Pesto lasagne

Pesto lasagne

czyli bezmięsna lazania z pesto z rukoli (domowej roboty)


Pesto lasagne


Lasagne chyba każdemu kojarzy się z pomidorowym mięsnym sosem... tu nie dość, że zielono, to jeszcze bezmięsnie! Pesto lasagne to świetny sposób na urozmaicenie w kuchni! I robi się ją o wiele szybciej, bo jednak zblendowanie pesto i zrobienie beszamelu trwa krócej niż smażenie mięsa, robienie sosu pomidorowego i jeszcze drugiego sosu 😉

Wegetariańską lazanię pesto można jeść oczywiście jako samodzielne danie, ale polecam podawać ze świeżą sałatką np. mix sałat (może być z rukolą) z pomidorkami koktajlowymi, oliwą, świeżo mielonym pieprzem. Świetnie razem smakuje.

Smacznego dnia!


Lazania z pesto z rukoli



ilość: w zależności od głodu 4 do 6 kawałków (ale ona jest bardzo sycąca!)
potrzebujesz: garnka do obgotowania makaronu i garnuszka do zrobienia beszamelu, formy żaroodopornej 20 x 20cm, miski, moździerza lub blendera do zrobienia pesto



SKŁADNIKI:


  • 15-16 płatów lasagne
  • 50g orzeszków piniowych (jeśli nie masz, możesz z nich zrezygnować, one też podbijają koszty)
pesto:
  • 150g rukoli
  • 100g pestek słonecznika
  • 170 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 50g tartego parmezanu + 20g do posypania po wierzchu gotowej lazanii
  • ew. łyżeczka soli (ale parmezan powinien już nadawać wystarczającą słoność, więc polecam zrezygnować)
sos beszamelowy:
  • 50g masła
  • 80g mąki pszennej
  • litr mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej


UWAGA! Z powyższej ilości wychodzi 6 warstw i bardzo duża, obfita ilość sosu - jeśli wolisz, żeby stosunek sosu do makaronu był mniejszy, użyj 3/4 powyższych składników na pesto i sos beszamelowy


PRZEPIS:

Zagotuj wodę, osól i wkładaj do niej po kilka (np. 3-4) płatów makaronu lasagne. Obgotuj na średnim ogniu ok. 3 min, następnie wyjmij i rozkładaj pojedynczo (jeśli położysz takie mokre płaty na siebie - skleją się i możesz ich nawet nie oderwać od siebie). UWAGA niektóre rodzaje makaronu lasagne nie wymagają wcześniejszego obgotowania!

Mleko wyjmij z lodówki. Natomiast składniki na pesto umieść w blenderze/tradycyjnym moździerzu i utrzyj na pesto.

W garnuszku rozpuść masło, pod koniec roztapiania dodaj mąkę i szybko, dokładnie mieszaj. Powinna utworzyć się po chwili jednolita papka. Następnie dolewaj do niej ocieplone mleko (etapami, nie dolewaj od razu całości - dolej część, mieszaj i gdy zaczyna zmieniać lekko konsystencję, dolewaj kolejną część.

Masę mieszaj dokładnie do momentu aż zgęstnieje (dzięki mieszaniu, przede wszystkim energicznym z samego początku, nie będziesz mieć grudek w sosie). Zanim sos znacznie zgęstnieje, dodaj przyprawy i rozprowadź dokładnie w masie. Gdy sos już zgęstnieje, odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Piekarnik ustaw na 175 stopni. Formę żaroodporną posmaruj lekko masłem, następnie wylej na dno 10 łyżek sosu beszamelowego. Do innej miseczki odłóż kolejne 10 łyżek czystego sosu beszamelowego. Resztę beszamelu połącz w jednej misce z pesto!

W formie żaroodpornej wyłóż pierwszą warstwę płatów lasagne. Na nie wyłóż 1/6 sosu beszamelowego z pesto. możesz posypać częścią orzeszków piniowych (lub zachować je jedynie do posypania po wierzchu). Następnie połóż kolejne płaty makaronu, warstwę pesto, ew. orzeszki piniowe i powtarzaj tę procedurę do wykorzystania całego sosu i makaronu. Na wierzchu rozsmaruj odłożone 10 łyżek czystego sosu beszamelowego.

Lasagne włóż do piekarnika i piecz ok. 30-35 min. Na 5 min przed końcem posyp jeszcze wierzch resztą tartego parmezanu.

Po dopieczeniu lasagne, możesz ją posypać pozostawionymi orzeszkami piniowymi i świeżą rukolą.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli preferujesz mniejszą ilość sosu (ta tutaj, jest naprawdę obfita!) i więcej makaronu - użyj max. 3/4 ilości sosu i pesto. Danie będzie miało wtedy mniejszą ilość tłuszczy

  • Zamiast parmezanu możesz użyć sera grana padano (w ostateczności powinno wyjść także z serem typu szafir)

  • Jeśli chcesz jeszcze bardziej zaoszczędzić na czasie, a masz jakieś sprawdzone, ulubione, kupne pesto - możesz go użyć, zamiast robić samodzielnie

  • Lazania da się pięknie kroić następnego dnia lub po kilku godzinach od ugotowania, od razu po wyjęciu z piekarnika może być lekką breją (jeśli ilość sosu jest obfita). Z biegiem czasu nabiera kształtów, tak jak wiele innych dań typu zapiekanki



Orientacyjny koszt całości: +/- 36 zł (już z orzeszkami piniowymi, lazania pesto bez tych orzeszków - ok. 28 zł)


Wegetariańska lazania z pesto domowej roboty

Bezmięsna lasagne z pesto domowej roboty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger