Ciasto straciatella z niespodzianką w środku

Ciasto śmietankowe bez pieczenia
z dodatkiem czekolady oraz ukrytą galaretką z owocami

Śmietanowe ciasto straciatella z niespodzianką

To jedno z tych ciast, które - choć ogólny czas realizacji jest dość długi - robi się niepostrzeżenie, “w mgnieniu oka”! Najpierw galaretka, potem mogę się zając innymi sprawami, następnie spód i dalej wszystko może czekać i odpoczywać w lodówce... na koniec zwykłe ubicie śmietany z mascarpone! Składanie tego ciasta można rozłożyć w taki sposób, że spokojnie uda się je zrobić podczas napiętego grafiku! Można je robić nawet na raty, przez kilka dni z rzędu 😉

Ja nie jestem fanką spodów w ciastach. Moim zdaniem są tam zwyczajnie zbędne… ale w tym cieście polecam spód zachować! Jest pewnego rodzaju łącznikiem.

Do masy śmietanowej nie dodaję już żelatyny, bo jest wystarczająco sztywna. Bez tego dodatku, łatwo się kro i nie wylewa. 1h na stole podczas przyjęcia, również nie wpłynęła negatywnie na jego konsystencję. A dodatkowo, w taką masę, wspaniale wchodzą i trzymają się wszelkie, fantazyjne ozdoby!

Smacznego dnia!



Jak przygotować ciasto z odwróconą galaretką w środku

ilość porcji: 10-14 (zależy jak duże kawałki kroisz)
potrzebujesz: tortownicy 25-26cm, miseczki o wysokości i średnicy mniejszej niż Twoja tortownica (u mnie miseczka o średnicy ok. 16 cm, miksera), rozdrabniacza/siekacza (lub woreczków foliowych i wałka), miksera, miski, garnuszka, przezroczystej folii spożywczej, papieru do pieczenia


SKŁADNIKI:

owocowa niespodzianka:
  • 200g owoców typu wiśnie, czereśnie, truskawki (świeże, ale można też zutylizować te po przygotowywanej własnoręcznie nalewce)
  • 1 opakowanie galaretki bez cukru truskawkowej lub wiśniowej (u mnie o wadze 14g)*
  • 350 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru (pomijasz jeśli używasz galaretki z cukrem w składzie)
spód:
  • 150g kakaowych ciastek herbatników**
  • 60g masła
masa śmietanowa:
  • 300 ml zimnej śmietanki (30 albo 36)
  • 700 g mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
do ozdoby:
  • świeże owoce (nie muszą być takie same, jak w galaretce)
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
*możesz to zrobić z dowolnej galaretki, daj jedynie trochę mniej wody niż w przepisie na Twoim opakowaniu (u mnie na opakowaniu sugerowano 500 ml wody)
**ciężko znaleźć takie bezglutenowe, więc jeśli tak potrzebujesz, dodaj zwykłe herbatniki bez glutenu i ew. 2 łyżeczki kakao

Śmietanoweic z galaretką w środku

PRZEPIS:


SPÓD I ŚRODEK


Galaretkę rozpuść w 350 ml ciepłej wody z dodatkiem 3 łyżek cukru (pomijasz cukier, jeśli Twoja galaretka ma go już w składzie). Dokładnie wymieszaj. Wybraną miskę wyłóż od wewnątrz przezroczystą folią spożywczą. Wrzuć owoce i zalej je galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.

W międzyczasie przygotuj spód. 150g ciastek rozkrusz w siekaczu lub blenderze (jeśli nie posiadasz - wkładaj je w małych ilościach do woreczków foliowych i rozkruszaj wałkując i uderzając w nie wałkiem). Drugim sposobem nie wychodzi aż tak idealny proszek, ale spód i tak się uda (może się jedynie bardziej kruszyć przy krojeniu, bo może być mniej ścisły).

Rozpuść 60g masła i dodaj do pokruszonych ciasteczek. Wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na to ciasteczkowy spód.

Gdy galaretka zastygnie, odwróć miskę i połóż ją w ten sposób na ciasteczkowym spodzie. Podnieś ją do góry tak, by galaretka z folią pozostały na spodzie ciasteczkowym (jeśli tak się nie dzieje - spróbuj po prostu wyjąć folię z miski i dopiero wtedy odwrócić, położyć na spodzie).

MASA ŚMIETANOWA 

100g gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce. 300 ml śmietanki ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj 700g mascarpone i zmiksuj całość. Do ubitej masy dodaj startą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Masę śmietanową wyłóż na spód i galaretkę, tak by wypełniła boki oraz przykryła wierzch galaretki. Włóż do lodówki do stężenia.

DEKORACJA

Jeśli chcesz przygotować, fantazyjne ozdoby z czekolady: rozpuść 50g gorzkiej czekolady. Przygotuj folię aluminiową (ew. folię spożywczą) i wylewaj na nią rozpuszczoną, płynną czekoladę. Możesz formować wzroki już na folii np. pomagając sobie wykałaczką lub tak manipulować kubeczkiem/garnuszkiem, żeby od razu nadawać kształt.

Tak przygotowane wzorki pozostaw do zastygnięcia. Gdy będą już gotowe, wbij je po prostu w śmietanowe ciasto (najlepiej po bokach, tam gdzie nie ma galaretki z owocami). Udekoruj dodatkowo świeżymi owocami.

Orientacyjna cena: +/- 25 zł



Ciasto śmietanowe bez pieczenia i bez żelatyny

Jak zrobić stojące ozdoby czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger