mieszanki mąk).

Dodaj do mieszanki mąk rozpuszczone masło, mleko i żółtko. Wszystko wymieszaj.

Białko ubij na sztywno (ja nie używam nigdy soli, jest kompletnie niepotrzebna, jeśli mamy odpowiednio schłodzone białko i nie mamy gorąco w kuchni). Ja nie dodaję do gofrów cukru, ale jeśli chcesz, możesz je ubić z 1-2 łyżkami cukru (cukier zawsze dajemy bliżej końca ubijania, bo inaczej piana się nie uda).

Formę do gofrownicy nagrzej i natłuść dodatkowo olejem. Ja tak robię z
awsze, niezależnie z jakiego przepisu robię gofry - wtedy nic mi się nie przykleja, może to kwestia starości mojego sprzętu.

Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy. Długość pieczenia będzie zależeć od mocy sprzętu, czy jego nagrzania 
(u mnie ok. 2-4 min). Trzeba po prostu co jakiś czas kontrolować jak gofry wyglądają i czy odpowiada nam sposób wypieczenia.

Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie zazwyczaj bita śmietana (również bez cukru) lub mascarpone i świeże owoce.


Orientacyjny koszt całości [BEZ dodatków w postaci śmietany i owoców]: ok. 5,5 zł




Gofry z migdałami, kakao i świeżymi owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger