Zielona shakshouka (szakszuka)
Zielona szakszuka z bobem, szpinakiem i cukinią
Nie tak dawno słyszałam, że robię lepszą (tradycyjną) szakszukę niż warszawskie knajpy (dziękuję Rafale! :) ), przyszedł więc czas na dalsze eksperymenty… a kreatywność w temacie szakszuki rozbudziła spora ilość bobu do przerobienia i zjedzenia.
Zwolennicy bobu dzielą się na 2 obozy: jedzenia ze skórką i bez! Ja nie lubię jeść bobu ze skórką, dlatego najlepszym dla mnie sposobem jest ugotować jego większą ilość, zasiąść przy lekturze czy filmie i cierpliwie obierać… wtedy mam bazę, którą wykorzystuję na różnorodne sposoby w ciągu mniej więcej kolejnej doby m.in. na kotleciki, zupy, sałatki czy także od niedawna… zieloną szakszukę!
Ważna porada w stylu "zero waste": obierek po bobie nie wyrzucaj! Zrób z nich chipsy!
Smacznego dnia!
ilość porcji: 2
potrzebujesz: patelni, łopatki, noża, deski, ewentualnie: wyciskacz do czosnku
SKŁADNIKI:
- 4 jajka*
- 100 g ugotowanego (u mnie obranego) bobu (ok. 6 łyżek)
- 100 g zielonej cukinii (ok. ⅓ średniej wielkości)
- 50 g świeżego szpinaku
- 1/2 dużej cebuli (albo jedna mała)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka oregano
- 1,5 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
- ewentualnie kilka źdźbeł szczypiorku
PRZEPIS:
Gotowanie rozpocznij od obrania czosnku i przeciśnięcia przez wyciskacz (lub bardzo drobno posiekaj). Pozostaw przeciśnięty/posiekany czosnek na ok. 10 min przez jego obróbką cieplną (dzięki temu aktywujemy jego zdrowotne właściwości).Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz (wystarczy 1 łyżka) i smaż na nim cebulę przez kilka minut, aż lekko się zeszkli (uważaj, żeby jej nie przypalić). Możesz teraz dodać kolejną łyżkę tłuszczu.
Na patelnię z cebulą wrzuć umyte, świeże liście szpinaku. Dobrze wymieszaj wszystko ze sobą. Cukinię (oczywiście bez obierania) pokrój w drobną kostkę. Wrzuć ją na patelnię i wymieszaj ze szpinakiem. Smaż całość ok. 5 min. Przygotowany wcześniej czosnek dodaj do warzyw, wymieszaj dokładnie i smaż razem na małym ogniu max. 1 minutę. Następnie dodaj bób, wszystkie przyprawy i znów, dokładnie wymieszaj. Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę tłuszczu.
Na warzywa wbij jajka i smaż na małym ogniu do momentu aż się zetną. Możesz je smażyć pod przykryciem, ale wtedy same żółtka szybciej się zetną (ja pozostawiam je płynne) lub po prostu dopomagać sobie szpatułką i równomierniej rozkładać białka (by szybciej się ścięły).
Gotową szakszukę możesz posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz