Cytrynowy kuskus z rukolą
Cytrynowy kuskus z rukolą,
tuńczykiem (lub krewetkami) i suszonymi pomidorami
Cytrynowy kuskus naprawdę uwielbiam! Swego czasu zachwyciłam się pomysłem Nigelli Lawson na cytrynowy kuskus z rukolą. Choć samą Nigellę i wiele jej receptur bardzo lubię, tak w tym konkretnym przepisie czegoś mi brakowało… tak narodziło się to danie. :)
Tuńczyk pasuje tu znakomicie, ale spokojnie można go pominąć (i zamiast niego dać więcej suszonych pomidorów). Generalnie tuńczyk jest kontrowersyjną rybą. Z jednej strony mówi się o składnikach odżywczych, a z drugiej o zanieczyszczeniach w jego mięsie. Ponoć 100 gramowe, tygodniowe porcje (przy braku spożycia innych ryb) są jak najbardziej w porządku. Także jeśli jemy go na przysłowiowy “ruski rok”, raczej się nic nie stanie. ;)
A tak przyrządzonego - naprawdę warto spróbować! To w zasadzie jedyne danie z tuńczykiem, na które raz na jakiś czas sobie pozwalamy. Smak uzależnia.
Przygotować można to danie iście ekspresowo i jest bardzo odświeżające dzięki sporej ilości cytryny. Świetnie nadaje się więc na obiad czy kolację podczas cieplejszych miesięcy.
Smacznego dnia!
Tuńczyk pasuje tu znakomicie, ale spokojnie można go pominąć (i zamiast niego dać więcej suszonych pomidorów). Generalnie tuńczyk jest kontrowersyjną rybą. Z jednej strony mówi się o składnikach odżywczych, a z drugiej o zanieczyszczeniach w jego mięsie. Ponoć 100 gramowe, tygodniowe porcje (przy braku spożycia innych ryb) są jak najbardziej w porządku. Także jeśli jemy go na przysłowiowy “ruski rok”, raczej się nic nie stanie. ;)
A tak przyrządzonego - naprawdę warto spróbować! To w zasadzie jedyne danie z tuńczykiem, na które raz na jakiś czas sobie pozwalamy. Smak uzależnia.
Przygotować można to danie iście ekspresowo i jest bardzo odświeżające dzięki sporej ilości cytryny. Świetnie nadaje się więc na obiad czy kolację podczas cieplejszych miesięcy.
Smacznego dnia!
ilość porcji: 2-4 (w zależności, czy danie główne, czy nie)
potrzebujesz: jedynie patelni, tarki, noża, miski
SKŁADNIKI:
- 100g kuskusu
- 100 ml wody
- 160g dobrej jakości tuńczyka z puszki*
- 4-6 sztuk suszonych pomidorów
- 1 mała cebula dymka**
- 30g rukoli
- sok i skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy (ew. oleju)
- szczypta soli
- pieprz do smaku (najlepiej świeżo zmielony)
- 1,5-2 łyżeczki pieprzu cytrynowego***
- pół łyżeczki kurkumy (dla ładnego koloru, więc można ją pominąć)
- 1-2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kuskusu (u mnie masło klarowane)
W wersji wegetariańskiej pomiń tuńczyka/krewetki i daj więcej suszonych pomidorów!
*zamiast tuńczyka, możesz też użyć ugotowanych lub usmażonych krewetek!
**można zamienić na inny rodzaj: zarówno żółtą, jak i czerwoną
***zamiast pieprzu cytrynowego, możesz dać trochę więcej skórki z cytryny czy soku.
*zamiast tuńczyka, możesz też użyć ugotowanych lub usmażonych krewetek!
**można zamienić na inny rodzaj: zarówno żółtą, jak i czerwoną
***zamiast pieprzu cytrynowego, możesz dać trochę więcej skórki z cytryny czy soku.
PRZEPIS:
Jeśli używasz suchych pomidorów (bez zalewy), zalej je letnią wodą i odstaw na przynajmniej 15 minut. Sparz cytrynę i zetrzyj jej skórkę na tarce. Dymkę/cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz (np. masło, olej) i wrzuć kuskus. Chwilę go podsmażaj. Następnie zalej mieszanką wody z sokiem z cytryny, 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli oraz ewentualnie kurkumą (kuskus wystarczy podsmażać tyle czasu, ile zajmie Ci przygotowanie tej mieszanki wody z cytryną).
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozwól, by kuskus wchłonął cały płyn (nie mieszaj). Następnie rozdrób go na patelni - kuskus powinien być już sypki! - i dodaj startą skórkę z cytryny oraz cebulkę. Przemieszaj chwilę na patelni dla wydobycia aromatu.
Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz (np. masło, olej) i wrzuć kuskus. Chwilę go podsmażaj. Następnie zalej mieszanką wody z sokiem z cytryny, 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli oraz ewentualnie kurkumą (kuskus wystarczy podsmażać tyle czasu, ile zajmie Ci przygotowanie tej mieszanki wody z cytryną).
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozwól, by kuskus wchłonął cały płyn (nie mieszaj). Następnie rozdrób go na patelni - kuskus powinien być już sypki! - i dodaj startą skórkę z cytryny oraz cebulkę. Przemieszaj chwilę na patelni dla wydobycia aromatu.
Przesyp kuskus z dodatkami do miski, dodaj pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobnionego tuńczyka lub krewetki (jeśli używasz). Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i ew. pieprzem cytrynowym (zamiast niego można dodać więcej skórki z cytryny czy soku). Wymieszaj dokładnie.
Opłucz, osusz rukolę i wymieszaj z kuskusem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz