Babka ziemniaczana w stylu włoskim

Babka ziemniaczana w stylu włoskim

Ziemniaki zapieczone z bazylią, czosnkiem i pomidorami

Ci, którzy pochodzą z południowo-wschodnich obszarów polskich, na pewno kojarzą takie danie jak babka ziemniaczana. Jest pyszne, choć tak bardzo w odwrocie do współczesnej mody kulinarnej... w zależności od wariacji: boczek, słonina, smalec, jajka, żółtka, śmietana - a to wszystko w otoczeniu dużej ilości ziemniaków. 

Moja dzisiejsza propozycja została co nieco zainspirowana babką ziemniaczaną, ale składniki są już mniej oczywiste. Tak naprawdę to puree, doprawione składnikami charakterystycznymi dla kuchni włoskiej. To był bardzo spontaniczny pomysł, ale okrzyk zachwytu osoby jedzącej to danie, sprawił, że postanowiłam również podzielić się tym przepisem na blogu.

Ilość składników z przepisu spokojnie można zwiększyć i po prostu upiec większą babkę - w tortownicy lub żaroodpornym naczyniu. Ja wykorzystuję tutaj jedną małą foremkę (śr. 12 wys. 5 cm), jeśli będziecie chcieli zrobić w większej formie np. o średnicy 26 cm, polecam ilość składników zwiększyć o 4 razy! Można też użyć kilku małych kokilek i każdemu jedzącemu zaserwować osobno pieczoną porcję.

Jeśli zamienimy mleko na jego wegański odpowiednik, to mamy też wegańską przekąskę/danie. Moim zdaniem mleko migdałowe czy ryżowe nie pasuje tu smakowo, ale można spróbować z owsianym, z nerkowców czy ze słonecznika.

Gałkę muszkatołową uwielbiam we wszelkich puree, tutaj tez z niej nie rezygnowałam... jednak to naprawdę musi być szczypta, do max. pół łyżeczki. Inaczej gałka zdominuje smak potrawy. Czosnek można ewentualnie ograniczyć do jednego ząbka.

Smacznego dnia!


Masa z babki ziemniaczanej w foremce
 

Ilość porcji: 2-3 (a przy sycących dodatkach, to nawet 4 osoby się najedzą z takiej porcji ;) )
potrzebne przyrządy: poza podstawowymi - foremka do zapiekania (u mnie 1 okrągła o średnicy: 12 cm, wys. 5 cm)



SKŁADNIKI:

  • 400 g ziemniaków
  • 20 g suszonych pomidorów*
  • 4 łyżki mleka (lub mleka roślinnego np. owsiane, z nerkowców lub słonecznika)
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅓ do ½ szklanki listków świeżej bazylii (ok. 5-6 g)
  • szczypta soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina masła lub dowolnego oleju do natłuszczenia formy
*ja używam suchych bez zalewy, jeśli korzystasz z pomidorów w zalewie, omijasz oczywiście etap ich moczenia. Przechodzisz od razu do krojenia.

PRZEPIS:

Suszone pomidory mocz przez ok. pół godziny w letniej wodzie. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i odstaw na 10 min.

Ziemniaki ugotuj do miękkości, rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich mleko - roślinne lub krowie (z temperatury pokojowej - nie podgrzewam go wcześniej, tak jak się to robi typowo przy puree). Dopraw solą, pieprzem, gałką. Dokładnie wymieszaj.

Namoczone pomidory pokrój na kawałeczki, posiekaj bazylię. Podsmaż przeciśnięty/pokrojony czosnek dosłownie minutę, aby wydobyć więcej aromatu.

Następnie dodaj pomidory, bazylię i lekko podsmażony czosnek do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj.

Wybraną foremkę natłuść masłem (w wersji wegańskiej może być dowolny olej), przełóż do niej ziemniaki i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach przez ok. 10 min. Gotowe.

Dodatkowe wskazówki:
  • Ja wykorzystuję tutaj jedną małą foremkę (śr. 12 wys. 5 cm), jeśli chcesz zrobić w większej formie np. o średnicy 26 cm, polecam ilość składników zwiększyć o 4 razy! Można też użyć kilku małych kokilek i każdemu jedzącemu zaserwować osobno pieczoną porcję.

Orientacyjny koszt: ok. 4 zł


ziemniaki z bazylią i suszonymi pomidorami

Babka ziemniaczana w stylu włoskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger