Pieczone pomidory po włosku

Pieczone pomidory z mozzarellą - najlepsze na świecie!


Pieczone pomidory po włosku

Pieczone pomidory z mozzarellą - najlepsze na świecie!


Absolutnie najlepsze, najbardziej rozpływające się w ustach pomidory świata. Poważnie. Przepis jest ze mną dobre 10 lat (jak nie więcej), znalazłam dawno temu w jakiejś dość starej już książce z włoskimi przepisami, nazwanej - jakże oryginalnie - “kuchnia włoska” (autor: Maxine Clark). Nie zmieniłabym w nim… nic! Robiłam te pomidory wielokrotnie i ta prostota za każdym razem zasmakuje cudownym smakiem!

Pieczone pomidory są świetne na przystawkę, samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Robią się praktycznie same, a zapachy roznoszące się po domu są cudowne. Spróbujcie sami!

Smacznego dnia!


pomidory po pieczeniu przez 50 min:

Pieczone pomidory
po tym czasie, dodajemy na już upieczone pomidory, mozzarellę oraz bazylię:

Pieczone pomidory z mozzarellą

Pieczone pomidory z oliwą i mozzarellą


Porcja na: 2-4 osoby (jeśli mają stanowić pełny posiłek, to cała poniższa porcja może być dla jednej osoby, to będzie wtedy naprawdę sycący obiad)
Potrzebujesz: piekarnika, noża, blaszki lub naczynia żaroodpornego

SKŁADNIKI:

  • 2 duże mięsiste pomidory (ok. 300g jeden pomidor)*
  • kulka mozzarelli
  • przynajmniej 4-5 łyżek oliwy z oliwek (lub więcej)
  • sól i pieprz (polecam świeżo mielone)
  • garść listków bazylii
*o w miarę regularnych kształtach, świetnie nadają się po prostu malinowe czy naprawdę duże, kiściowe


PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pomidory przekrój na pół - wzdłuż, prostopadle do ogonka. Połóż je skórką do dołu na blaszce (można wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuszczonym) lub w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy na dnie.

Posyp solą i pieprzem (ilość wg uznania) i polej solidnie oliwą. 4-5 łyżek oliwy wystarczy, ale można i więcej, ja leję na oko. Pomidory nie muszą pływać w tej oliwie, ale też nie wystarczy ich leciutkie “zroszenie”.

Piecz ok. 50 min. Pod koniec pieczenia pomidory mogą lekko “siąść” i niektóre mogą zacząć lekko pękać. Wyjmij pomidory z piekarnika, ale nie wyłączaj grzania.

Posyp pomidory posiekanymi listkami bazylii oraz porwanymi (lub pokrojonymi) kawałkami mozzarelli. Włóż ponownie do wciąż grzejącego się piekarnika na ok 5 min, do momentu roztopienia się mozzarelli. Podawaj świeżo po upieczeniu.

Dodatkowe wskazówki:
  • Jeśli używasz mniejszych pomidorów, warto je krócej piec. Np. przy pomidorze 150gramowym spróbowałabym piec ok. 30 min do momentu dodania mozzarelli. Ja rzeczywiście staram się zawsze wybierać do tego dania bardzo duże pomidory.
  • Pomidory maja ogromną ilość odmian, ale taka najpopularniejsza, którą dość łatwo można znaleźć, a pasuje do tego dania, to pomidory malinowe.


Orientacyjny koszt całości: ok. 6,5 zł

Orientacyjne BTW:  27 / 64 / 19 (przy minimum czyli 4 łyżkach oliwy)


Pomidory pieczone w oliwie

Włoskie pieczone pomidory

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger