Pomarańczowe naleśniki makowe
Pomarańczowe naleśniki makowe!
Z czekoladowym serem i świeżymi pomarańczami
Pomarańczowe naleśniki makowe. Pyszna, słodka przekąska pełna smaku. Dobre na deser czy też słodką kolację! Z nadzieniem z czekoladowej ricotty lub swojskiego polskiego twarogu. Z ricottą wychodzą odrobinę słodsze i masa ma inną konsystencję (łatwiej się rozsmarowuje, gdy czekolada zdąży już stężeć). Ze względu na takie dodatki już jeden naleśnik jest bardzo sycący i spokojnie zapewnia jakiś mniejszy posiłek.
Smacznego dnia!
ilość sztuk: ok. 7 (przy średnicy co najmniej 30 cm)
potrzebujesz: patelni (super, jeśli masz naleśnikową), chochli, łopatki do przewracania naleśników, 2 miski, miksera (ew. trzepaczki)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej (moja szklanka ma 250ml) - ew. mąki płaskurki
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego (100%, bez dodatków - może być kupny lub świeżo wyciskany)
- 2 jajka
- 1 łyżka suchego maku
- szczypta soli
- olej do smażenia (nie dodaję tu oleju do masy)
- 250g ricotty lub twarogu
- 200g czekolady deserowej (50% masy kakaowej)
- 2 - 3 świeże pomarańcze
- 4 łyżki masła
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- płatki migdałów
- posiekana czekolada
PRZEPIS:
W większej misce umieść mąkę, mleko, sok, jajka, szczyptę soli i zmiksuj dokładnie (ew. użyj trzepaczki). Dodaj suchy mak i dokładnie wymieszaj (może być mikserem lub trzepaczką - chodzi nam o to, żeby mak równomiernie się rozłożył, a nie zbijał w grudki).Odstaw na 20-30 min. Następnie rozpuść na patelni dosłownie odrobinę oleju i łyżką wazową wylewaj masę na patelnię (żeby były cienkie, podnoszę patelnię i obracam nią lekko, by masa równomiernie się rozłożyła). Smaż z obu stron do lekkiego zarumienia.
Czekoladę roztop nad parą wodną (albo na 2 na indukcji). Gdy się rozpuści odstaw do ostygnięcia. 2-3 pomarańcze (ilość jest opcjonalna, zależy od Ciebie i tego, jak bardzo lubisz te owoce) obierz i pokrój w kawałki.
W czystej misce umieść ricottę lub twaróg. Dodaj roztopioną, przestudzoną czekoladę i zmiksuj na gładką masę (czekolada ma nie być gorąca, ale powinna być jeszcze płynna - wtedy uda się ją równomiernie rozprowadzić).
Na każdym naleśniku rozsmaruj czekoladowy ser, połóż kawałki pomarańczy i złóż w dowolny kształt (ja smaruję połowę naleśnika i składam w trójkąty).
Jeśli chcesz możesz roztopić masło z sokiem pomarańczowym i polać taką mieszanką naleśniki. dodatkowo możesz je posypać posiekaną czekoladą, płatkami migdałów i kawałkami świeżych pomarańczy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz