Kakaowo-orzechowe ciasteczka z borówkami

Kakaowo-orzechowe ciasteczka z borówkami 

Nie ma to jak słodka przekąska! A to są takie idealne ciasteczka do herbaty, kakao czy mleka... i świetny sposób na wykorzystanie owoców, których nie jesteśmy już w stanie przejeść. ;) Co prawda są brzydkie, ale dobre!

Być może nazwa "orzechowe" jest nieco myląca, bo o ile smak orzechów jest, to ciasteczka są “sypkie”, piaskowe. Daleko im do struktury orzechów. ;) Borówki cudownie przełamują tu smak. Polecam, by z nich nie rezygnować i nie zmniejszać podanej ilości owoców.

Smacznego dnia!



Piaskowe ciasteczka na bazie masła orzechowe

ilość: ok. 13-15 średniej wielkości ciastek
ponadpodstawowe przyrządy: mikser/trzepaczka do ubicia białek, przesiewak do mąki

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka masła orzechowego [ok. 290-300g]
  • 2 łyżki oleju kokosowego albo masła
  • ⅓ szklanki cukru
  • 75g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100-125g borowek
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Rozpuść w rondelku olej kokosowy lub masło, dodaj masło orzechowe i podgrzewaj chwilę by zrobiła się jednolita masa. Odstaw z ognia.

Oddziel żółtko od białka i dodaj żółtko do masy orzechowej. Wymieszaj wszystko dokładnie. Białko przełóż na chwilę do lodówki (w misce, w której będziesz je potem ubijać).

W misce przesiej mąkę, sodę, sól i kakao. Dodaj cukier. Tak przygotowaną mieszankę połącz z masą orzechową (ja dodaję masę do mąki).

Białko ubij na sztywną pianę (dzięki dodatkowemu chłodzeniu w lodówce biała świetnie się ubijają bez żadnych dodatków). Delikatnie połącz z pozostałą mieszanką. Na koniec wmieszaj w masę borówki. 

Ewentualnie zamiast wcześniej dodawać cukier, możesz go ubić razem z białkami, ale to nie jest konieczne.

Blachę wyłóż papierem i wykładaj na nią ciasteczka: formuj spłaszczone kółka [moje ciastka mają ok 1 cm grubości]. Ciasto powinno się bardzo dobrze formować w samych rękach.

Piecz 15-18 min w 180 stopniach. Potem możesz je jeszcze na 5 min w wyłączonym piekarniku. Ciasteczka wychodzą - w mojej skromnej ocenie - pyszne, ale są szalenie delikatne tuż po upieczeniu. Dlatego należy je delikatnie odstawić na kratkę, ew. zostawić na jakimś talerzyku, żeby nabrały właściwej struktury i się nie kruszyły, przy braniu w ręce. Gotowe.

Orientacyjny koszt całości: 14 zł


Kakaowe ciasteczka na bazie masła orzechowego

Komentarze

Popularne posty