Kakaowo-orzechowe ciasteczka z borówkami
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z borówkami
Nie ma to jak słodka przekąska! A kakaowo-orzechowe ciasteczka z borówkami są idealne do herbaty, kakao czy mleka.To również świetny sposób na wykorzystanie owoców, których nie jesteśmy już w stanie przejeść. Co prawda są brzydkie, ale dobre!Być może nazwa "orzechowe" jest nieco myląca, bo o ile smak orzechów jest, to ciasteczka są “sypkie”, piaskowe. Daleko im do struktury orzechów. Borówki cudownie przełamują tu smak. Polecam, by z nich nie rezygnować i nie zmniejszać podanej ilości owoców.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 13-15 średniej wielkości ciastek
ponadpodstawowe przyrządy: mikser/trzepaczka do ubicia białek, przesiewak do mąki
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka masła orzechowego [ok. 290-300g]
- 2 łyżki oleju kokosowego albo masła
- ⅓ szklanki cukru
- 75g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100-125g borowek
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.Rozpuść w rondelku olej kokosowy lub masło, dodaj masło orzechowe i podgrzewaj chwilę by zrobiła się jednolita masa. Odstaw z ognia.
Oddziel żółtko od białka i dodaj żółtko do masy orzechowej. Wymieszaj wszystko dokładnie. Białko przełóż na chwilę do lodówki (w misce, w której będziesz je potem ubijać).
W misce przesiej mąkę, sodę, sól i kakao. Dodaj cukier. Tak przygotowaną mieszankę połącz z masą orzechową (ja dodaję masę do mąki).
Białko ubij na sztywną pianę (dzięki dodatkowemu chłodzeniu w lodówce biała świetnie się ubijają bez żadnych dodatków). Delikatnie połącz z pozostałą mieszanką. Na koniec wmieszaj w masę borówki.
Ewentualnie zamiast wcześniej dodawać cukier, możesz go ubić razem z białkami, ale to nie jest konieczne.
Blachę wyłóż papierem i wykładaj na nią ciasteczka: formuj spłaszczone kółka [moje ciastka mają ok 1 cm grubości]. Ciasto powinno się bardzo dobrze formować w samych rękach.
Piecz 15-18 min w 180 stopniach. Potem możesz je jeszcze na 5 min w wyłączonym piekarniku. Ciasteczka wychodzą - w mojej skromnej ocenie - pyszne, ale są szalenie delikatne tuż po upieczeniu. Dlatego należy je delikatnie odstawić na kratkę, ew. zostawić na jakimś talerzyku, żeby nabrały właściwej struktury i się nie kruszyły, przy braniu w ręce. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz