Mocno kokosowe trufle z ananasem
Trufle na bazie mascarpone i kokosa
z dodatkiem odświeżającego ananasa!
Niegdyś nazywano mnie... królową trufelków! I rzeczywiście, choć to pierwszy tego typu przepis na blogu, to domowe czekoladki i słodkości typu trufle - uwielbiam! Zarówno jeść, jak i przyrządzać!
Ten przepis jest idealny na wakacje. Nie jest przesadnie słodki, przywodzi na myśl wakacyjne wojaże, a dzięki dodatkowi ananasa, miło orzeźwia. Nawet mojemu mężowi, który za kokosem nie przepada, smakowały! Może warto dać szansę tym mocno kokosowym trufelkom?
Smacznego dnia!
ilość: ok. 40 sztuk
potrzebujesz: garnuszka, szklanki (250ml), łyżki, miski, noża
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki wiórków kokosowych (+/-240g) + 1,5 szklanki wiórków do obtoczenia (+/-120g)*
- 400 ml mleka kokosowego**
- 200g mascarpone
- 75g cukru pudru (lub zmielony erytrol czy podobne słodzidło)***
- 3-4 plastry ananasa (z puszki lub świeżego)
*jeśli musisz uważać na śladowe ilości glutenu, to kupuj tylko z oznaczeniem "gluten free", tylko wtedy masz pewność, że wiórki są przygotowywane/pakowane w odseparowaniu od żywności z glutenem
**możesz też użyć zwykłego mleka krowiego
***dla mnie ta ilość cukru jest idealna, ale jeśli uważasz, że będzie jej za mało, dodaj o połowę więcej, max. 150g (ale taka ilość to już dla fanów bardzo, bardzo słodkich przekąsek)
PRZEPIS:
Mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj, gdy zacznie się gotować, wrzuć 3 szklanki wiórków kokosowych i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok 5-7 min po przykryciem - do momentu, aż wiórki wchłoną cały płyn. Możesz co jakiś czas zamieszać, by nie przywierały do dna. Odstaw je z ognia.
Dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia - na wszelki wypadek spróbuj masy po przygotowaniu i jeśli po spróbowaniu, masa będzie dla Ciebie zbyt mało słodka, możesz dodać więcej cukru (najpierw dodaj 25g, a jeśli wciąż to nie będzie to - dodawaj kolejnymi partiami po 25g, ale maksymalnie użyj 150g, to już taka górna granica)
Ananasa pokrój w drobną kostkę.
W dużej misce umieść ostudzoną masę z wiórków i mleka oraz mascarpone. Dokładnie wymieszaj (wystarczy łyżką lub szpatułką). Dodaj pokrojonego ananasa i wymieszaj, by równomiernie rozłożył się w masie.
Przygotuj w osobnej miseczce suche wiórki kokosowe (ok 1,5 szklanki) do obtoczenia.
Z masy kokosowo-ananasowej formuj kuleczki (moje mają ok. 4-5cm średnicy) i obtaczaj w wiórkach. Masa będzie miękka, ale spokojnie da się formować kuleczki, nic nie powinno przywierać do Twoich dłoni.
Gotowe trufle wykładaj na talerz/tacę i włóż do lodówki.
Możesz je jeść praktycznie od razu, ale warto im dać przynajmniej godzinę, a najlepiej kilka. Smaki się przegryzą, a do tego, stężeją bardziej we właściwych kształtach (wciąż będą miękkie, ale kształty będą zachowywać nawet wyjęte do temperatury pokojowej - spokojnie postoją na stole i godzinę)
Dodatkowe wskazówki:
- Te trufle przechowuj generalnie w lodówce
- Trufelki możesz jeszcze wzbogacić likierem kokosowym
- Wiórki z mlekiem kokosowym możesz podgrzać wieczorem, ostudzić przez noc, a następnego dnia jedynie dodać mascarpone, ananasa i formować kuleczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz