Kasza jaglana ze świeżym lubczykiem

Kasza jaglana z rzodkiewką i świeżym lubczykiem 

Świeży lubczyk potrafi cudownie upajać. Wielu może kojarzyć się z babcinym rosołem. Ale to nie jest jedyna możliwość na wykorzystanie - w smaczny sposób - tego zioła. 

Bardzo lubię tę kaszę z dodatkami. Można serwować ją samodzielnie, dodać do kaszy ulubione (smażone lub upieczone mięso) albo podawać z dodatkami. U mnie np. z jajkiem sadzonym ;)

Kasza w tym wydaniu jest całkiem ostra. Jeśli lubisz wyraziste potrawy, możesz dać i pół cebuli. Natomiast jeśli nie przepadasz za ostrymi smakami, wcale nie dodawaj cebuli. Zostaw samą rzodkiewkę. Ewentualnie cebulę włóż wcześniej do lodówki.

Moim zdaniem dzięki ostrym dodatkom lubczyk nie dominuje (on potrafi bardzo łatwo zdominować potrawę!), ale daje ciekawy posmak.

Zamiast lubczyku można też użyć natki pietruszki. Nie będzie to ten sam aromat, ale powinno wyjść równie smaczne danie.

Smacznego dnia! 



Kasza ze świeżym lubczykiem i rzodkiewką


ilość porcji: 2-4 (zależy od apetytów i tego, czy serwujemy jako samodzielne danie, czy dodatek)
potrzebne przyrządy: nic nadzwyczajnego ;) - garnek i miski



SKŁADNIKI:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 2-3 rzodkiewki
  • ¼ czerwonej cebuli
  • mały pęczek świeżego lubczyku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub ulubionego oleju sałatkowego)
  • sól i pieprz

PRZEPIS:

Ugotuj kaszę - ok. 20 min. Jeśli ten rodzaj kaszy jest dla Ciebie gorzki, możesz ją przed gotowaniem podprażyć lub przelać wrzątkiem.

Świeży lubczyk drobno posiekaj. Rzodkiewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do ugotowanej kaszy dodaj rzodkiewkę, cebulę i lubczyk. Dodaj sól i pieprz (ilość w zasadzie wedle uznania). Polej oliwą z oliwek lub wybranym olejem. Wymieszaj. Gotowe :)


Orientacyjny koszt całości: ok. 3,5 zł

Kasza jaglana z ostrymi dodatkami i afrodyzjakiem

Komentarze

Popularne posty