Pieczone kanapki z pastą awokado
Pieczone kanapki śniadaniowe z pastą awokado
Raz na jakiś czas chyba każdy ma ochotę na jakąś odmianę w swoim menu. Gdy jest czas z samego rana - można zrobić takie proste i oryginalne kanapki! Świetnie nadają się na śniadanie, ale mogą też być smaczną kolacją. :)
Tu podaję wersję wegetariańską, ale bardzo dobrze będą też smakować z dodatkiem boczku w paście z awokado.
Samą pastę awokado można nawet przygotować dzień wcześniej, dzięki dodatkowi limonki nie powinna ściemnieć (żółty ser dobrze by było jednak zetrzeć z rana, ew. przechowywać w jakimś szczelnym pojemniku w lodówce).
Smacznego dnia!
ilość porcji: 2-4 (w zależności, czy liczymy po 1 czy 2 kanapki na osobę)
potrzebujesz: tarkę, piekarnik, widelec, miskę, nóż i deskę
SKŁADNIKI:
Samą pastę awokado można nawet przygotować dzień wcześniej, dzięki dodatkowi limonki nie powinna ściemnieć (żółty ser dobrze by było jednak zetrzeć z rana, ew. przechowywać w jakimś szczelnym pojemniku w lodówce).
Smacznego dnia!
ilość porcji: 2-4 (w zależności, czy liczymy po 1 czy 2 kanapki na osobę)
potrzebujesz: tarkę, piekarnik, widelec, miskę, nóż i deskę
SKŁADNIKI:
- 4 kromki ulubionego chleba
- 1 awokado
- 4 żółtka
- 4 łyżki startego żółtego sera (u mnie cheddar)*
- połowa czerwonej cebuli (średniej lub dużej)
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
Wyjmij miąższ z awokado i rozgnieć na papkę. Dodaj sok z limonki i przyprawy (ja używam świeżo zmielonego pieprzu). Pokrój cebulę na drobną kostkę, a ser zetrzyj na tarce (wielkość wiórków obojętna, mogą być i bardzo duże). Dodaj ser i cebulę do pasty z awokado. Dokładnie wymieszaj.
Kromki chleba ułóż na blaszce i każdą posmaruj pastą. Na środku każdej kanapki zrób malutki dołek i ułóż w każdym z nich po jednym żółtku (dlatego najprościej i najsymetryczniej wychodzi na kwadratowych kromkach 😉 )
W zależności od upodobań co do ścięcia żółtka (i ew. resztek białka) piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-15min.
Na koniec nasze kanapki możemy jeszcze posypać czarnuszką lub czarnym sezamem.
Wyjmij miąższ z awokado i rozgnieć na papkę. Dodaj sok z limonki i przyprawy (ja używam świeżo zmielonego pieprzu). Pokrój cebulę na drobną kostkę, a ser zetrzyj na tarce (wielkość wiórków obojętna, mogą być i bardzo duże). Dodaj ser i cebulę do pasty z awokado. Dokładnie wymieszaj.
Kromki chleba ułóż na blaszce i każdą posmaruj pastą. Na środku każdej kanapki zrób malutki dołek i ułóż w każdym z nich po jednym żółtku (dlatego najprościej i najsymetryczniej wychodzi na kwadratowych kromkach 😉 )
W zależności od upodobań co do ścięcia żółtka (i ew. resztek białka) piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-15min.
Na koniec nasze kanapki możemy jeszcze posypać czarnuszką lub czarnym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz