Zupa paprykowa z soczewicą i chorizo

Aromatyczna mocno paprykowa zupa krem, dość łagodna w smaku, bez czosnku i cebuli, za to z dodatkiem czerwonej soczewicy i chorizo 

Mocno paprykowa zupa krem


Gdy ktoś nie może jeść cebuli, czosnku i pochodnych (tak! niektórzy muszą tego unikać) to nagle okazuje się, że większość zup jest niedostępna... Te dodatki rzeczywiście, często nadają świetnego aromatu, ale w tej zupie są niepotrzebne. Jest pyszna i bez nich!

Bardzo mocno paprykowa, ale jednocześnie jej smak jest łagodny. Zadowoli wszystkich, którzy nie lubią przesadnej pikanterii. Czerwona soczewica zagęszcza nam zupę. Dodatek chorizo to już taka wisienka na torcie. Zupa jest smaczna i bez tej pikantnej kiełbaski, ale ona niezwykle tu pasuje. Podbija nam też tłuszcze, jeśli tego potrzebujemy.

Innym wyrazistym dodatkiem, którego możesz użyć zamiast lub obok chorizo to czarnuszka. Też bardzo dobrze się komponuje.

Polecam sprawdzić tę zupę w nadchodzącym sezonie jesiennym!
😉

Smacznego dnia!


Zupa paprykowa z czerwoną soczewicą


ilość porcji: 6 do 8 (zależy od preferowanej wielkości porcji)
potrzebujesz: jedynie garnka (ew. dwóch), deski, noża, może się przydać sitko do przelania soczewicy

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg papryki (ja wybieram czerwoną)
  • 1 litr bulionu (obojętne czy mięsny czy warzywny*)**
  • 150g czerwonej soczewicy (u mnie połówki)
  • 2 łyżki pasty paprykowej (jeśli nie masz - koncentratu pomidorowego)
  • 2 łyżki tłuszczu (polecam olej lub masło klarowane)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczką cząbru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
Propozycja podania:
  • kiełbasa chorizo (np. 30g na osobę)
  • natka pietruszki (pół garści na osobę)
  • ew. 1-2 łyżki śmietany 12-18% / os
  • ew. pokrojona w kostkę świeża papryka (u mnie żółta - dla kontrastu kolorystycznego) - na osobę wystarczy 1/8 papryki
*to zależy tylko od sposobu żywienia i tego, jaki aromat jest dla Ciebie najsmaczniejszy
**jeśli absolutnie nie masz czasu, a jednocześnie nie korzystasz z kostek rosołowych (generalnie to zło, ale jest kilka firm, których kostki mają bardzo przyzwoity skład!), to zrób oszukany bulion zamiast dodawać samej wody: zagotuj wodę z dodatkiem: kilku listków laurowych, ziela angielskiego i przypalonej cebuli. Nie jest to szczególnie czaso- i koszto- chłonne, a będzie milion razy smaczniejsze niż sama woda 😉

Bardzo aromatyczna zupa bez cebuli i czosnku

PRZEPIS:

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę (nie musi być drobna!).

Rozpuść tłuszcz w garnku, wrzuć pokrojoną paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż +/- 10 min, przemieszaj w trakcie kilka razy.

Dodaj przyprawy (jeśli będziesz później, w tym samym garnku, gotować soczewicę, to sól możesz dodać po ugotowaniu soczewicy. Teoretycznie ona może sprawić, że soczewica będzie nieco twardawa. W praktyce - gotując soczewicę już w zupach - nie spotkałam się z tym. Ja dodaję tu sól od razu).

Wymieszaj paprykę z przyprawami i podsmażaj jeszcze chwilę. Zalej bulionem i zagotuj.

Gdy zupa się zagotuje, zblenduj paprykę. Jeśli dodałeś/aś już sól, to na tym etapie spróbuj zupy, czy jest dla Ciebie wystarczająco słona i ew. dodaj więcej.

Soczewicę przepłucz i dodaj do zupy. Gotuj do miękkości soczewicy (ok. 10-15 min - w zależności, czy jest w całości, czy w połówkach)

Możesz też ugotować soczewicę osobno i po zblendowaniu zupy, po prostu ją dodać, przemieszać i już podawać.

W czasie ostatnich minut gotowania zupy, chorizo pokrój w kostkę lub plasterki. Podsmaż delikatnie na patelni bez dodatku tłuszczu - wystarczą jakieś 3 do 5 minut.

Zupę proponuję podawać z kleksem śmietany, podsmażonym chorizo i posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie możesz dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę - wygląda to bardzo ładnie i fajnie smakuje, dodaje więcej chrupkości (ja dla kontrastu daję żółtą paprykę).

Dodatkowe wskazówki:


  • Zamiast (lub obok) chorizo, zupę możesz posypać czarnuszką
  • Jeśli wolisz - soczewicę możesz zblendować razem z papryką (wrzuć ją do jeszcze nie zblendowanej papryki, gotuj do miękkości i wtedy zblenduj całość)
  • Ja celowo nie używam do tej zupy czosnku i cebuli. Są bardzo zdrowe, ale nie trzeba ich używać wszędzie i do każdej zupy. Jeśli chcesz, możesz spokojnie dodać i do tej zupy czosnek oraz cebulę (proponuję 1 cebulę i 1-2 ząbki czosnku). Podsmaż najpierw cebulę, potem paprykę, a na koniec czosnek - ja staram się zawsze czosnek smażyć ok. 1-2 min, później zbyt dużej prawdopodobieństwo, że zbrązowieje i zgorzknieje. Jeśli przeciskasz czosnek przez praskę, zawsze rób to również na ok 10 min przed obróbką cieplną
  • Jeśli na koniec chcesz posypać zupę papryką pokrojoną kosteczkę, to albo dodaj ją świeżą, albo podsmaż chwilę na tłuszczu wytopionym z chorizo

Orientacyjny koszt całości:
zupa wraz ze średniej tłustości bulionem: +/- 23 zł (dodatki to średnio +/- 3,5 zł od osoby). Z warzywnym lub "oszukanym" będzie taniej.

Łagodna w smaku zupa paprykowa

Komentarze

Popularne posty