Pszenny chleb ze zwiędniętej rukoli

Drożdżowy, pszenny chlebek z podwiędniętej rukoli... 😉

Pszenny chlebek z rukoli


Tak! Ten mały chlebek powstał z chęci wykorzystania podwiędniętej, ale nie zepsutej rukoli... jeśli też masz czasem dylematy co zrobić z takich produktów, a możesz jeść gluten - polecam ten chlebek! Spokojnie możesz też wykorzystać podwiędnięty świeży szpinak lub zioła np. natkę pietruszki czy bazylię. To wypiek w stylu zero waste tudzież prostej, polskiej gospodarności...

Ja wykorzystałam w tym chlebku jeszcze pozostałą w mojej kuchni resztkę mąki typ 00 (używam jej do pizzy), ale powinien wyjść także z pszenną 450 lub 550.

Mój chlebek jest malutki, bo powstaje u mnie z resztek, jeśli zależy Ci na dużym bochnie, składniki zwiększ o 2 lub nawet 3 razy.

Smacznego dnia!




gotowanie w stylu zero waste


ilość: 7-8 kromek
potrzebujesz: foremki o krawędziach: 14 na 14 cm, ale możesz też piec bez niczego, blendera lub innego rozdrabniacza, miski, ściereczki



SKŁADNIKI:


  • 200g mąki typ 00 (możesz też zamienić na 450 lub 550)
  • 10g świeżych drożdży
  • 40g rukoli (polecam podwiędniętą, której nie wiadomo jak wykorzystać)
  • 100ml wody w temp pokojowej*
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
*świetnie jeśli drożdże zalewasz leciutko ciepłą wodą, ale lepiej dać zimną, niż za gorącą wodę


PRZEPIS:

Rukolę zblenduj wraz z wodą. Drobne cząstki mogą pływać, ale woda zrobi się generalnie mętniejsza i mocno zielona (nie wyjdzie z tego pasta!).

Przesiej mąkę do miski, w środku zrób dołek. Drożdże wkrusz do wody z rukolą, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie - taki roztwór wlej do dołka w mące. Odczekaj 15 min, dodaj sól i ugniataj (ok. 10 min). Następnie ciasto umieść w czystej misce, przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoi swoją objętość (ok. 1 do 1,5h).

Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wybraną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej wyrośnięte ciasto na chlebek albo po prostu wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem! Pozostaw w foremce lub na blaszce (możesz znów przykryć) na +/- 15 min, znów zwiększy dzięki temu swoją objętość.

Na chlebku możesz zrobić dowolne nacięcia, ukształtują jego sposób wyrastania z wierzchu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok pół godziny.

Dodatkowe uwagi:

  • Ten chlebek jest malutki, warto go wykorzystać z resztek podwiędłej rukoli. Jeśli chcesz upiec typowej wielkości, w keksówce - składniki użyj w podwójnej ilości
  • Polecam jeść go z oliwą z oliwek - wspaniale do niego pasuje



Orientacyjny koszt całości: +/- 3,5 zł

(za chlebek z większej, typowej keksówki od 7 do ok. 10 zł)

Pszenny, drożdżowy chlebek śniadaniowy


Pszenny chleb z rukolą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger