Pieczona dynia z czarną soczewicą i marchewką

Pieczona dynia z czarną soczewicąi aromatyzowaną przyprawami, duszoną marchewką

Dynia z soczewicą


Gdy myślę “dynia”, to pierwsze co mi przychodzi do głowy to zupa! Najlepszą zupę robi moja mama i jak dotąd nic jej nie dorówna, ja eksperymentuję więc z innymi daniami. 😉

Pierwsza dynia w sezonie poszła częściowo na takie oto nieskomplikowane danie: Pieczona dynia z czarną soczewicą i marchewką. Proste, niepozorne, a pyszne. Wybrałam tym razem czarną soczewicę ze względu na jej wyrazisty smak oraz dużą ilość antyoksydantów.

Ze względu na wyrazisty smak warzyw nie używam tu dużo przypraw, ale spokojnie możesz zwiększyć ich ilość, także na sam koniec, po wymieszaniu i spróbowaniu wszystkich warzyw razem.

Wykorzystałam zwyczajną dynię, ale bezłupinową (jej pestki można jeść bezpośrednio po rozkrojeniu). Ten rodzaj dyni jest lekko słodkawy, a pestki - smakowo przebijają jakiekolwiek eko pestki, jakie kiedykolwiek kupicie! Poważnie! Wyjadanie ich prosto z dyni to czysta przyjemność. Można też dodać je do dania takiego jak to.

To niepozorne danie może zastąpić sycący posiłek lub być zdrowym dodatkiem, urozmaiceniem dania głównego. Porcja z tego przepisu jest naprawdę ogromna. Jeśli danie będzie spożywane jako dodatek do mięsa, jajka czy innej potrawy roślinnej, to starczy spokojnie nawet na 8 porcji.

Smacznego dnia!


Pieczona dynia z aromatyzowaną przyprawami marchewką


ilość porcji: 4 do 8 (4 - jeśli osobne, sycące danie, 6 - 8 porcji jako dodatek)
potrzebujesz: blaszki, dużej patelni oraz (lub) dużego garnka, garnka do ugotowania soczewicy, ew. druga patelnia do prażenia w międzyczasie pestek, deski, noża

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg dyni zwyczajnej (ja użyłam bezpestkowej odmiany, po upieczeniu i obraniu ważyła ok. 1kg)
  • 1 szklanka (ok. 235g) czarnej soczewicy (beluga)
  • 150g marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 40g pestek dyni (mogą być prosto z dyni)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ ostrej papryki
  • ½ cząbru
  • sól i pieprz (używam świeżo mielonego) do smaku
  • 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju

Pieczona dynia i schabowe w pestkach i nasionach

PRZEPIS:

Dynię przekrój na ćwiartki i wyjmij pestki. Tak pokrojoną dynię włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 35 min. Gotowa dynia będzie miękka (swobodnie będzie wchodził w nią np. widelec).

Wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie obierz ze skóry i pokój w kostkę (ja dla ułatwienia każdą ćwiartkę kroję w paski o pożądanej przeze mnie szerokości i zdejmuję skórkę z takich mniejszych kawałków - idzie mi to zdecydowanie szybciej).

W międzyczasie, gdy dynia się piecze, soczewicę przepłucz na sitku i wrzuć do garnka. Zalej ją 2 szklankami wody i gotuj ok. 35 min (soczewica napęcznieje i zmięknie). Możesz posolić ją pod koniec gotowania (ja nie solę).

UWAGA: dynię i soczewicę spokojnie możesz ugotować/upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do następnego dnia.

Marchewkę oskrob i zetrzyj na tarce. Na dużej patelni lub w sporym garnku rozpuść 2 łyżki masła klarowanego lub oleju i wrzuć marchewkę, podsmaż 1-2 min, dodaj przyprawy: kumin, słodką i ostrą paprykę, majeranek, cząber i jeszcze raz przemieszaj i smaż chwilę. Następnie zalej wodą i duś ok. 7-10 min.

W międzyczasie możesz uprażyć na suchej patelni pestki dyni (ale możesz też dać świeże/bez prażenia). Natkę pietruszki posiekaj.

Gdy marchewka będzie gotowa, dodaj do niej dynię pokrojoną w kostkę i ugotowaną soczewicę (musi to więc być naprawdę duży garnek/patelnia). Dodaj 1-2 łyżki masła/oleju i wymieszaj wszystko razem. Smaż jeszcze chwilę razem, chodzi nam o to, żeby produkty miały podobną temperaturę (szczególnie ważne, gdy korzystasz z dyni i soczewicy przygotowanych dzień wcześniej).

Następie dodaj posiekaną natkę pietruszki, pestki dyni, sól i pieprz do smaku, wymieszaj dokładnie i podawaj.

Danie możesz podawać samodzielnie lub z dodatkami np. warzywnymi kotletami, jajkami lub np. schabowymi. Ja wybrałam kotlety karkowe panierowane w mieszance: 2 rodzajów sezamu, złocistego siemienia lnianego i pestek dyni.

Dodatkowe wskazówki:

  • Zamiast czarnej soczewicy możesz też użyć brązowej lub zielonej (nie polecam czerwonej i żółtej, bo te nie zachowają ładnie swojej struktury)
  • Jeśli lubisz ostre i naprawdę smaki, dodaj jeszcze więcej kuminu i ostrej papryki, a nawet chilli
  • Ze względu na właściwości użytych warzyw nie potrzeba do nich żadnego łącznika, ale jeśli chcesz, możesz jeszcze na koniec warzywa przemieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek


Orientacyjny koszt całości: +/- 16 zł (czyli za porcję od 2 do 4 zł)


Karkówka w sezamie i dyni wraz z pieczoną dynią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger