Ekspresowe wegańskie ciasto słonecznikowe z polewą kakaową

Ekspresowe wegańskie ciasto słonecznikowe
z polewą kakaową


Idealne "ciasto" dla osób, które nie przepadają za słodyczami lub ograniczają cukier! :) Zadowoli też każdego alergika, który nie może jeść: nabiału, jajek i orzechów ziemnych.

Ciasto wychodzi bardzo smaczne, ale również bardzo wytrawne. Tym, którzy kochają nutellę, polecam dać przynajmniej 70 g erytrolu (oczywiście można też dać zwykły cukier, ale wtedy ja nie przekraczałabym już tej dawki). Słodyczy dodaje też polewa kakaowa.

Tak czy inaczej, każdy kęs tego ciasta wciąga coraz bardziej... kilka osób przekonało się o tym któregoś pięknego wieczoru. :)

Ciasto ma niesamowicie oryginalny kolor. Do tej pory chyba tylko spirulina barwiła mi w ten sposób cokolwiek. Zaskoczenie wsród gości murowane.

Smacznego dnia!




idealne dla wegan wytrawne ciasto


ilość porcji: ok. 15
potrzebne przyrządy: piekarnik, 2 miski, keksówka o wymiarach: 25 x 11,5 cm (górne krawędzie)sitko do przesiewania, ew. mikser

SKŁADNIKI:

suche:
  • 350 g tartego tartego słonecznika* (ok. 3 szklanki)
  • 1,5 kopiastej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzka erytrolu (lub cukru)
mokre:
  • 125 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 2 banany
  • 2 łyżki mąki owsianej zalane 3 łyżkami wody
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (wychodzą ok. 4 rozpuszczonego)
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa:
  • 50 g cukru pudru
  • 25 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowego)
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • ewentualnie: garść pestek słonecznika do dekoracji
*Jeśli nie lubisz aż tak dominującego smaku słonecznika (choć jest i wielu smakoszy ;) ) polecam wymieszać słonecznika pół na pół z tartymi orzechami. Stawiałabym na migdały lub orzechy arachidowe. Włoskie tylko pogłębią lekką słonecznikową goryczkę

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Suche składniki wymieszaj ze sobą w jednej misce (sodę przesiej). Rozpuść olej kokosowy. Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj na papkę w drugiej, czystej misce. Do bananów dodaj rozpuszczony olej, mieszankę mąki owsianej i wody oraz pozostałe mokre składniki. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Następnie połącz ze sobą suche i mokre składniki.

Keksówka wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto, lekko wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 min.

Ciasto nie urośnie bardzo dużo i będzie mięsiste, dość wilgotne - to normalne. :) Jest też bardzo delikatne.

W międzyczasie przygotuj polewę kakaową. Cukier puder, mleko roślinne i kakao rozpuść razem w rondelku (cukru nie trzeba przesiewać) cały czas mieszając. Polewa lekko zgęstnieje, cały proces będzie trwał 3-5min. Odstaw do delikatnego odstygnięcia na ok. 1-2 min, a następnie polej upieczone ciasto. Górę ciasta możesz udekorować pestkami słonecznika. Teraz zostaw ciasto do ostygnięcia.

Gotowe, przestudzone ciasto polecam przechowywać w lodówce.



Orientacyjny koszt: +/- 13,5 zł

oryginalny kolor wegańskiego ciasta


słonecznik jako podstawa ciasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger