Parmezanowe drożdżowe babeczki

Pyszne, śniadaniowe babeczki
z dodatkiem parmezanu i rukoli!

babeczki z dodatkiem parmezanu i rukoli

Zapachniało Włochami! Przy tym wypieku, to wyrażenie ma naprawdę dużo sensu! ;) Mamy tu zarówno pokaźną ilość parmezanu, jak i pyszną rukolę.

Choć te parmezanowe babeczki są drożdżowe, to ciasto wcale nie wymaga wyrastania, a dodatek cukru też jest niepotrzebny. Ciasto wyrośnie i będzie po prostu bledsze niż typowe drożdżowe (to właśnie cukier pomaga w nadaniu typowego zbrązowienia skórki w wypiekach drożdżowych).

Ja użyłam drobno tartego parmezanu (Parmigiano-Reggiano - parmezan to potoczna nazwa tego sera), ale możesz też użyć drobno tartego Grana Padano (kupisz go nawet za połowę ceny parmezanu) lub inny ser o podobnej strukturze. Parmezan dodaje moim zdaniem najlepszego smaku, ale poeksperymentuj też z innymi.

Jeśli chcesz kupić dobrej jakości (prawdziwie włoski) parmezan czy grana padano - szukaj takich, które mają na opakowaniu dopisek D.O.P. To oznaczenie wskazuje na certyfikat oryginalności (ser rzeczywiście jest produktem lokalnym).

A tak jeszcze na koniec... ten wypiek powinnam określić nazwą babeczek czy muffinek? Większość ludzi pewnie nie zawraca sobie głowy takim rozróżnieniem... ale opisując ten wypiek na blogu miałam pewną zagwozdkę, ponieważ te nazwy - teoretycznie - nie są wymienne. Babeczki można przygotować w jeden misce, ale są bardziej kaloryczne (używamy tam np. masła, a w muffinkach rezygnujemy z niego na rzecz oleju). Tymczasem tutaj mamy zarówno kalorie z masła, jak i mieszanie w dwóch miskach. Uważam jednak, że bardziej adekwatną nazwą będą po prostu "babeczki".

Parmezanowe babeczki z rukolą idealnie nadają się do przekrawania i nadziewania lub podawania w formie kanapek! Ja lubię jeść je same, a mąż z dodatkami.

Jakkolwiek nie nazwiemy tych wypieków - smacznego dnia!
😉


Drożdżowe babeczki serowe

ilość: 6 sztuk
potrzebujesz: 2 misek, łyżki, miksera (albo trzepaczki), garnuszka, piekarnika, formy na muffinki/babeczki (i papilotek, jeśli używasz metalowej formy), przyda się waga kuchenna* oraz kratka do studzenia ciasteczek

*ale jeśli jej nie masz, to masz pewnie doświadczenie w odmierzaniu składników na szklanki



SKŁADNIKI:

  • 100 g drobno tartego parmezanu czyli Parmigiano-Reggiano (ew. grana padano)*
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 100 ml mleka (u mnie pełnotłuste 3,2 lub 3,9%)
  • 2 jajka
  • 7-8 g suchych drożdży (1 saszetka)
  • 20 g rukoli
  • szczypta soli
*możesz też użyć innego sera o tego typu, drobno tartej strukturze (będą o wiele tańsze niż parmezan). Taki ser rozpoznasz bardzo łatwo, jest pakowany w woreczki strunowe i ma strukturę podobną do tartych orzechów, czy bułki tartej


Babeczki z parmezanem


PRZEPIS:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę na muffinki/babeczki wyłóż papilotkami albo przygotuj silikonowe foremki.

Przesiej do miski 200g mąki pszennej i dodaj do niej suche drożdże (1 saszetka). Wymieszaj całość.

80g masła rozpuść w garnuszku. W drugiej, czystej misce ubij 2 jajka (mikserem, ew. trzepaczką). Dodaj do nich rozpuszczone masło (może być ciepłe!), dodaj sól, drobno tarty ser (100g) i mleko (100 ml). Wszystko wymieszaj (mikserem lub trzepaczką).

Mąkę z drożdżami dodaj do masy jajecznej. Na tym samym etapie, zanim masę wymieszasz z mąką, dodaj drobno posiekaną rukolę - 20g (potem nie wymieszasz jej tak ładnie z ciastem).

Najpierw wymieszaj wszystko łyżką, a potem pougniataj chwilę ciasto rękami (nie rób tego długo, chodzi o ładne połączenie się składników, ciasto i tak będzie miało dość luźną strukturę!). Tak przygotowaną masę włóż do papilotek. Wykładaj do wysokości ok. 3/4 ścianki papilotki (moje papilotki są bardzo wysokie, w takich o standardowej wysokości, ciasto wyrośnie nad papilotkę)

Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok.20-22 minuty (do lekkiego przyrumienia się wierzchu, a przy włożeniu wykałaczki, nie zostanie na niej ciasto).

Upieczone babeczki wyłóż od razu z formy do wystudzenia. Najlepiej ustaw je na kratce (specjalna kratka cukiernicza do studzenia ciasteczek i innych wypieków), inaczej babeczki mogą być z dołu wilgotne.

Babeczki możesz jeść zarówno na ciepło (ale ostudź je chociaż 10min), jak i na zimno.


Dodatkowe wskazówki:

  • Babeczki możesz też zrobić bez dodatku rukoli, ale jeśli ją posiadasz - polecam dodać 😉


Orientacyjny koszt całości: ok. 18 zł


(cenę podbija tu parmezan, każdy zamiennik tego sera znacznie obniży koszt wykonania tych babeczek)


Babeczki w formie kanapki (pomidorki, rukola, oliwa, możesz jeszcze dodać jakąś wędlinę)

Szybkie babeczki śniadaniowe

Babeczki z rukolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger