Sos cebulowy

Aromatyczny sos cebulowy z rozmarynem


Sos cebulowy


Przepyszny i prosty sos cebulowy ze świeżym rozmarynem! To wspaniały, aromatyczny dodatek do różnych mięs lub po prostu ziemniaków. Jest banalny w przygotowaniu, więc co tu się dużo rozpisywać, spróbujcie sami!
😊


Smacznego dnia!



Aromatyczny sos cebulowy z rozmarynem


ilość: ok. 300ml
potrzebujesz: patelni, garnuszka, blendera, noża, deski, drewnianej łyżki (by mniej rysować powierzchnię garnuszka)


SKŁADNIKI:

  • 1 bardzo duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego i 1 zwykłego masła (lub 2 łyżki oleju, 1 masła)
  • 6-7 cm gałązka świeżego rozmarynu (ew. pół łyżeczki suszonego rozmarynu)
  • 3/4 łyżki mąki pszennej (taka niepełna łyżka)
  • szklanka rosołu (lub wywaru warzywnego) - szklanka ma 250ml
  • sól i pieprz - ilość wedle uznania (polecam świeżo mielone)

PRZEPIS:

Cebulę pokrój w kostkę. Rozpuść 1-2 łyżki masła klarowanego (lub oleju) i zacznij smażyć cebulę. Rosół/wywar ustaw w temp pokojowej.

Młodą gałązkę rozmarynu po prostu porwij na mniejsze kawałki. Jeśli masz starszą, zgrubiałą gałązkę, oderwij od niej same liście. Dodaj rozmaryn do cebuli i smaż do momentu aż cebula się lekko zarumieni. Gotową zdejmij z ognia.

W garnuszku rozpuść łyżkę zwykłego masła, dodaj niepełną łyżkę mąki i drewnianą łyżką (mniej rysuje powierzchnie) rozmieszaj dokładnie - stworzy się masa, taka jak przy robieniu beszamelu. Uważaj, żeby nie zarumienić mąki, mieszaj dosłownie chwilę, do stworzenia się gładkiej masy. Następnie zalewaj powoli rosołem/wywarem, wciąż energicznie mieszając. Uważaj, by nie utworzyły się grudki.

Gotuj całość kilka minut, aż sos, stanie się gorący. Następnie dodaj cebulę podsmażoną z rozmarynem. Wymieszaj dokładnie i zblenduj sos (nie musi być bardzo dokładnie). Dopraw solą i pieprzem wg swojego smaku.



Orientacyjny koszt całości: +/- 4,5 zł

Prosty sos cebulowy

Jedna z propozycji podania:

Sos z cebuli ze świeżym rozmarynem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger