Kasza jaglana ze świeżym lubczykiem

Kasza jaglana z rzodkiewką i świeżym lubczykiem 



Świeży lubczyk potrafi cudownie upajać. Wielu może kojarzyć się z babcinym rosołem. Ale to nie jest jedyna możliwość na wykorzystanie - w smaczny sposób - tego zioła.

Bardzo lubię tę kaszę z dodatkami. Można serwować ją samodzielnie, dodać do kaszy ulubione (smażone lub upieczone mięso) albo podawać z dodatkami. U mnie np. z jajkiem sadzonym ;)

Kasza w tym wydaniu jest całkiem ostra. Jeśli lubisz wyraziste potrawy, możesz dać i pół cebuli. Natomiast jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, wcale nie dodawaj cebuli. Zostaw samą rzodkiewkę. Ewentualnie cebulę włóż wcześniej do lodówki.

Moim zdaniem dzięki ostrym dodatkom lubczyk nie dominuje (on potrafi bardzo łatwo zdominować potrawę!), ale daje ciekawy posmak.

Zamiast lubczyku można też użyć natki pietruszki. Nie będzie to ten sam aromat, ale powinno wyjść równie smaczne danie.

Dużo mówi się o tym, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a do tego (w przeciwieństwie do większości zbóż) zasadotwórcza, przeciwzapalna czy też osusza nadmiar śluzu z organizmu (ważne podczas infekcji
👍) Kasza ta zawiera jednak... kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie niezwykle istotnych dla nas minerałów jak chociażby magnez, żelazo czy wapń (tworzy z nimi sole - fityniany, które po prostu wydalamy). Dobrą zaletą tego kwasu jest to, że wiąże też metale ciężkie ;) Jednak żeby zniwelować jego negatywne działanie, warto kaszę przelać i namoczyć z dodatkiem soku z cytryny.

Smacznego dnia!

Kasza ze świeżym lubczykiem i rzodkiewką


ilość porcji: 2-4 (zależy od apetytów i tego, czy serwujemy jako samodzielne danie, czy dodatek)
potrzebujesz: nic nadzwyczajnego ;) - garnka, miski, szklanki, gęstego sitka

SKŁADNIKI:


  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 i 1/3 do 1 i 1/2 szklanki wody (chodzi nam o proporcje wody do kaszy 2:1)
  • 2-3 rzodkiewki
  • ¼ czerwonej cebuli
  • mały pęczek świeżego lubczyku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub ulubionego oleju sałatkowego)
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól i pieprz

PRZEPIS:

Kaszę jaglaną przelej na sitku zimną wodą, następnie gorącą i wrzuć do miski. Zalej ją wodą w proporcji wody do kaszy - 2:1, dodaj sok z 1/4 cytryny i odstaw na kilka godzin albo nawet na noc. [dlaczego tak? sprawdź w opisie]

Odcedź kaszę, zalej świeżą wodą i ugotuj z dodatkiem szczypty soli i ew. łyżką oliwy/oleju - ok. 15 min.

Świeży lubczyk drobno posiekaj. Rzodkiewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do ugotowanej kaszy dodaj rzodkiewkę, cebulę i lubczyk. Dodaj sól i pieprz (ilość w zasadzie wedle uznania). Polej oliwą z oliwek lub wybranym olejem. Wymieszaj. Gotowe :)


Orientacyjny koszt całości: ok. 3,5 zł

Kasza jaglana z ostrymi dodatkami i afrodyzjakiem

Komentarze

Popularne posty