Smoothie w stylu zero waste
Smoothie z natką... marchewki!
Ostatnio - przygotowując dania na bazie marchwi z ogródka - zastanawiałam się, co mogę zrobić z piękną nacią? Może też tak czasem macie, kupując młodą marchewkę z nacią na straganie czy nawet w sklepie... aż żal wyrzucać taką piękną zieleninę.
U mnie wygrał pomysł na smoothie i okazał się tak smaczny, że dzielę się przepisem także tutaj! :)
Osobom wychowanym na wsi, natka marchewki może się kojarzyć z karmieniem... królików! Okazuje się jednak, że nać marchewki może być ciekawym uzupełnieniem pożywienia także dla człowieka. Zawiera nawet więcej witamin czy minerałów niż korzeń marchwi! Posiada m.in. wapń, magnez, żelazo, potas i zawiera więcej witaminy C oraz K niż korzeń!
Ze względu na to, że natka marchewki posiada również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, moim zdaniem w takim smoothie niezbędny jest element tłuszczowy (po co pozbawiać się możliwości wchłonięcia tych witamin?). U mnie są to po prostu migdały, ale możesz też użyć innych orzechów (inne o łagodnym smaku to np. orzechy ziemne, ale laskowe też powinny smakować) lub masła orzechowego czy oleju kokosowego. Możesz też spróbować z wiórkami kokosowymi, ale wtedy ostateczny smak będzie inny (aczkolwiek kokos i maliny współgrają ze sobą bardzo dobrze!).
Następnym razem, jeśli zawahasz się, czy wyrzucić nać marchewki, spróbuj tego smakowitego smoothie z natką marchewki! :)
Smacznego dnia!
czyż natka marchewki nie prezentuje się pięknie? ;)
ilość porcji: 2
potrzebujesz: dobrego blendera/siekacza
potrzebujesz: dobrego blendera/siekacza
SKŁADNIKI:
- natka z 2-3 marchewek (same liście będą ważyć +/- 30g)
- 200g malin
- 30g migdałów lub innych delikatnych orzechów (duża garść)
- sok z jednej pomarańczy
- 100ml wody
PRZEPIS:
Umyj i opłucz nać oraz owoce.Jeśli posiadasz kielichowy, bardzo mocny blender, po prostu wrzuć od razu wszystko od razu i zmiksuj na gładką masę.
Jeśli posiadasz ręczy blender (z ewentualnym dodatkiem w postaci siekacza), to najpierw zblenduj/posiekaj migdały wraz z natką marchewki (łatwiej będzie Ci kontrolować ich rozdrobnienie).
Następnie dodaj resztę składników (maliny, sok z pomarańczy i wodę) i zblenduj na gładką całość.
To wszystko! Rozlewaj do szklanek i ciesz się smakiem!
Dodatkowe wskazówki:
- Tak jak pisałam we wstępie, zamiast migdałów możesz spróbować użyć innych orzechów. Najmniej neutralne w smaku powinny być orzechy ziemne, ew. laskowe. Orzechy włoskie będą za "ostre". Zamiast czystych orzechów możesz też dodać masła orzechowego lub migdałowego. Spróbuj też po prostu z olejem kokosowym lub wiórkami kokosowymi (ale w tym ostatnim przypadku ostateczny smak smoothie będzie już zmieniony i nie wszystkim może pasować). Migdały są najsłodsze i najbardziej neutralne, ale kombinuj z tym, co masz pod ręką ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz