Czekoladowy niskowęglowodanowy torcik z awokado
Czekoladowy, niskowęglowodanowy torcik z awokado
Początkowo miałam zamiar tworzyć... batoniki! Tak mnie jednak poniosło, że wyszedł mini tort! Ostateczne połączenie smaków bardzo mi odpowiada, dlatego zdecydowałam się podzielić tutaj całym przepisem.Nie jest to bardzo słodka przekąska, co łatwo zauważyć po liście składników. Jeśli masz taką potrzebę - możesz dodać cukier (najlepiej puder) do masy śmietanowej lub (albo również) do masy z awokado.
Torcik zadowoli jednak każdego, kto ogranicza węglowodany. Składniki nie są z tych łatwo dostępnych w każdej kuchni, ale szczerze polecam zaopatrzyć się w mąkę dyniową (świetna na surowo!) czy pastę kokosową (jeden mały słoiczek jest bardzo wydajny, a dodatkowo z takiej pasty można łatwo zrobić samodzielnie mleko lub śmietankę kokosową).
Tak naprawdę to ciasto może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Mi zdarzało się go jeść zarówno na kolację, jak i śniadanie. Jeden mały kawałek wspaniale zaspokaja głód - i to długotrwale, a nie na kilka chwil. ;)
Smacznego dnia!
ilość porcji: 6-8
potrzebujesz: tortownicy 20-21 cm, deski, noża, miski, miksera lub blendera, ewentualnie siekacza (chyba, że poradzisz sobie z posiekaniem orzechów nożem)
SKŁADNIKI:
podstawa:- 150g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
- 1,5 szklanki dowolnych orzechów, najlepiej różnorodnej mieszanki*
- 10 sztuk suszonych śliwek (ew. daktyli)
- ew. 1-2 łyżki masła/oleju kokosowego, jeśli nie lubisz twardszych spodów (ja nie dodawałam)
mus awokado:
- 2 sztuki dojrzałego awokado
- 2 łyżki pasty kokosowej
- 2 łyżki mąki dyniowej**
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- ew. dodaj łyżkę soku z limonki/cytryny
wykończenie:***
- 100 ml śmietanki (co najmniej 30%)
- 6 łyżek mascarpone
- kilka jeżyn (ew. borówek)
- ew. kruszone surowe kakao (u mnie) lub posiekana czekolada
PRZEPIS:
Tortownicę (20-21cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę rozpuść nad parą wodną (lub "2" na indukcji). Jeśli chcesz dodać masło/olej to rozpuść je razem z czekoladą. W międzyczasie pokrój drobno suszone śliwki oraz posiekaj orzechy (nie muszą być bardzo drobno). Dodaj wszystkie bakalie do roztopionej czekolady i dobrze wymieszaj.
Mieszanką czekolady z bakaliami wyłóż dno tortownicy. Odstaw do lekkiego ostudzenia i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia (możesz też włożyć do zamrażalnika - szybciej zastygnie).
Miąższ awokado rozgnieć (a najlepiej zblenduj dla bardziej kremowej konsystencji). Dodaj pastę kokosową, mąkę i słodzidło. Dobrze wymieszaj/zblenduj.
Gdy spód czekoladowo-bakaliowy wystygnie, wyłóż na wierzch mus awokado. Ponownie wstaw formę do lodówki/zamrażalnika.
Ubij śmietankę, pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone. [w wersji wegańskiej zblenduj ze sobą 5 łyżek pasty kokosowej z 1 łyżką oleju kokosowego i szklanką (250ml) przegotowanej, ale ostudzonej wody dla uzyskania śmietanki kokosowej].
Śmietankę wyłóż na wierzch ciasta. Udekoruj owocami i ewentualnie kruszonym surowym kakao/posiekaną czekoladą.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Dodatkowe wskazówki:
Gorzką czekoladę rozpuść nad parą wodną (lub "2" na indukcji). Jeśli chcesz dodać masło/olej to rozpuść je razem z czekoladą. W międzyczasie pokrój drobno suszone śliwki oraz posiekaj orzechy (nie muszą być bardzo drobno). Dodaj wszystkie bakalie do roztopionej czekolady i dobrze wymieszaj.
Mieszanką czekolady z bakaliami wyłóż dno tortownicy. Odstaw do lekkiego ostudzenia i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia (możesz też włożyć do zamrażalnika - szybciej zastygnie).
Miąższ awokado rozgnieć (a najlepiej zblenduj dla bardziej kremowej konsystencji). Dodaj pastę kokosową, mąkę i słodzidło. Dobrze wymieszaj/zblenduj.
Gdy spód czekoladowo-bakaliowy wystygnie, wyłóż na wierzch mus awokado. Ponownie wstaw formę do lodówki/zamrażalnika.
Ubij śmietankę, pod koniec ubijania dodawaj po łyżce mascarpone. [w wersji wegańskiej zblenduj ze sobą 5 łyżek pasty kokosowej z 1 łyżką oleju kokosowego i szklanką (250ml) przegotowanej, ale ostudzonej wody dla uzyskania śmietanki kokosowej].
Śmietankę wyłóż na wierzch ciasta. Udekoruj owocami i ewentualnie kruszonym surowym kakao/posiekaną czekoladą.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Dodatkowe wskazówki:
- Dodatek limonki/cytryny w musie awokado nie jest konieczny, bo mus nie ściemnieje w lodówce, może po prostu wzbogacić smaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz