Zupa krem bazyliowa

Zupa krem bazyliowa 

Bardzo mnie kiedyś ciekawiło jak może smakować zupa z bazylii. Gdy przeszłam do praktyki, okazało się, że jest naprawdę pełna zachwycającego smaku ziół!

Por, ziemniak, seler może zwiastować coś banalnego... ale dodanie świeżej i suszonej bazylii to było coś! Mąż chwalił też jej ogólny wygląd i kolorystykę. Dobrze wiem, że "przez żołądek do serca", ale nie spodziewałam się, że jest to tak proste za pomocą zupy! :)

Smacznego dnia!



Zupa z włoską nutą z bazylią

ilość porcji:
6-8 (w zależności od wielkości)
potrzebujesz: garnka, blendera i noża

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości seler
  • średniej wielkości por
  • 2 bardzo duże ziemniaki
  • 1 doniczka bazylii
  • 1 litr rosołu / wywaru warzywnego / ew. wody
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki masła/oleju

Propozycja podania (na 2 osoby):
  • kilka łyżek śmietany 18% / jogurtu (ilość w zależności od upodobań)
  • 2 malutkie kromki dowolnego chleba 
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • odrobina dowolnego tłuszczu

PRZEPIS:

Pory pokrój w talarki, a obrane ziemniaki wraz z selerem w kostkę.

Roztop w garnku 2 łyżki masła/oleju i wrzuć pory, przemieszaj dokładnie. Po chwili pory zaczynaja się dusić. Daj im kilka minut (3-5). Następnie możesz dodać jeszcze jedną łyżkę masła (jeśli unikasz tłuszczu, a warzywa się nie przypalają, możesz pominąć). Wrzuć do garnka ziemniaki oraz selera. Dokładnie wymieszaj z porem i duś pod przykryciem ok. 10 min. Co jakiś czas koniecznie je przemieszaj, żeby nie przywierały do spodu (jeśli zaistnieje potrzeba, dodaj odrobinę tłuszczu).

Następnie zalej warzywa litrem rosołu (ew. wywaru warzywnego, czy nawet wody - ale przy samej wodzie aromat będzie gorszy). Gotuj do miękkości warzyw - ok 25-30 min (ale czasem może to zająć nieco więcej czasu).


Listki z doniczki bazylii zblenduj/posiekaj. Gdy warzywa beda miękkie dodaj zblendowaną bazylię, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę soli, pieprzu. Zblenduj wszystko razem.

Na suchą patelnię wrzuć pokrojone w kostkę kromki chleba. Podpraż je kilka chwil, dodaj odrobinę tłuszczu (ale możesz to pominąć dodatek tłuszczu) oraz bazylię i słodka paprykę. Wymieszaj dokładnie.

Zupę dekoruj kleksem śmietany/jogurtu i grzankami (u mnie na zdjęciu dodatkowo podana ze świeżą bazylią i orzeszkami piniowymi).

Dodatkowe wskazówki:

  • zamiast śmietany/jogurtu możesz dodać do zupy pokrojoną mozarellę
  • jeśli chcesz uniknąć węglowodanowego dodatku w postaci grzanek, a jesz mięso, dodaj do zupy podsmażoną kiełbaskę lub wędlinę (z tymi samymi przyprawami co grzanki)

Orientacyjny koszt bez wywaru/wody: 15 zł (z "bogatym" rosołem ok. 25-30 zł)

Zupa krem z pora, selera i bazylii

Komentarze

Popularne posty