Cytrynowy kuskus na włoską nutę

Cytrynowy kuskus z rukolą, tuńczykiem (lub krewetkami)
i suszonymi pomidorami

Cytrynowy kuskus naprawdę uwielbiam! Swego czasu zachwyciłam się pomysłem Nigelli Lawson na cytrynowy kuskus z rukolą. Choć samą Nigellę i wiele jej receptur bardzo lubię, tak w tym konkretnym przepisie czegoś mi brakowało… tak narodziło się to danie. :)

Tuńczyk pasuje tu znakomicie, ale spokojnie można go pominąć (i zamiast niego dać więcej suszonych pomidorów). Generalnie tuńczyk jest kontrowersyjną rybą. Z jednej strony mówi się o składnikach odżywczych, a z drugiej o zanieczyszczeniach w jego mięsie. Ponoć 100 gramowe, tygodniowe porcje (przy braku spożycia innych ryb) są jak najbardziej w porządku. Także jeśli jemy go na przysłowiowy “ruski rok”, raczej się nic nie stanie. ;)


A tak przyrządzonego - naprawdę warto spróbować! To w zasadzie jedyne danie z tuńczykiem, na które raz na jakiś czas sobie pozwalamy. Smak uzależnia.

Przygotować można to danie iście ekspresowo i jest bardzo odświeżające dzięki sporej ilości cytryny. Świetnie nadaje się więc na obiad czy kolację podczas cieplejszych miesięcy.

Smacznego dnia!


Ekspresowe danie wegetariańskie

ilość porcji: 2-4 (w zależności, czy danie główne, czy nie)
potrzebujesz: jedynie patelni, tarki, noża, miski

SKŁADNIKI:

  • 100g kuskusu
  • 100 ml wody
  • 160g dobrej jakości tuńczyka z puszki*
  • 4-6 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula dymka**
  • 30g rukoli
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy (ew. oleju)
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku (najlepiej świeżo zmielony)
  • 1,5-2 łyżeczki pieprzu cytrynowego***
  • pół łyżeczki kurkumy (dla ładnego koloru, więc można ją pominąć)
  • 1-2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kuskusu (u mnie masło klarowane)
W wersji wegetariańskiej pomiń tuńczyka/krewetki i daj więcej suszonych pomidorów!

*zamiast tuńczyka, możesz też użyć ugotowanych lub usmażonych krewetek!

**można zamienić na inny rodzaj: zarówno żółtą, jak i czerwoną
***zamiast pieprzu cytrynowego, możesz dać trochę więcej skórki z cytryny czy soku.



PRZEPIS:

Jeśli używasz suchych pomidorów (bez zalewy), zalej je letnią wodą i odstaw na przynajmniej 15 minut. Sparz cytrynę i zetrzyj jej skórkę na tarce. Dymkę/cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz (np. masło, olej) i wrzuć kuskus. Chwilę go podsmażaj. Następnie zalej mieszanką wody z sokiem z cytryny, 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli oraz ewentualnie kurkumą (kuskus wystarczy podsmażać tyle czasu, ile zajmie Ci przygotowanie tej mieszanki wody z cytryną).

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozwól, by kuskus wchłonął cały płyn (nie mieszaj). Następnie rozdrób go na patelni - kuskus powinien być już sypki! - i dodaj startą skórkę z cytryny oraz cebulkę. Przemieszaj chwilę na patelni dla wydobycia aromatu.

Przesyp kuskus z dodatkami do miski, dodaj pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobnionego tuńczyka lub krewetki (jeśli używasz). Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i ew. pieprzem cytrynowym (zamiast niego można dodać więcej skórki z cytryny czy soku). Wymieszaj dokładnie.

Opłucz, osusz rukolę i wymieszaj z kuskusem. Gotowe!


Orientacyjny koszt całości: ok. 14 zł

Kasza kuskus z dodatkami w stylu włoskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger