Zapiekanki z bakłażana

Bezglutenowa, zapiekana bruschetta z bakłażana 

Bakłażan zapiekany z salsą pomidorową i mozzarellą

Te “kanapko-zapiekanki” są idealną przekąską lub małym śniadaniem/kolacją. W zasadzie można powiedzieć, że to taka bezglutenowa bruschetta. ;)

Jeśli mamy bakłażana, którego nie trzeba odstawiać do posolenia i odsączenia, to całość przygotowania (włączając w to pieczenie, podczas którego możemy zająć się czymś jeszcze przyjemniejszym), zajmie nam jakieś 20 min…

Ze względu na delikatność warzywa, zapiekanki z bakłażana najlepiej jeść nożem i widelcem. Jeśli zależy Ci na formie przekąski przystosowanej do jedzenia palcami, pokrój bakłażana w okrągłe plasterki.

Smacznego dnia!


Bruschetta z bakłażana

ilość porcji: 3 (albo dla 2 dużych głodomorów)
potrzebujesz: blachy do pieczenia (+ papieru do pieczenia), noża, deski, tarki

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • ½ mozzarelli w kulce
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonej bazylii (możesz też użyć świeżej, drobno posiekanej)
  • sól i pieprz

PRZEPIS:

Bakłażana pokrój w 1 cm plastry. Jeśli twój bakłażan jest młody, świeży i nie ma pestek (albo ma minimalną ilość, zielonych) nie musisz go specjalnie przygotowywać, nie powinien być gorzki. Natomiast jeśli jest starszy i ma brązowe pestki, posól każdy plasterek bakłażana i odstaw na 15 min. Po tym czasie odsącz bakłażana. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

Każdy plaster bakłażana natrzyj delikatnie przekrojonym ząbkiem czosnku i posmaruj z każdej strony oliwą z oliwek. Plastry ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 5 min w nagrzanym piekarniku (200 stopni) na wysokiej półce. Następnie odwróć plastry i piecz przez kolejne 5 min.

W tym czasie pokrój czerwoną cebulę i pomidora w kostkę (jeśli ma bardzo dużo wodnistego miąższu, odcedź z nadmiaru płynu). Wymieszaj ze sobą warzywa i dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj.

Mozarellę w kulce zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wiórki - nie muszą być bardzo drobne, ani regularne (możesz też użyć paczkowanej, tartej mozzarelli, ale kulka jest moim zdaniem smaczniejsza w tym przypadku).

Wyłóż mieszankę warzyw na podpieczone plastry bakłażana. Wierzch posyp startą mozzarellą i ponownie włóż do piekarnika na 7-8 min (dalej 200 stopni). Na gotowych “zapiekankach” mozzarella się rozpuści, ale nie spali. 

Możesz podawać samodzielnie, “zapiekanki” nie wymagają już innych dodatków.

Orientacyjny koszt całości: 6 zł



Bezglutenowe zapiekanki z bakłażana

Zapiekanki z bakłażana z salsą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger