Pszenny chleb ze zwiędniętej rukoli
Drożdżowy, pszenny chlebek z podwiędniętej rukoli... 😉
Ja wykorzystałam w tym chlebku jeszcze pozostałą w mojej kuchni resztkę mąki typ 00 (używam jej do pizzy), ale powinien wyjść także z pszenną 450 lub 550.
Mój chlebek jest malutki, bo powstaje u mnie z resztek, jeśli zależy Ci na dużym bochnie, składniki zwiększ o 2 lub nawet 3 razy.
Smacznego dnia!
ilość: 7-8 kromek
potrzebujesz: foremki o krawędziach: 14 na 14 cm, ale możesz też piec bez niczego, blendera lub innego rozdrabniacza, miski, ściereczki
SKŁADNIKI:
- 200g mąki typ 00 (możesz też zamienić na 450 lub 550)
- 10g świeżych drożdży
- 40g rukoli (polecam podwiędniętą, której nie wiadomo jak wykorzystać)
- 100ml wody w temp pokojowej*
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
PRZEPIS:
Rukolę zblenduj wraz z wodą. Drobne cząstki mogą pływać, ale woda zrobi się generalnie mętniejsza i mocno zielona (nie wyjdzie z tego pasta!).Przesiej mąkę do miski, w środku zrób dołek. Drożdże wkrusz do wody z rukolą, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie - taki roztwór wlej do dołka w mące. Odczekaj 15 min, dodaj sól i ugniataj (ok. 10 min). Następnie ciasto umieść w czystej misce, przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoi swoją objętość (ok. 1 do 1,5h).
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wybraną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej wyrośnięte ciasto na chlebek albo po prostu wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem! Pozostaw w foremce lub na blaszce (możesz znów przykryć) na +/- 15 min, znów zwiększy dzięki temu swoją objętość.
Na chlebku możesz zrobić dowolne nacięcia, ukształtują jego sposób wyrastania z wierzchu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok pół godziny.
Dodatkowe uwagi:
- Ten chlebek jest malutki, warto go wykorzystać z resztek podwiędłej rukoli. Jeśli chcesz upiec typowej wielkości, w keksówce - składniki użyj w podwójnej ilości
- Polecam jeść go z oliwą z oliwek - wspaniale do niego pasuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz