Najprostszy torcik śmietankowy

Najlepszy i najprostszy torcik śmietankowy
- wprost rozpływa się w ustach!


Banalnie prosty tort śmietankowy bez pieczenia


Kto by pomyślał... kilka minut roboty, kilka chwil chłodzenia w lodówce i masz wyborne, rozpływające się w ustach ciasto! Absolutnie zachwycające smakiem, a przy tym bez żadnego dodatku cukru!

Jedyny cukier w tym cieście pochodzi z biszkoptów, gorzkiej czekolady i truskawek. Nie potrzeba go ani grama więcej!

Torcik jest bardzo prosty do wykonania, robiłam go wraz z mamą już 15 lat temu i nie sprawiał nigdy kłopotu. ;)

Jego forma jest lekko “tortowa”, więc spokojnie można nim uradować jakiegoś solenizanta czy uczcić jakąś szczególną okazję. Żeby ciasto prezentowało się jeszcze bardziej jak tort, wystarczy po schłodzeniu ciasta przygotować dodatkową masę śmietanową i obłożyć nią boki ciasta.

Najlepiej przyrządzać je ze świeżymi truskawkami, ale wielokrotnie udawało mi się też z mrożonych (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osuszyć, a sok z rozmrożonych owoców spokojnie można użyć do namoczenia biszkoptów).

Do namoczenia nadaje się wszystko, czego używasz do namaczania biszkoptu w torcie: wódka, ulubiona nalewka, ale też po prostu soki (ja preferuję soki domowej roboty lub mało przetworzone, bez dodatku cukru)

Do ciasta można użyć tak naprawdę dowolnych owoców, ja uwielbiam z truskawkami, ale robiłam też z malinami czy borówkami. Możecie też wypróbować wersję z brzoskwiniami lub mango (także z puszki). Równie dobre :)

Torcik można jeszcze dodatkowo wzbogacić: żurawiną, rodzynkami, płatkami migdałów czy innymi orzechami. Te dodatki najlepiej wysypać na biszkopty i przykryć masą śmietanową.

Im tłustsza śmietana tym ciasto będzie się lepiej trzymać. Dzięki temu jeszcze nigdy nie użyłam w tym cieście żadnych usztywniaczy, ani żelatyny.

Niezależnie od tego, na jaką opcję się zdecydujecie, wypróbujcie! Ten torcik was nie zawiedzie ;)

Smacznego dnia!



Szybki tort na urodziny

ilość porcji: ok. 10-12
potrzebujesz: mikser, miskę, łyżkę, tortownicę 26 cm


SKŁADNIKI:

  • 180 g biszkoptów (ok. 28 sztuk dużych, okrągłych) - bezglutenowych, jeśli potrzebujesz
  • 500 ml śmietany 30 lub 36% (ja preferuję tę drugą)
  • 500 g mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady (może być też mleczna)
  • 300 g truskawek*
  • 50 ml soku lub alkoholu do namoczenia biszkoptów
*mogą być też inne owoce: maliny, borówki (również mrożone) albo mango czy brzoskwinie (także te z puszki). Wersja truskawkowa przebija jednak moim zdaniem wszystko! :)


PRZEPIS:

Tortownicę wyłóż folią aluminiową (ciasto sprawi, że papier by za bardzo podmókł i kroiłby się razem z ciastem, a jakieś zabezpieczenie formy będzie przydatne).

Na spód tortownicy wyłóż biszkopty. Układaj je w miarę ściśle, duże przerwy wypełnij biszkoptami połamanymi na mniejsze części, ale nie przejmuj się, jeśli spód nie będzie w 100% szczelny. Biszkopty namocz połową przygotowanego soku lub alkoholu.

Śmietanę ubij na sztywno (wystarczy, że będzie zimna, nie potrzeba żadnych dodatków, czy śmietan-fixów) i pod koniec ubijania dodaj w kilku partiach mascarpone. Chwilę razem rozmiksuj. Połowę masy śmietanowej wyłóż na biszkopty.

Czekoladę zetrzyj na drobne wiórki (można też ją posiekać, ale wiórki pozwolą na jej bardziej równomierne rozłożenie). Truskawki pokrój w dowolny sposób (np. na połówki) i wciśnij w masę śmietanową. Posyp startą czekoladą.

Ułóż kolejną warstwę biszkoptów, namocz kolejne biszkopty sokiem lub alkoholem i wyłóż pozostałą część masy śmietanowej. Posyp resztą startej czekolady i udekoruj truskawkami.

Wstaw do lodówki, by ciasto nabrało formy, a smaki się przegryzły. Polecam chłodzić całą noc, ale już po 2h będzie dobre do jedzenia!


Orientacyjny koszt całości: ok. 27 zł




Torcik na biszkoptach z truskawkami

Może skusisz się na kawałeczek?

Tort ze świeżymi truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger