Zapiekanki z bakłażana
Bezglutenowa, zapiekana bruschetta z bakłażana
Te “kanapko-zapiekanki” są idealną przekąską lub małym śniadaniem/kolacją. W zasadzie można powiedzieć, że to taka bezglutenowa bruschetta. ;)
Jeśli mamy bakłażana, którego nie trzeba odstawiać do posolenia i odsączenia, to całość przygotowania (włączając w to pieczenie, podczas którego możemy zająć się czymś jeszcze przyjemniejszym), zajmie nam jakieś 20 min…
Ze względu na delikatność warzywa, zapiekanki z bakłażana najlepiej jeść nożem i widelcem. Jeśli zależy Ci na formie przekąski przystosowanej do jedzenia palcami, pokrój bakłażana w okrągłe plasterki.
ilość porcji: 3 (albo dla 2 dużych głodomorów)
potrzebujesz: blachy do pieczenia (+ papieru do pieczenia), noża, deski, tarki
SKŁADNIKI:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 średniej wielkości pomidory
- ½ mozzarelli w kulce
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonej bazylii (możesz też użyć świeżej, drobno posiekanej)
- sól i pieprz
PRZEPIS:
Bakłażana pokrój w 1 cm plastry. Jeśli twój bakłażan jest młody, świeży i nie ma pestek (albo ma minimalną ilość, zielonych) nie musisz go specjalnie przygotowywać, nie powinien być gorzki. Natomiast jeśli jest starszy i ma brązowe pestki, posól każdy plasterek bakłażana i odstaw na 15 min. Po tym czasie odsącz bakłażana. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Każdy plaster bakłażana natrzyj delikatnie przekrojonym ząbkiem czosnku i posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek. Plastry ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 5 min w nagrzanym piekarniku (200 stopni) na wysokiej półce. Następnie odwróć plastry i piecz przez kolejne 5 min.
W tym czasie pokrój czerwoną cebulę i pomidora w kostkę (jeśli ma bardzo dużo wodnistego miąższu, odcedź z nadmiaru płynu). Wymieszaj ze sobą warzywa i dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj.
Mozarellę w kulce zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wiórki - nie muszą być bardzo drobne, ani regularne (możesz też użyć paczkowanej, tartej mozzarelli, ale kulka jest moim zdaniem smaczniejsza w tym przypadku).
Wyłóż mieszankę warzyw na podpieczone plastry bakłażana. Wierzch posyp startą mozzarellą i ponownie włóż do piekarnika na 7-8 min (dalej 200 stopni). Na gotowych “zapiekankach” mozzarella się rozpuści, ale nie spali.
Możesz podawać samodzielnie, “zapiekanki” nie wymagają już innych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz