Chleb kryzysowy - bez drożdży, bez zakwasu, bez nabiału

Chleb kryzysowy - bez drożdży, bez zakwasu, bez nabiału


Chleb kryzysowy - bez drożdży, bez zakwasu, bez nabiału



Co zrobić, gdy:
- brakuje nam drożdży?
- potrzebujemy jakiegokolwiek chleba na już, a na zakwas, trzeba jeszcze poczekać?
- nie mamy żadnego nabiału, który mógłby służyć do zrobienia typowego chleba na sodzie?

Polecam wtedy, ten kryzysowy chlebek! To jest absolutnie najprostszy chleb, jaki istnieje na świecie. Wystarczą 4 składniki, które prawdopodobnie każdy ma w domu + woda! Na kryzys, niemożność wyjścia a domu, braki w sklepach i w zaopatrzeniu - idealny!

Tylko uwaga: ten chlebek wychodzi bardziej zbity, nie jest aż tak mocno puszysty, jak typowe chleby pszenne, ale jest naprawdę bardzo smaczny i banalny w przygotowaniu! To jest prawdziwy chleb na kryzys ;) Plus koszt małego chlebka to max. 1 zł!

Smacznego dnia!




Chleb bez drożdży i zakwasu


ilość: mały chlebek, na ok. 8 kromek
potrzebujesz: sitka do przesiewania, miski, blachy



SKŁADNIKI:

  • 350g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu (lub soku z cytryny)
  • 200ml wody
  • opcjonalnie: czarnuszka czy sezam do posypania


PRZEPIS:

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Przesiej mąkę, sodę, sól i dobrze wymieszaj. Odmierz wodę, dodaj 2 łyżeczki octu i dodaj do mąki. Wymieszaj szybko łyżką, a po chwili zagnieć króciutko rękami.

Uformuj mniej więcej kulkę - nie musi być idealnie równa. Ciasto też nie będzie idealnie gładkie, ale tym się nie przejmuj. Umieć na blaszce wyłożonej papierem. Zrób głębokie nacięcia nożem na wierzchu. Jeśli chcesz posyp dowolnymi ziarnami. Możesz też posypać taki bochenek po prostu mąką. Staraj się jak najszybciej zagnieść i umieścić chlebek w piekarniku.

Piecz ok. 60 min. Chlebek zwiększy swoją objętość, urośnie do góry, skórka leciutko się przyrumieni.


Przed krojeniem, ostudź chleb. Możesz przykryć chlebek lekko wilgotną ściereczką - to powinno zmiękczyć nieco skórkę.

Dodatkowe wskazówki:

  • Ocet czy sok z cytryny jest tu niezbędny. Bez kwaśnego dodatku, nie aktywujesz sody. W sodowych chlebach na nabiale, taką rolę pełni np. kefir czy maślanka. A jeśli widzisz jakiś przepis z sodą, w którym nie ma absolutnie żadnego "kwaśnego" składnika - uciekaj z daleka. Taki przepis jest bez sensu.
  • Jeśli nie wiesz, czy Twoja soda jeszcze nadaje się do użycia, zmieszaj 1/8 szklanki sody z łyżeczką octu lub soku z cytryny - bulgotanie będzie oznaczać, że wciąż nadaje się do użytku
  • Im dłużej przechowujesz ten chlebek - tym skórka będzie twardsza! Przechowywanie pod wilgotną ściereczką powinno temu przeciwdziałać
  • Ten chleb najlepiej jeść na świeżo, ponieważ z powodu jego struktury - na następny dzień środek jest w konsystencji jeszcze bardziej zbity niż pierwszego dnia
  • To jest chleb "kryzysowy" z bardzo ograniczonej ilości składników - dość szybko twardnieje. Już po 1 dniu może mocno stwardnieć, szczególnie źle przechowywany. A po 2 i większej ilości dni polecam odświeżać go w piekarniku z odrobiną wody, robić z niego zapiekanki, kroić do zupy, w ostateczności można wysuszyć do takiego stopnia, by zrobić bułkę tartą. Odświeżanie za pomocą wody polega na ochlapaniu kromek wodą i włożeniu do gorącego piekarnika na kilka minut. Chleb stanie się dzięki temu chrupiący





    Orientacyjny koszt całości: +/- 1 zł


    Najprostszy chleb z 5 składników

    Szybki, pszenny chleb bez drożdży i zakwasu


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © CZYSTY SMAK , Blogger