Sos cebulowy
Aromatyczny sos cebulowy z rozmarynem
Przepyszny i prosty sos cebulowy ze świeżym rozmarynem! To wspaniały, aromatyczny dodatek do różnych mięs lub po prostu ziemniaków. Jest banalny w przygotowaniu, więc co tu się dużo rozpisywać, spróbujcie sami! 😊
ilość: ok. 300ml
potrzebujesz: patelni, garnuszka, blendera, noża, deski, drewnianej łyżki (by mniej rysować powierzchnię garnuszka)
potrzebujesz: patelni, garnuszka, blendera, noża, deski, drewnianej łyżki (by mniej rysować powierzchnię garnuszka)
SKŁADNIKI:
- 1 bardzo duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego i 1 zwykłego masła (lub 2 łyżki oleju, 1 masła)
- 6-7 cm gałązka świeżego rozmarynu (ew. pół łyżeczki suszonego rozmarynu)
- 3/4 łyżki mąki pszennej (taka niepełna łyżka)
- szklanka rosołu (lub wywaru warzywnego) - szklanka ma 250ml
- sól i pieprz - ilość wedle uznania (polecam świeżo mielone)
PRZEPIS:
Cebulę pokrój w kostkę. Rozpuść 1-2 łyżki masła klarowanego (lub oleju) i zacznij smażyć cebulę. Rosół/wywar ustaw w temp pokojowej.
Młodą gałązkę rozmarynu po prostu porwij na mniejsze kawałki. Jeśli masz starszą, zgrubiałą gałązkę, oderwij od niej same liście. Dodaj rozmaryn do cebuli i smaż do momentu aż cebula się lekko zarumieni. Gotową zdejmij z ognia.
W garnuszku rozpuść łyżkę zwykłego masła, dodaj niepełną łyżkę mąki i drewnianą łyżką (mniej rysuje powierzchnie) rozmieszaj dokładnie - stworzy się masa, taka jak przy robieniu beszamelu. Uważaj, żeby nie zarumienić mąki, mieszaj dosłownie chwilę, do stworzenia się gładkiej masy. Następnie zalewaj powoli rosołem/wywarem, wciąż energicznie mieszając. Uważaj, by nie utworzyły się grudki.
Gotuj całość kilka minut, aż sos, stanie się gorący. Następnie dodaj cebulę podsmażoną z rozmarynem. Wymieszaj dokładnie i zblenduj sos (nie musi być bardzo dokładnie). Dopraw solą i pieprzem wg swojego smaku.
Młodą gałązkę rozmarynu po prostu porwij na mniejsze kawałki. Jeśli masz starszą, zgrubiałą gałązkę, oderwij od niej same liście. Dodaj rozmaryn do cebuli i smaż do momentu aż cebula się lekko zarumieni. Gotową zdejmij z ognia.
W garnuszku rozpuść łyżkę zwykłego masła, dodaj niepełną łyżkę mąki i drewnianą łyżką (mniej rysuje powierzchnie) rozmieszaj dokładnie - stworzy się masa, taka jak przy robieniu beszamelu. Uważaj, żeby nie zarumienić mąki, mieszaj dosłownie chwilę, do stworzenia się gładkiej masy. Następnie zalewaj powoli rosołem/wywarem, wciąż energicznie mieszając. Uważaj, by nie utworzyły się grudki.
Gotuj całość kilka minut, aż sos, stanie się gorący. Następnie dodaj cebulę podsmażoną z rozmarynem. Wymieszaj dokładnie i zblenduj sos (nie musi być bardzo dokładnie). Dopraw solą i pieprzem wg swojego smaku.
Orientacyjny koszt całości: +/- 4,5 zł
Jedna z propozycji podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz