Najlepsze racuchy wigilijne
Najlepsze wigilijne racuchy bakaliowe!
Smak tych racuchów naprawdę uzależnia. Świetne na wigilię, ale kto zabroni pałaszować takie smakołyki na codzień? 😉
Smacznego dnia!
ilość: 12-15 sporych racuchów
potrzebujesz: patelni (najlepiej naleśnikowej), 2 miski, suchej i bawełnianej ściereczki
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka (u mnie pełnotłuste)
- 1/3 szklanki ciepłej* wody
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 25g drożdży
- garść rodzynków
- garść suszonej żurawiny**
- ew. dodatkowe inne bakalie np. suszona śliwka, suszone morele itp.
- olej do smażenia
**jeśli nie chcesz dokładać dodatkowej porcji cukru - sięgnij po suszoną żurawinę bez dodatku cukru. Niestety jest bardzo słabo dostępna, a ta sklepowa jest najczęściej sprzedawana (w jakim bądź kolwiek miejscu) w proporcjach: 60% żurawina, 40% cukier i olej
PRZEPIS:
Drożdże rozkrusz i rozpuść w ocieplonym mleku (nie może być gorące - lepiej dać za zimne niż za gorące). Następnie dodaj ciepłą wodę, połowę łyżki cukru i 2 łyżki mąki.Pozostałą mąkę przesiej do drugiej miski. W środek, do dołka zrobionego w mące, wlej rozczyn. Jak ruszy (pojawią się pęcherzyki) dodaj pozostałą część cukru oraz jajko.
Dobrze wymieszaj całość i pozostaw w misce do wyrośnięcia. Przykryj ją bawełnianą, suchą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu. Im cieplejsza kuchnia, tym szybciej ciasto powiększy swoją objętość, ale na ogół zabiera to max. 1h.
W międzyczasie posiekaj drobniej wybrane bakalie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj bakalie, wymieszaj i pozostaw jeszcze ciasto do ponownego, króciutkiego wyrastania - na ok. 15 min.
Na patelni rozpuść olej (na naleśnikowej wystarczy naprawdę minimalna ilość) i łyżką wlewaj porcje masy na racuchy. Wielkość zależy tylko od Twoich preferencji. Racuchy niemal momentalnie zastygają na rozgrzanej patelni w kształcie, który nadasz im od razu.
Smaż z obu stron na rumiano. Najlepiej podawaj na świeżo.
pyszniutkie
OdpowiedzUsuńDziękuję! ❤️ tak, przepisy z zeszytu mamy czy babci są zawsze najlepsze 😍
Usuń