Kruche ciasteczka matcha
Niskosłodzone, kruche ciasteczka matcha z orzechami i żurawiną!
Kruche ciasteczka matcha są dość wytrawne w smaku. Idealne jeśli nie chcesz się zasłodzić lub masz gości, którzy nie przepadają za mocno słodkimi wypiekami.
Sproszkowana matcha nadaje nam przepięknego koloru. Surowe ciasto ma bardzo intensywny kolor, podczas pieczenia ciasteczka stają się jaśniejsze. Jeśli nie zależy Ci aż na tak mocnej zieleni, możesz dać o 0,5 do 1 łyżki matchy mniej. Nie powinno to mieć znaczenia dla struktury ciasteczek.
Smacznego dnia!
ilość: ok. 70 ciasteczek
potrzebujesz: foremki do wycinania ciasteczek, łyżki, wałka, stolnicy lub kawałka gładkiego blatu, pędzelek do smarowania ciasteczek, ostry nóż do posiekania orzechów
SKŁADNIKI:
- 1 kostka masła (200g)
- 3 szklanki mąki pszennej (480g) + odrobina do podsypania stolnicy i wałka
- ½ szklanki cukru pudru (ok. 60g - jeśli lubisz słodkie, ta ilość to będzie dla Ciebie zbyt mało, zwiększ ilość cukru nawet x2 lub przynajmiej o 20g)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki 30% (słodkiej)
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2,5 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
- 1 białko
- garść liofilizowanej żurawiny lub malin (zamienionej na puder lub od razu w formie sproszkowanej - wtedy mniej niż garść)
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 paski białej czekolady
PRZEPIS:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.Przesiej do miski mąkę, cukier puder i matchę. Następnie wysyp wymieszane proszki na stolnicę. Na środek wyłóż kostkę masła (200g) i dość szybko posiekaj ją nożem, jednocześnie zagarniać wciąż z boków mąkę (jedną ręką siekasz masło, a drugą przesypujesz z boków mąkę, na środek, gdzie siekasz masło).
Następnie wbij na środek jajko, żółtko, dodaj śmietany i zacznij ugniatać całość rękami. Po kilku chwilach ciasto zacznie nabierać mocnego koloru i dość plastycznej konsystencji. Gotowe ciasto włóż na 20 min do lodówki (owinięte w folię spożywczą lub podobny materiał).
Następnie podziel ciasto na połowę i rozwałkuj jedną część na grubość maksymalnie 0,5 cm (im grubsze tym będą się dłużej piec, ciasteczka rosną jeszcze do góry podczas pieczenia!)
Powycinaj ciasteczka w kształty, które Ci odpowiadają i ułóż na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Postępuj tak z każdą częścią surowego ciasta. Ciasteczka będziesz piec w kilku turach.
Białko, które zostało Ci z oddzielenia od żółtka rozbełtaj delikatnie i za pomocą pędzelka posmaruj nim wierzch surowych ciasteczek. Orzechy włoskie posiekaj dość drobno i posyp nimi ciasteczka. Leciutko je dociśnij do ciasta (dzięki temu, po upieczeniu, nie będą łatwo spadać z ciasteczek).
Ciasteczka piecz ok. 15-18 min. Każdy piekarnik jest niestety nieco inny, więc pamiętaj, że gotowe ciasteczka lekką zbledną i zarumienią się od spodu. (możesz nastawić sobie alarm na 12-15 min i wtedy sprawdzić, czy są już gotowe w Twoim piekarniku, ew. dalej dopiekać do upływu 18-20 min).
Dekorowanie:
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. A liofilizowaną żurawinę lub maliny (jeśli nie masz jej od razu w formie proszku) wrzuć do malaksera i zblenduj/posieka na proszek. Gotowe ciasteczka posyp startą czekoladą i liofilizowanymi owocami. Możesz od razu po upieczeniu, dzięki czemu czekolada leciutko się rozpuści.
Ciasteczka podawaj po wystygnięciu. Przechowywane w puszce lub pod przykryciem w suchym, chłodnym miejscu, spokojnie wytrzymają 5-7 dni.
Dodatkowe wskazówki:
- Ciasteczka są smaczną przekąską, ale są naprawdę mało słodkie! Jeśli chcesz je zrobić słodsze, to ciasteczka wyjdą nawet jeśli dasz 20-30g więcej cukru pudru, a nawet jeśli zwiększysz ilość x2)
- W ostatnich latach aż 3 razy się przeprowadzałam i każdy z piekarników piekł kompletnie inaczej. Nawet 2 - podobnej jakości - elektryczne, piekły kompletnie inaczej. Przy pieczeniu ma niestety znaczenie wyczucie swojego piekarnika. Jeśli jeszcze nie znasz swojego piekarnika i mało pieczesz, polecam ustawiać sobie przypomnienie/programować czas na nieco krótszy czas niż podany w przepisie i sugerując się wskazówkami z opisu, wydłużać go odpowiednio. Wtedy mamy pewność, że nie upieczemy czegoś za mocno i pozwoli nam to poznać sposób działania naszego piekarnika! 😉
- Ilość matchy możesz zmniejszyć do 1,5 lub 2 łyżek (ciasteczka będą miały wtedy odrobinę mniej intensywną zieleń)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz