Babka ziemniaczana w stylu włoskim
Babka ziemniaczana w stylu włoskim
Ilość składników z przepisu spokojnie można zwiększyć i po prostu upiec większą babkę - w tortownicy lub żaroodpornym naczyniu. Ja wykorzystuję tutaj jedną małą foremkę (śr. 12 wys. 5 cm), jeśli będziecie chcieli zrobić w większej formie np. o średnicy 26 cm, polecam ilość składników zwiększyć o 4 razy! Można też użyć kilku małych kokilek i każdemu jedzącemu zaserwować osobno pieczoną porcję.
Jeśli zamienimy mleko na jego wegański odpowiednik, to mamy też wegańską przekąskę/danie. Moim zdaniem mleko migdałowe czy ryżowe nie pasuje tu smakowo, ale można spróbować z owsianym, z nerkowców czy ze słonecznika.
Gałkę muszkatołową uwielbiam we wszelkich puree, tutaj tez z niej nie rezygnowałam... jednak to naprawdę musi być szczypta, do max. pół łyżeczki. Inaczej gałka zdominuje smak potrawy. Czosnek można ewentualnie ograniczyć do jednego ząbka.
Smacznego dnia!
Ilość porcji: 2-3 (a przy sycących dodatkach, to nawet 4 osoby się najedzą z takiej porcji ;) )
potrzebne przyrządy: poza podstawowymi - foremka do zapiekania (u mnie 1 okrągła o średnicy: 12 cm, wys. 5 cm)
SKŁADNIKI:
- 400 g ziemniaków
- 20 g suszonych pomidorów*
- 4 łyżki mleka (lub mleka roślinnego np. owsiane, z nerkowców lub słonecznika)
- 2 ząbki czosnku
- ⅓ do ½ szklanki listków świeżej bazylii (ok. 5-6 g)
- szczypta soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina masła lub dowolnego oleju do natłuszczenia formy
PRZEPIS:
Suszone pomidory mocz przez ok. pół godziny w letniej wodzie. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i odstaw na 10 min.
Ziemniaki ugotuj do miękkości, rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mleko - roślinne lub krowie (z temperatury pokojowej - nie podgrzewam go wcześniej, tak jak się to robi typowo przy puree). Dopraw solą, pieprzem, gałką. Dokładnie wymieszaj.
Namoczone pomidory pokrój na kawałeczki, posiekaj bazylię. Podsmaż przeciśnięty/pokrojony czosnek dosłownie minutę, aby wydobyć więcej aromatu.
Następnie dodaj pomidory, bazylię i lekko podsmażony czosnek do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj.
Wybraną foremkę natłuść masłem (w wersji wegańskiej może być dowolny olej), przełóż do niej ziemniaki i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach przez ok. 10 min. Gotowe.
Dodatkowe wskazówki:
Dodatkowe wskazówki:
- Ja wykorzystuję tutaj jedną małą foremkę (śr. 12 wys. 5 cm), jeśli chcesz zrobić w większej formie np. o średnicy 26 cm, polecam ilość składników zwiększyć o 4 razy! Można też użyć kilku małych kokilek i każdemu jedzącemu zaserwować osobno pieczoną porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz