Omlet z botwinką

Omlet z botwinką 

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że to danie zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za botwinką w innej formie! ;) Zeszklona czerwona cebula ma niesamowity aromat, który świetnie łączy się z botwinką.

Choć omlet z botwinką wydaje się niepozorny to może stanowić np. śniadanie nawet dla 2 osób. Wszystko zależy od apetytu.

Smacznego dnia!


Omlet z dodatkiem czosnku niedźwiedziego

ilość porcji: 1-2
potrzebujesz: patelni, miski, noża i trzepaczki (chyba, że potrafisz bardzo dobrze roztrzepać jajka widelcem)


SKŁADNIKI:

  • mały pęczek botwinki
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • mała czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia (smalec/masło/olej)


PRZEPIS:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Tłuszcz rozpuść na patelni i zacznij na nim szklić cebulkę.

Botwinkę umyj, osusz. Całą botwinkę drobno pokrój - zarówno buraczki (ja je delikatnie obieram), jak i łodyżki wraz z liśćmi (o ile liście nie są zwiędnięte).

Posiekaną botwinkę dodaj do cebuli, przemieszaj (jeśli potrzeba - dodaj trochę więcej tłuszczu) i duś pod przykryciem ok 5 min. Potem odkryj i smaż jeszcze po przemieszaniu ok 5 kolejnych minut. Pilnuj, by warzywa się nie przypalały. Cebulka podczas smażenia wytworzy ciekawy słodki smak, ale nie należy jej przypalić

W międzyczasie posiekaj (lub rozgnieć) obrany ząbek czosnku (dość istotne, żeby odbyło się to na +/- 10 min przed obróbką cieplną, jeśli mamy skorzystać z jego zdrowotnych właściwości). Jajka wbij do miseczki i dobrze roztrzep (najlepiej trzepaczką, ale i widelcem można sobie poradzić). Do jajek dodaj śmietankę oraz przyprawy (sól pieprz, czosnek niedźwiedzi). Roztrzep i wymieszaj wszystko dokładnie - zależy nam na tym, żeby wtłoczyć sporo powietrza, potem nasz omlet będzie bardziej puszty.

Do podsmażonej botwinki dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, przemieszaj na patelni, niech rozejdzie się jego aromat. Po chwili zalej całość roztrzepanymi jajkami. W czasie zalewania jajkami cebulka i botwinka mogą się nierównomiernie rozmieścić - pomóż sobie szpatułką i poprzesuwaj warzywa w taki sposób, by równomiernie rozłożyły się na całości omletu.


Smaż pod przykryciem do momentu ścięcia jajek (ok. 5 min).

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli chcesz, możesz również połączyć ze sobą żółtka, śmietankę i przyprawy, a białka ubić. Następnie połączyć ze sobą masy. Omlet będzie jeszcze bardziej puszysty. Z samego rana jednak najłatwiej wszystko po prostu roztrzepać razem! ;)

Orientacyjny koszt całości: ok. 7 zł


Omlet z sezonowych warzyw

1 komentarz:

  1. Muszę przyznać, że omleta z botwinką jeszcze nie jadłam, bardzo chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger