Smakowity szpinak z warzywami
Szpinak z marchewką i fasolą
Czy Wy też należycie do grona osób, które nie rozumieją “złej sławy” jaką cieszy się (lub może cieszył dawniej?) szpinak? We mnie nikt go w dzieciństwie nie zmuszał, w zasadzie poznałam jego smak będąc dorosłą - w efekcie bardziej mnie ciekawi niż odrzuca i naprawdę uważam, że jest bardzo smaczny. Szczególnie przyrządzony w takiej formie jak ta! :)
Przyznam szczerze, że - po raz pierwszy - danie powstało podczas robienia porządków w lodówce… i tak nam zasmakowało, że weszło na stałe do menu. :) Najlepiej smakuje na ciepło, ale ja lubię też wyjadać je na zimno!
Przy tym jest to bardzo zdrowe danie/dodatek do dania głównego. Dzięki sporej ilości szpinaku i fasoli, jedna porcja powinna dostarczyć +/- 150 do 300 μg kwasu foliowego (w zależności od tego, czy spożyjemy ¼ czy ½ dania z poniższych proporcji). Dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie 400 μg folianów! Cząber też nie znalazł się tu przypadkiem - dodaję go namiętnie do wszelkich dań z fasolą, bo niweluje problemy gastryczne po spożyciu wszelkich strączków.
Wygląda więc na to, że to danie zarówno zdrowe, jak i przesmaczne! Spróbuj czy i do Twojego menu wejdzie na stałe. ;)
Smacznego dnia!
Przyznam szczerze, że - po raz pierwszy - danie powstało podczas robienia porządków w lodówce… i tak nam zasmakowało, że weszło na stałe do menu. :) Najlepiej smakuje na ciepło, ale ja lubię też wyjadać je na zimno!
Przy tym jest to bardzo zdrowe danie/dodatek do dania głównego. Dzięki sporej ilości szpinaku i fasoli, jedna porcja powinna dostarczyć +/- 150 do 300 μg kwasu foliowego (w zależności od tego, czy spożyjemy ¼ czy ½ dania z poniższych proporcji). Dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie 400 μg folianów! Cząber też nie znalazł się tu przypadkiem - dodaję go namiętnie do wszelkich dań z fasolą, bo niweluje problemy gastryczne po spożyciu wszelkich strączków.
Wygląda więc na to, że to danie zarówno zdrowe, jak i przesmaczne! Spróbuj czy i do Twojego menu wejdzie na stałe. ;)
Smacznego dnia!
ilość porcji: 2-4 (w zależności czy stanowi danie główne, czy dodatek)
potrzebujesz: garnka, patelni, łopatki, dobrego noża i deski
SKŁADNIKI:
- 150g marchewki
- 250g czerwonej fasoli* (suchej lub z puszki)
- 200g liści świeżego szpinaku (używam baby)
- 1 średnia cebula (lub połowa dużej - najzwyklejszej, żółtej)
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki masła klarowanego lub ulubionego oleju
*jeśli wolisz, możesz też użyć fasoli pinto, czarnej lub białej
PRZEPIS:
Jeśli używasz suchej fasoli, namocz ją dzień wcześniej, a następnego dnia (po +/- 12h) ugotuj w świeżej wodzie - utracimy część wartości, ale fasola będzie bardziej strawna (możesz też namoczyć z rana i gotować wieczorem). Gotuj ok. 1h. Jeśli używasz fasoli z puszki, pomijasz ten krok.
Oskrob marchewkę, pokrój w kostkę i ugotuj (wrzuć na gotującą się wodę z dodatkiem soli - powinna być gotowa po +/- 15-20 min). Alternatywnie możesz ugotować marchewkę na parze.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, wybranym tłuszczu (1-2 łyżki). Uważaj, by nie doprowadzić do zbrązowienia cebuli. Czosnek obierz i albo drobno posiekaj albo wyciśnij przez praskę do czosnku. Nie dodawaj od razu do cebuli tylko pozostaw na desce, w osobnej miseczce na ok. 10 min (dzięki temu będzie najbardziej wartościowy)
Dodaj umyte liście szpinaku i przemieszaj dokładnie z cebulą (jeśli używasz starszego szpinaku - odkrój twarde łodyżki i posiekaj drobniej liście). Jeśli uważasz, że potrzeba, dodaj jeszcze 1 łyżkę tłuszczu (im mniej tłuszczu, tym łatwiej o przypalenie) lub podlej odrobiną wody (przy odpowiedniej ilości tłuszczu, tak żeby warzywa się nie przypalały, woda nie jest potrzebna - twój wybór, jak wolisz to przygotować: smażąc czy dusząc).
Duś/podsmażaj szpinak z cebulą, tak by zmniejszył swoją objętość. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek, marchewkę, czerwoną fasolę, wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie. Potrzymaj na ogniu jeszcze chwilę wszystko razem, by wszystkie warzywa przeszły aromatem przypraw i były równomiernie ciepłe.
Gotowe!
Oskrob marchewkę, pokrój w kostkę i ugotuj (wrzuć na gotującą się wodę z dodatkiem soli - powinna być gotowa po +/- 15-20 min). Alternatywnie możesz ugotować marchewkę na parze.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, wybranym tłuszczu (1-2 łyżki). Uważaj, by nie doprowadzić do zbrązowienia cebuli. Czosnek obierz i albo drobno posiekaj albo wyciśnij przez praskę do czosnku. Nie dodawaj od razu do cebuli tylko pozostaw na desce, w osobnej miseczce na ok. 10 min (dzięki temu będzie najbardziej wartościowy)
Dodaj umyte liście szpinaku i przemieszaj dokładnie z cebulą (jeśli używasz starszego szpinaku - odkrój twarde łodyżki i posiekaj drobniej liście). Jeśli uważasz, że potrzeba, dodaj jeszcze 1 łyżkę tłuszczu (im mniej tłuszczu, tym łatwiej o przypalenie) lub podlej odrobiną wody (przy odpowiedniej ilości tłuszczu, tak żeby warzywa się nie przypalały, woda nie jest potrzebna - twój wybór, jak wolisz to przygotować: smażąc czy dusząc).
Duś/podsmażaj szpinak z cebulą, tak by zmniejszył swoją objętość. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek, marchewkę, czerwoną fasolę, wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie. Potrzymaj na ogniu jeszcze chwilę wszystko razem, by wszystkie warzywa przeszły aromatem przypraw i były równomiernie ciepłe.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz