Mocno kokosowe trufle z ananasem

Trufle na bazie mascarpone i kokosa
z dodatkiem odświeżającego ananasa!

Trufle z wiórków kokosowych

Niegdyś nazywano mnie... królową trufelków! I rzeczywiście, choć to pierwszy tego typu przepis na blogu, to domowe czekoladki i słodkości typu trufle - uwielbiam! Zarówno jeść, jak i przyrządzać!

Ten przepis jest idealny na wakacje. Nie jest przesadnie słodki, przywodzi na myśl wakacyjne wojaże, a dzięki dodatkowi ananasa, miło orzeźwia. Nawet mojemu mężowi, który za kokosem nie przepada, smakowały! Może warto dać szansę tym mocno kokosowym trufelkom?

Smacznego dnia!


Bezglutenowe praliny bez czekolady

ilość: ok. 40 sztuk
potrzebujesz: garnuszka, szklanki (250ml), łyżki, miski, noża

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki wiórków kokosowych (+/-240g) + 1,5 szklanki wiórków do obtoczenia (+/-120g)*
  • 400 ml mleka kokosowego**
  • 200g mascarpone
  • 75g cukru pudru (lub zmielony erytrol czy podobne słodzidło)***
  • 3-4 plastry ananasa (z puszki lub świeżego)
*jeśli musisz uważać na śladowe ilości glutenu, to kupuj tylko z oznaczeniem "gluten free", tylko wtedy masz pewność, że wiórki są przygotowywane/pakowane w odseparowaniu od żywności z glutenem
**możesz też użyć zwykłego mleka krowiego
***dla mnie ta ilość cukru jest idealna, ale jeśli uważasz, że będzie jej za mało, dodaj o połowę więcej, max. 150g (ale taka ilość to już dla fanów bardzo, bardzo słodkich przekąsek)

PRZEPIS:

Mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj, gdy zacznie się gotować, wrzuć 3 szklanki wiórków kokosowych i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok 5-7 min po przykryciem - do momentu, aż wiórki wchłoną cały płyn. Możesz co jakiś czas zamieszać, by nie przywierały do dna. Odstaw je z ognia.

Dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia - na wszelki wypadek spróbuj masy po przygotowaniu i jeśli po spróbowaniu, masa będzie dla Ciebie zbyt mało słodka, możesz dodać więcej cukru (najpierw dodaj 25g, a jeśli wciąż to nie będzie to - dodawaj kolejnymi partiami po 25g, ale maksymalnie użyj 150g, to już taka górna granica)

Ananasa pokrój w drobną kostkę.

W dużej misce umieść ostudzoną masę z wiórków i mleka oraz mascarpone. Dokładnie wymieszaj (wystarczy łyżką lub szpatułką). Dodaj pokrojonego ananasa i wymieszaj, by równomiernie rozłożył się w masie.

Przygotuj w osobnej miseczce suche wiórki kokosowe (ok 1,5 szklanki) do obtoczenia.

Z masy kokosowo-ananasowej formuj kuleczki (moje mają ok. 4-5cm średnicy) i obtaczaj w wiórkach. Masa będzie miękka, ale spokojnie da się formować kuleczki, nic nie powinno przywierać do Twoich dłoni.

Gotowe trufle wykładaj na talerz/tacę i włóż do lodówki.

Możesz je jeść praktycznie od razu, ale warto im dać przynajmniej godzinę, a najlepiej kilka. Smaki się przegryzą, a do tego, stężeją bardziej we właściwych kształtach (wciąż będą miękkie, ale kształty będą zachowywać nawet wyjęte do temperatury pokojowej - spokojnie postoją na stole i godzinę)

Dodatkowe wskazówki:

  • Te trufle przechowuj generalnie w lodówce
  • Trufelki możesz jeszcze wzbogacić likierem kokosowym
  • Wiórki z mlekiem kokosowym możesz podgrzać wieczorem, ostudzić przez noc, a następnego dnia jedynie dodać mascarpone, ananasa i formować kuleczki

Orientacyjny koszt: +/- 17,5 zł (ok. 0,40 zł za 1 truflę)

Kokosowe praliny z ananasem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger