Ekspresowe, zimowe ciasto bez pieczenia

Ekspresowe, zimowe ciasto bez pieczenia!
Z jabłkami zatopionymi w czekoladowej śmietance
i z mnóstwem bakalii


Zimowe ciasto bez pieczenia

Zimą naprawdę uwielbiam jeść zimne rzeczy! Lubię je cały rok, ale zimą wcale nie kończy mi się na nie ochota. We wszelkiej maści lokalach zawsze czeka mnie jednak rozczarowanie, bo znikają przeróżne napoje w wersji na zimno, a czasem nawet lody! Naprawdę nie potrafię tego pojąć, bo zimą są równie pyszne, a ponoć jest to nawet zdrowe dla organizmu. Nie jest więc niczym dziwnym, że lubię przygotowywać ciasta na zimno także zimową porą 😉

To ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się z jabłek zatopionych w czekoladowej masie śmietanowej i mnóstwa bakalii. To jest ciasto w stylu: "co się nawinie". Jeśli kreatywność podpowiada Ci dodanie czegoś - może inne pestki? bakalie? orzechy? dodatkowe owoce? Śmiało! Takie wariacje są pyszne!

Pomimo tego, że ciasto jest bez pieczenia, to proporcje składników swobodnie pozwalają przewieźć je zimą w samochodzie. Testowałam! Ciasto było poza lodówką 5h (w tym ok. 1,5h w domu, poza lodówką, resztę czasu w samochodzie) a w ogóle nie ucierpiało! 😉 Świetnie nadaje się więc na różne imprezy!

Smacznego dnia!


Kakaowe ciasto bez pieczenia z liofilizowaną żurawiną

ilość: ok. 15 kawałków
potrzebujesz: blaszki o krawędziach 28 na 19 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm (to jest ta sama objętość), miksera, dużej miski, przesiewaka, ew. patelni/garnuszka jeśli chcesz zrobić wersję z lekko podsmażonymi jabłkami



SKŁADNIKI:

  • 300 ml śmietanki 30% (lub 36% - będzie nawet lepsza)
  • 300g mascarpone
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 120g okrągłych biszkoptów (zwykłych lub bezglutenowych)
  • 50-60 ml soku jabłkowego lub cydru
  • 400g jabłek (w zależności od wielkości 2-3 sztuki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50g suszonej żurawiny*
  • 50g orzechów (dowolnych, do wersji ze zdjęcia użyłam mixu orzechów włoskich i migdałów*)
do posypania:
  • płatki migdałów
  • suszona żurawina (ale mogą być też rodzynki)
  • ewentualnie, inne pasujące dodatki: liofilizowana żurawina, kruszone kakao, dodatkowe orzechy czy nawet łuskane nasiona konopii
dodatkowo - jeśli chcesz zrobić wersję z podsmażonymi jabłkami:
  • 3-4 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu
*polecam taką bez dodatku cukru lub słodzoną zagęszczonym sokiem jabłkowym
**migdały to formalnie pestki, a nie orzechy, ale ciężko mi przestać zaliczać ich do orzechów 😉


PRZEPIS:

Jabłka obierz ze skórki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój jabłka w dość drobną kostkę. Jeśli chcesz użyć świeżych jabłek, odstaw je na czas przygotowania reszty składników.

WERSJA z podsmażonymi jabłkami:Rozpuść 2-3 łyżki masła na patelni/w garnuszku. Jabłka pokrojone w kostkę wrzuć na patelnie i przemieszaj, wszystkie mają być obtoczone rozpuszczonym masłem. Smaż je dosłownie chwilę. Jabłka nie mogą się rozpaść, ale mają stać się bardziej miękkie. Dodaj do nich łyżeczkę cynamonu, wymieszaj całość i ostudź.

Na parze wodnej (lub na 2 na indukcji) rozpuść gorzką czekoladę i ostudź.

Formę wyłóż biszkoptami (warto ją też wyłożyć najpierw folią aluminiową, trochę ją to zabezpieczy przed rysowaniem) i nasącz je sokiem jabłkowym lub wybranym alkoholem.

Śmietankę ubij na sztywno (musi być zimna, prosto z lodówki) i pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Przesiej do masy kakao, cynamon i zmiksuj. Następnie dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj dokładnie całość.

Żurawinę i orzechy (lub inne wybrane bakalie) pokrój na drobniejsze kawałki i dodaj do masy śmietanowej. Wrzuć do niej również jabłka (świeże lub podsmażone na maśle z cynamonem - wersja zależy od Twoich preferencji).

Masę śmietanową z jabłkami i bakaliami wyłóż na namoczone biszkopty. Górę ciasta posyp płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną i ewentualnie (jeśli masz) liofilizowaną żurawiną (nadaje to lekkiej kwaskowatości, ale i ładnie wygląda 😉).


Ciasto właściwie od razu nadaje się do jedzenia, ale wytrzyma też kilka dni w lodówce (lub nawet na/przy balkonie w zimnym pomieszczeniu). Nie ma też żadnego problemu z transportem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Przy tym cieście improwizacja rzadko się nie uda. Możesz dodać dowolne orzechy, ale też dowolne bakalie. Rodzynki, suszone morele czy śliwki, też będą świetnie pasować.
  • Do masy śmietanowej możesz dodać 1,5 łyżki rumu (ewentualnie olejku rumowego). Możesz też tego samego rumu użyć do nasączenia biszkoptów
  • Zamiast jabłek możesz użyć gruszek lub połowę jednego i drugiego. Jesienią dodaję też czasem do tego ciasta świeże śliwki.
  • Jeśli nie masz żadnego soku, a nie chcesz używać alkoholu, nada się nawet zwykła woda (bo chodzi o zmiękczenie lekkie biszkoptów). Ja czasem taką wodę mieszam z odrobiną soku wyciśniętego z cytryny (robię to na oko, do smaku).


Orientacyjny koszt całości: +/- 28 zł


Śmietanowe ciasto z bakaliami

Szybkie ciasto bez pieczenia

Czekoladowa śmietana z bakaliami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger