Zupa krem z czerwonej kapusty

Zupa krem z czerwonej kapusty


Zupa krem z czerwonej kapusty

Niecodzienna, fioletowa zupa! Ma zaskakujący wygląd, a smakami przywodzi... tradycję 
😉 Polecam taką miłą i pyszną odmianę w kuchni i oryginalne wykorzystanie kapusty. Poza tym z zaledwie 1 małej główki kapusty, można zrobić ogromny gar zupy, wychodzi od 12 do 14 porcji.

Smacznego dnia!



Zupa z czerwonej kapusty

Fioletowa zupa z kapusty


ilość porcji: ok. 12-14 (3,5 litra zupy)
potrzebujesz: noża, deski, ogromnego garnka (jeśli nie masz tak dużego - musi być większy niż 3,5 litra - zmniejsz ilość składników)



SKŁADNIKI:

  • mała główka czerwonej kapusty (ok. 1,2 kg)
  • 3 litry rosołu lub wywaru warzywnego (woda to ostateczność)
  • 2 małe/średnie pory
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli + dodatkowa ilość wedle Twojego smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu + dodatkowa ilość wedle Twojego smaku
  • szczypta mielonych goździków
  • kilka łyżek masła do podsmażenia warzyw
do podania:
  • jajka - proponuję 1/os
  • kwaśna śmietana
  • świeża natka pietruszki (u mnie "kędzierzawa", dlatego odbiega wyglądem od typowej)
  • ew. czarnuszka (świetnie pasuje ze swoją lekką ostrością)



PRZEPIS:

Z kapusty wykrój głąb, a resztę posiekaj (im drobniej, tym zupa szybciej Ci się potem ugotuje). Cebulę pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła i podsmaż cebulę, w międzyczasie pokrój w plasterki
pory (zużywam całego pora, łącznie z niepodwiędniętymi, niewysuszonymi, zielonymi końcami).

Dodaj pory do cebuli, wymieszaj dokładnie i jeśli jest potrzeba, dodaj jeszcze tłuszczu. Ogień ma być minimalny, nie przypal warzyw, smaż kilka minut, by por odrobinę zmiękł.

Dodaj do garnka kapustę. Możesz jeszcze dodać odrobinę masła, by nic się z dołu nie przypalało, jeśli jest taka potrzeba. Przemieszaj dokładnie całość. Chwilę podsmaż razem całość.

Warzywa zalej rosołem/wywarem i dodaj po 1 łyżeczce cukru, soli, pieprzu oraz szczyptę mielonych goździków. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj łyżeczkę cząbru i zblenduj na gładki krem. Spróbuj zupy po zblendowaniu i dopraw solą i pieprzem wedle swojego smaku. Możesz dodać jeszcze szczyptę cukru, jeśli potrzebujesz.

W międzyczasie ugotuj na twardo jajko i posiekaj natkę pietruszki.

Zupę podawaj z jajkiem, kleksem ze śmietany, świeżą natką i ew. czarnuszką. Jajka będą ulegać zabarwieniu na niebiesko w zupie, więc dodawaj je tuż przed samym podaniem. Im cieplejsza zupa, tym ma jaśniejszy (i cieplejszy w odcieniu) kolor.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zupy pasują też mięsne dodatki o wyrazistym smaku: podprażona szynka długodojrzewająca, boczek lub pikantne chorizo

  • Przykry zapach podczas gotowania kapusty, to niestety norma. Z doświadczenia: zapach przy tej zupie nie powinien utrzymywać się długo i nie pozostaje długo w kuchni, nawet przy wyłączonym okapie. Nieprzyjemny zapach jakiejkolwiek gotowanej kapusty można jednak zniwelować przez dodanie do zupy suchej skórki z chleba.



Orientacyjny koszt całości: +/- 38 zł (na bogatym rosole i bez dodatków)

jedna porcja bez dodatków to ok. 3,2 zł, z dodatkami oscyluje wokół 4,5 zł za porcję


Fioletowa wiosenna zupa z jajkiem na twardo

Fioletowa zupa krem warzywna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger