Arabski eggah czyli jajka z porem na śniadanie

Arabski eggah czyli jajka z porem na śniadanie

jajka z duszonymi porami po arabsku

Eggah to potrawa podobna do fritatty. Nazywana jest również arabskim omletem. Widziałam sporo przepisów z wykorzystaniem cukinii, szpinaku, cebuli… ale książka Małgorzaty Caprari o jajkach, inspiruje do podania go z porami! Wspaniałym i nieoczywistym dodatkiem jest tutaj cytryna. Nadaje uduszonym porom fantastycznego aromatu.

To moja mała wariacja na temat podawanego we wspomnianej książce przepisu. Jeśli lubisz pory, koniecznie spróbuj tej receptury. Możliwe, że zagości na Twoim stole częściej niż ten jeden raz. 😉

Smacznego dnia!


duszone pory i jajka z przyprawami

porcja dla: 2 osób*
potrzebne przyrządy: jedynie podstawowe przyrządy i patelnia


*jeden duży omlet jest bardzo sycący. 2 dorosłe osoby spokojnie się nim najadają, a jeśli je się go z dodatkami typu pieczywo, to jeszcze może zostać!


SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości por (ok. 350g)**
  • sok z 1/3 cytryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)***
  • szczypiorek - wedle uznania, u mnie pół pęczka
  • 1,5 garści pestek słonecznika****
  • ewentualnie: czarny sezam
**jeśli przepadasz za porami, możesz dać go nawet pół kg na taką samą ilość jajek, ale zwiększ wtedy ilość cytryny do jednej połówki
***zamiast smażyć, możesz eggah zapiec w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku. Nie ma wtedy problemu z odwracaniem omleta na drugą stronę ;)
****można pominąć, ale mi bardzo pasuje do tego dania


PRZEPIS:

Pora oczyść, zostaw białe części (zielone możesz wykorzystać do jakiejś innej potrawy czy wywaru) i drobno pokrój (drobniej niż na talarki). Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Upraż na jeszcze suchej patelni pestki słonecznika. Przesyp gotowy słonecznik do miseczki i następnie rozpuść na patelni wybrany tłuszcz.

Przygotowane wcześniej pory uduś na maśle (lub wybranym tłuszczu). W tym samym czasie jajka rozbij trzepaczką lub widelcem, tak jak na omlet. Dodaj do jajek kumin, tymianek, majeranek i wymieszaj.

Jajka wylej na uduszone pory. Smaż tak jak omlet, aż jajka zetną się z dołu. Następnie przewróć na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażaj. Usmażony omlet wyłóż na duży talerz.

[Ewentualnie przełóż pory do naczynia żaroodpornego, zalej jajkami i zapiekaj w piekarniku - polecam wypróbować w 175 stopniach, ok. 12-15 min]

Szczypiorek drobno posiekaj i posyp nim usmażony/upieczony eggah. Na koniec udekoruj prażonymi pestkami słonecznika oraz - ewentualnie - czarnym sezamem.


Dodatkowo, moim zdaniem świetnie pasuje tu jogurt grecki, czy gęsta śmietana - przyprawiona przynajmniej solą i pieprzem. Można ją wymieszać ze szczypiorkiem, zamiast posypywać nim omlet.

Gotowy eggah krój na kawałki, tak jak tartę.



Orientacyjny koszt całości: 10-11 zł



kuchnai arabska i jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger